Balayı kabus ayı olur mu?

Yaz geldi, ‘düğün-dernek’ sezonu açıldı…

Haberin Devamı

Evet, artık devir değişti. O ünlü ‘gerdek gecesinin’ tahtı sarsıldı. Her şeyi yaşıyoruz, her şeyi biliyoruz ama yine de günümüz çiftlerinin yeni korkulu rüyası ‘balayı’. Peki balayında sizi ne gibi sorunlar bekliyor? Uzman Kinlik Psikolog Işınsu Gündüz anlattı

Danışmanlar, koçlar derken hayatımıza bir de cinsel terapistler, seksologlar girdi. Annelerimiz ‘Cinsel terapist nedir?’ bilmiyorlardı. Cinsellik en karanlık tabuydu. Artık yeni nesil cinselliği konuşmaktan korkmuyor. Bir sorunları olduğunda da anneye değil işin uzmanına danışıyorlar. Işınsu Gündüz ‘cinsel işlev bozuklukları’ alanında uzmanlaşmış genç bir klinik psikolog. Gündüz’ün hastalarının büyük çoğunluğu yeni evli çiftler. Özellikle balayı sendromundan müzdarip olanlar çok. Peki balayında sizi ne gibi problemler bekliyor?

Haberin Devamı

Bir kere ufak bir tarih bilgisi verelim: İngilizcedeki ‘Honeymoon’ ile bizim ‘balayı’ aynı anlama gelmiyor. Oradaki ‘moon’ süre değil, ‘ gökyüzündeki ay’ anlamında. Balayının geçmişiyle ilgili değişik hikâyeler var var. Örneğin, Babil döneminde yeni evlenen çiftler törende ve 30 gün boyunca içine bal katılmış, ‘bal likörü’ adında bir şarap içerlermiş. ‘Ay’a gelince, onun anlamı biraz farklı. Yine o dönemde kadın vücudunun Ay’ın evrelerine denk gelen periyodik değişimler gösterdiğine ve ilk dönem nasıl geçerse diğerlerinin de o şekilde devam edeceğine inanılırmış. Balayının günümüzdeki anlamına ise 16. yüzyıldan sonraki yazarların eserlerinde rastlanıyor. Evliliğin ilk ayında yapılan tatil olarak nitelendirilmesi ise 18. yüzyıldan sonra başlıyor.

Günümüzde ‘balayı’ büyük olay… Hazırlıklar aylar öncesinden başlıyor, rezervasyonlar erkenden yapılıyor, her siteye ‘tıklanıyor’, ‘en iyi balayı otelleri’ araştırılıyor. Odaya şampanyalar, çikolatalar isteniyor ama anlaşılan çoğu çift için balayı hüsranla sonuçlanıyor. Gündüz’e göre eğer çift ilk cinsel ilişkilerini balayında gerçekleştirecekse, heyecan, korku, merak, beklenti, tedirginlik, toplum baskısı, ‘balayı psikolojisi’ de çiftlerle birlikte tatile gidiyor.

Haberin Devamı

Artık çiftler evlilik öncesinde cinselliği yaşamaya başlıyor, belki bir süre birlikte yaşadıktan sonra evlilik kararı alıyor. Ama balayında her şey tepetaklak olabiliyor. Gündüz uyarıyor; “Balayında yapılan seksi, filmlerdeki ve televizyonlardakiyle karıştırmayın! Etraftan duyduğunuz balayı hikâyelerine kulağınızı kapayın. Çünkü gerçek dışı beklentiler hayal kırıklığı yaratıyor. Bu sadece balayı için değil, evlilikler, birliktelikler için de böyle.”

Belki balayınızda hayallerinizdeki seksi yaşamadınız ama ilişkinizin sonu değil. Hemen hemen bütün çiftler, bir yıla yakın bir sürede bu uyumu sağlayabiliyor. Çift daha önce cinsellik yaşamış olsa da, evlilik hayatına, aynı evin içinde yaşama fikri en az altı ay sürüyor. Bu dönemde yaşanan cinsel uyuşmazlıklar da ‘problem’ olarak kabul edilmiyor. Ve uzmanlar çiftin birbirlerine, alışabilmeleri, düzenlerini kurabilmeleri, hem ilişkilerinde hem de cinsel hayatlarında uyumu yakalayabilmeleri için ortalama 2 yıl çocuk yapmamalarını öneriyor. Anlaşılan o ki, ‘balayı’ meselesini çok büyütmemek gerekiyor. Gezin-tozun, yazın, güneşin, denizin, tatilin, sevgilinin tadını çıkarın. Kim bilir belki filmlerdeki kadar da iyi olur…

GERDEK GECESİ GERÇEĞİ

Haberin Devamı


İngiliz sitesi ‘Voucher Codes Pro’nun yaptığı bir araştırmaya göre 2.138 katılımcıdan sadece %48’i düğün gecelerinde seks yapmış.
Geri kalanların seks yapamama sebepleri ise şu şekilde:
Damat çok sarhoştu (%24)
Gelin çok yorgundu ve uyuya kaldı (%16)
Gelin çok sarhoştu (%13)
Çift çocuklarına bakmak durumundaydı (%11)
Düğün bitmeden çift kavga etti (%9)
Çift balayı için yola çıkmak durumundaydı (%9)
Çift bütün gece konuklarla dans edip eğlendi (%7)
Damat çok yorgundu ve uyuyakaldı (%4)
İki tarafta seks yapmak istemedi (%4).

Yazarın Tüm Yazıları