Koordinasyona ‘sayısal’ düzen

Güncelleme Tarihi:

Koordinasyona ‘sayısal’ düzen
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2014 01:26

Kentsel yapılardan sayısal haritalara, imar planlamadan arıtma çözümlerine kadar birçok bilgiye sahip olan İller Bankası’nın verileri sayısallaşıyor. Uygulama sayesinde kentsel planlamalarda belediyeler arasında koordinasyon sağlanacak, kurumların işbirliği yapması kolaylaşacak.

Haberin Devamı

Ankara Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde (ANKÜTEK) faaliyet gösteren ODAKGIS firması, geliştirdiği bir yazılım ile kentsel yapılar, sayısal haritalar, imar planlama, arıtma çözümleri, kentsel atıklar, kanalizasyon, içme suyu, termal enerji, etüd plan, danışmanlık ve bankacılık konularında uzmanlaşmış İller Bankası’nın verilerini sayısallaştırdı. Yetki dahilinde isteyen kurumların ulaşımına açılacak olan ‘İller Bankası Coğrafi Arşiv ve Bilgi Sistemi’ sayesinde, kentsel planlamalarda belediyeler arasında koordinasyon sağlanacak, kurumların işbirliği yapması kolaylaşacak.

VERİLER SAYISALLAŞTI

Verilerin ve arşivin sayısallaştırılmasının bittiğini ve 2014 yılı sonlarında kulanıma açılacağını belirten firma yetkilisi Nergiz Gülbahar, “Geliştirdiğmiz yazılım ile İller Bankası’nın tüm verileri sayısallaştırdık. Canlı, yaşayan bir kent ve bina sistemi olarak da adlandırabileceğimiz uygulama sayesinde, ihtiyaç duyulan tüm veriler, yetki dahilinde görülebilecek. Özellikle kent planlamasında büyük kolaylıklar sağlayacak sistem sayesinde, kurumlar arası işbirliği ve koordinasyon kolaylaşacak” dedi. Küçük arazi parçalarının ve hisselerinin birleştirilmesi işlemi olarak adlandırılan ‘arazi toplulaştırması’ ile ilgili olarak çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Gülbahar, şunları söyledi:

Haberin Devamı

WEB TABANLI YAZILIM

“Yasa ile arazilerin bölünmesi engellenmek isteniyor. Son zamanlarda gündemde yer alan arazi toplulaştırma işlemini kolaylaştırmak için de bir yazılım geliştirdik. Yaklaşık 40 kişilik bir ekiple, coğrafi verilerin yazıldığı bir portal üzerinde çalışıyoruz. Web tabanlı bir yazılım olan ve harita üzerinde çeşitli coğrafi konumların görüntülenmesi, değiştirilmesi ve olışturulmasına olanak sağlayan yazılımı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’ne uyguluyoruz. Çalışmalar tamamlandığında müdürlüğün arazi topluluştırma kapsamında veri arşivi oluşmuş olacak. Bu sistem kadastro ve tapu üzerine çalışan bir sistem. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’yle de online bir bağlantıya sahip. Yeryüzündeki parsellerin değişimleri, hissedarları rahatlıkla sistemlerin birbiriyle olan entegrasyonuyla takip edebiliyor.”

Haberin Devamı

İŞBİRLİĞİNİ ÖNEMSİYORUZ

Üniversite-sanayi işbirliğini çok önemsediklerini belirten ANKÜTEK Yönetim Kurulu Başkan Vekili Doç. Dr. Emin Candansayar, Başkent’te sadece Ankara Üniversitesi bünyesinde bulunan sağlık alanı fakülteleri, ziraat ve veterinerlik fakülteleri ile biyoteknoloji, kök hücre ve adli bilimler enstitüleri ile işbirliği yapma olanağı sağladıklarını vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!