Gerçek ve sanalı birleştiren kazanır

Güncelleme Tarihi:

Gerçek ve sanalı birleştiren kazanır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2014 01:58

TÜRKİYE Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Başkanı ve Vestel Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Ultav, 21’inci yüzyılın petrolünün ‘Big Data’ (büyük veri) olduğunu belirterek, “Kim ki bu petrolü sondajlamaya ardından da rafine etmeye başlar işte o zaman büyük bir hazineye sahip olur” dedi.

Haberin Devamı

İnterneti okyanusa, suyun üstündeki kayığı ise gerçek dünyadaki kullanıma benzeten Ultav, “Biz şimdi sadece suyun üstünde geziyoruz. Ancak yıllardır yüklenen bilgi ve trafikle denizin altında bilinmeyen büyük bir hayat oluştu. Artık cep telefonları sadece konuştuğumuz bir telefon değil. Big data ile cep telefonu buluşmaya başladı ve insanoğlunun hayatını olumlu yönde etkileyen birçok uygulama ortaya çıkıyor” dedi.

SOMUTLAŞMA DÖNEMİ

Teknolojinin somutlaşma dönemine girdiğini anlatan Ultav, “Otomobiller son teknoloji ama yollar aynı. Tarlaları sürdüğümüz araçlar gelişti ama tarla ekimi yüzlerce yıl öncesiyle aynı. Somutlaşma dönemi ile birlikte artık hayatımızın değdiği herşey de etkilenecek” dedi. Günümüzde MR cihazlarının son teknolojileri kullandığını ancak hekimliğin aynı hızda büyümediğini anlatan Ultav, “Somutluklar döneminde gerçek dünya ile internet dünyası birleşecek. Sadece tek yönlü değil her alanda bir iyileşme olacak” dedi. Güçlü ülkelerin ve şirketlerin bu alanda yatırım yaptığına değinen Ultav, “Türkiye, bu alanda yeterli olmasa da adımlar atıyor. Ülke olarak katma değeri yüksek ürünler yapmamız gerekiyor” diye konuştu. Cengiz Ultav, big data ve mobil kullanılarak dünya çapında yapılan şu 3 örneği verdi:

Haberin Devamı

TOPRAK KAYMASI UYARISI

-Malezyalı bir firma cep telefonu kullanarak toprak kaymasını yaklaşık 6.5 saat öncesinden belirliyor. Toprağın altına gömülen cep telefonu titreşim algısı ile topraktaki hareketlerin sinyalini merkeze gönderiyor. Aynı zamanda 10 kişi gözlemci olarak cep telefonu ile bilgileri merkeze yolluyorlar. Bir yandan da tüm meteoroloji bilgileri merkeze gidiyor. Tüm bu havuz ve datalar sayesinde toprak kaymasına karşı önlem alınıyor. Yüzde 87 doğruluk payı ile 6,5 saat önceden bilgi veriliyor. Malezya Devleti 300 milyon dolara yapılan bu sistem sayesinde 5 milyar dolar kazanıyor.
-Çinli bir firma ise yine veri akışını ve mobiliteyi kullanarak trafik lambalarında büyük bir fark yaratıyor. Trafik ışıklarına yerleştiren kameralar özellikle ambulans, doktor gibi sağlık alanındaki araçlara öncelik veriyor. Önceliğin yanı sıra yolu da engelleme özelliğine sahip ışıklar, yolda hata yapanları ise kırmızı ışıklara yakalatarak ceza veriyor.
-Türkiye’den bir firma ise yine big data teknolojisini kullanarak enerji alanında önemli bir uygulamaya imza atıyor. Türkiye’deki tüm enerji hatlarının bilgisini tek bir merkezde toplayan sistem, örneğin rüzgar enerjisinde o gün fazlalık varsa barajları uyarıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!