NSU ile bağlantısı olduğundan şüphelenilen muhbire fuhuş suçlaması

Güncelleme Tarihi:

NSU ile bağlantısı olduğundan şüphelenilen muhbire fuhuş suçlaması
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2014 14:51

Almanya'da 8'i Türk 10 kişiyi öldüren Neonazi terör örgütü Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) ile bağlantıları olduğu sanılan eski istihbarat muhbiri Tino Brandt hakkında çocuk yaştakileri fuhşa zorladığı suçlamasıyla soruşturma başlatıldı.

Haberin Devamı

Gera Savcılığı, soruşturma kapsamında çarşamba günü aşırı sağcı Brandt ile diğer şüphelilerin evlerinde arama yapıldığını açıkladı.Thüringen eyaletindeki çeşitli evlerde yapılan aramalarda harici disklere, bazı mali belgelere ve görüntülere el konulduğunu belirtildi.Der Spiegel dergisi, 2012 yılında bölgedeki aşırı sağcı çetelere karşı düzenlenen baskınlarda ele geçirilen bilgisayarlarda Brandt'ın aralarında bulunduğu zanlıların fuhuş faaliyetleri hakkında ipuçlarının elde edildiğini yazdı.Haberde, Brandt ve diğer zanlıların erkek çocukları fuhşa zorladığı, fuhuş için ev ayarladığı ve yüzde 60 komisyon aldığından şüphelenildiği belirtildi.

NSU'nun yakın çevresindeydi

1994-2001 yılları arasında Thüringen İç İstihbarat Teşkilatı'na muhbirlik yapan Tino Brandt, eyalette aşırı sağcı Thüringen Vatan Koruma Derneği'ni kurmuştu.

Derneğin üyelerinden aşırı sağcı Uwe Böhnhardt, Uwe Mundlos ve Beate Zschaepe, 1990'lı yılların sonunda izlerini kaybettirmiş ve NSU terör hücresini kurmuştu.NSU üyelerinin, Thüringen Vatan Koruma Derneği'ne üye oldukları yıllarda radikalleştikleri tahmin ediliyor.

Tino Brandt, bugüne kadar verdiği ifadelerde, NSU terör örgütünün kuruluşundan ve eylemlerinden haberdar olmadığını öne sürmüştü.

NSU'nun aydınlatılamayan bağlantıları

Almanya'da, 2000-2007 yıllarında 8'i Türk 10 kişiyi öldüren, çok sayıda soygun gerçekleştiren NSU terör örgütünün varlığı ve cinayetlerdeki rolü ancak 2011 yılı sonunda ortaya çıkarılabilmişti.

NSU üyelerinden Böhnhard ve Mundlos, 2011 Kasım ayında bir banka soygununun ardından saklandıkları karavanda ölü bulunmuş, terör örgütü üyelerinin intihar ettikleri öne sürülmüştü.

Federal Başsavcılık tarafından hazırlanan iddianameye göre NSU'nun hayattaki tek üyesi olan Beate Zschaepe'nin, Münih'te devam eden davada susma hakkını kullanması yüzünden NSU'nun "karanlık bağlantıları" aydınlatılamıyor ve birçok soru hala yanıt bekliyor.

NSU'yu kuran Neonazilerin yıllarca yeraltında faaliyet göstermesine rağmen Alman güvenlik birimleri ve istihbaratı tarafından tespit edilememiş olması, 2011 yılında Almanya'da büyük bir skandala yol açmış, NSU üyelerinin geçmişte bazı aşırı sağcılar ve istihbarat muhbirleriyle ilişki kurmuş olmaları, skandalın boyutlarını daha da genişletmişti.

Almanya iç istihbarat teşkilatında aşırı sağcı gruplara ve kullanılan muhbirlere ilişkin bazı belgelerin 2011 yılı sonunda imha edilmesi ve bunun kamuoyuna sızması kuşkulara yol açmıştı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!