1.500 mavi yakalı aranıyor

Güncelleme Tarihi:

1.500 mavi yakalı aranıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2014 16:52

Haberin Devamı

Temizlik, güvenlik, catering, çağrı merkezi hizmetleri veren ISS, bu alanlarda çalışacak 1.500 mavi yakalı arıyor.
Danimarka kökenli tesis yönetim şirketi ISS, dünya genelinde 500 binin üzerinde Türkiye genelinde ise 29 binin üzerinde personel ile hizmet veriyor. 1901 yılında Kopenhag’da kurularak 2005’te Türkiye pazarına giriş yapan ISS, İstanbul genel merkez olmak üzere, İzmir, Bursa, Ankara, Antalya ve Adana’da hizmet veriyor. Sektör bazında AVM’ler, perakende zincir mağazalar, site ve rezidanslar, oteller, sağlık kurumları, eğitim kurumları kampusları, gıda tesisleri, endüstriyel tesisler, finans kurumları ve plazalara hizmet veren şirketin personel ihtiyacı da artıyor. ISS, Türkiye’de 5 alanda faaliyet gösteriyor: Temizlik, çağrı merkezi, catering, güvenlik ve haşere kontrol-ilaçlama. Bu alanlarda da çalışacak 1.500 mavi yakalı arıyorlar. Sürekli personel aradıklarını belirten ISS Türkiye CEO’su Cavit Habib, asgari ücretin insanları iş hayatına çekecek kadar tatminkar olmadığını düşünüyor: “Bu nedenle evde oturmayı ya da günü kahvede geçirmeyi tercih ediyorlar. Aile yapımız genelde kalabalık nüfuslu. Evin birkaç bireyi çalışıp evi geçindirebiliyorsa diğerleri çalışmıyor.”

Yönetici, direktör olabiliyorlar
Çalışanlara kariyer planı da çiziliyor. Yöneticileri içeriden yetiştirdiklerini belirten Habib, ISS bünyesinde çalışmaya başladığında ilkokul mezunu olanların eğitimlerle idareciliğe kadar yükseldiklerini anlatıyor: “Eğitimlerle birlikte katılabilecekleri sınavlar var. Bu sınavlara katılıp başarı gösterenler şefliğe oradan idareciliğe yükselebiliyor. Genelde tüm yöneticileri içeriden yetiştiriyoruz. Dışarıdan beyaz yaka almıyoruz. Temizlik işinden başlayıp 7-8 yılda direktör olan çalışanlarımız var.”
Şirket bünyesindeki akademide tesis yöneticisi yetiştiriyorlar. Tesis yöneticisi tüm hizmetlerin yönetimini yapan kişiye deniyor. Müşteriye taahhüt edilen hizmetlerin koordinasyonunu yapıyor, bu hizmetlerin ne kadar doğru yapıldığını takip ediyor, işlerin doğru bir şekilde yapılmasını sağlıyor. Bunun dışında müşteriyle olan diyalogu oluşturan, hizmetin raporlamasını yapan, hem mali hem de idari konularla ilgilenen yine tesis yöneticileri.
Geçmişte tesis yöneticilerinin genelde mühendislerden seçildiğini anlatan Habib, artık işin içinde olan ve gelişime açık çalışanların bu yolda ilerleyebileceğini söylüyor. Tabii eğitimle.

En zor bulunan güvenlik görevlileri
Mavi yakalılarda bulunması en zor alan ise güvenlik görevlileri. 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunu’na istinaden bir kimlik gerekiyor. Kimliksiz olarak bu iş yapılamayacağı için eleman bulanamıyor. Bir başka sebep maaşın onları çekmemesi. Habib, ücretin temizliğe göre yüzde 30-40 daha fazla olsa da bu alanda çalışmalarını isteyecek kadar yeterli olmadığını söylüyor.
Personel bulma konusunda yaşanan sıkıntıların diğer nedenleri ise:
* Özellikle temizlik işinde bu işin meslek olarak kabul edilmemesi geçici bir iş olarak düşünülmesi,
* Mevsimlik işçi olarak yaz dönemlerinde tarım sektöründe çalıştıklarından arada kalan 10 aylık dönemde geçici bir iş olarak tercih etmeleri,
* Kadınların ev temizliğine gittiklerinde daha fazla para kazanıyor olmaları,
İş yoğunluklarının yüzde 65’inin Marmara Bölgesi’nde olduğunu belirten Habib, geçmiş yıllarda minibüsleri giydirip mavi yaka tedariği yapılabilecek mahallelere giderek insanların bilgilerini toplayıp databank oluşturmaya çalıştıklarını anlatıyor. İstanbul’daki otobüslerde tutunma yerlerine ISS işgücü arıyor ilanları astık. Muhtarlarlıklar ve belediyelerle sürekli temas halindeyiz. Özellikle güvenlik konusunda arayışlarımız var. Adapazarı’ndan Tuzla’dan eleman getiriyoruz. Sabiha Gökçen’in de güvenliğini biz sağlayacağız. Havaalanı güvenliği çok zor şartları olan çalışma ortamları değil. Açık havada güneş altında veya soğukta çalışmıyorlar. Fakat yine de bu alanda çalışacak eleman bulamıyoruz. Urfa’da çağrı merkezinde de şöyle sıkıntılar yaşıyoruz, çağrı işinde genelde 18.00-19.00 arası en yoğun saatlerdir. İş çıkış saatinde daha rahat bulursunuz insanları. 10.00’da işbaşı yapıp 19.00’da çıkarlar. 18.00 yerine 19.00’da çıktıkları için çalışmamayı tercih ediyorlar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!