28 şubat davasında şikayetçiler talimatla ifade verdi, Çiller gelmedi

Güncelleme Tarihi:

28 şubat davasında şikayetçiler talimatla ifade verdi, Çiller gelmedi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2014 13:29

28 Şubat Davası’na bakan Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin talimatla ifadesinin alınmasını istediği şikayetçiler, İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ifade verdi.Şikayetçi Eski Başbakan Tansu Çiller mazeret sundu, yurtdışında olduğu gerekçesiyle duruşmaya katılmadı.

Haberin Devamı

İstanbul Adalet Sarayı’nda bulunan İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya müştekiler Nurcihan Rençber ve Eşref Demirci hazır bulunurken, Eski Başbakanlardan Tansu Çiller’de aralarında bulunduğu 5 şikayetçi duruşmaya katılmadı.

Tansu Çiller avukatları aracılığıyla mahkemeye mazeret dilekçesi sundu ve yurtdışında olduğu için duruşmaya katılamadığını belirtti. Taraf avukatlarının da hazır bulunduğu duruşmada şikayetçi sıfatıyla ifade veren Nurcihan Rençber mağduriyetinin 1999 yılı Nisan-Mayıs ayında İnönü Üniversitesi’nde başörtü yasağını protesto amacıyla dua okumasından dolayı başladığını söyledi. O dönemde İmam Hatip Lisesi son sınıf öğrencisi olduğunu belirten Rençber şöyle devam etti: "Başörtüsüne özgürlük istediğimiz için gösterilere katıldım. 200’ü aşkın kişi bu eylemler sebebiyle gözaltına alındı. Biz üniversite sınavına hazırlanıyorduk ve rapor almıştık. Bu nedenle okula gidemiyorduk. Okula gittiğimizde sivil ekipler tarafından gözaltına alındık. 2 ablam ve annem de yine aynı olay sebebiyle gözaltına alınarak Malatya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne götürüldü. Büyük ablam Bandırma Cezaevi’nden tahliye edildikten sonra vefat etti. 1999 yılından itibaren iki ablam, annemle birlikte 7 ay tutuklu yargılandım. İki hafta sonra gazetelerden idamla yargılandığımızı öğrendik. Gözü bağlı olarak hücrelere konulduk. Sorgu esnasında gözlerimiz bağlı olarak ifademiz alındı. Psikolojik baskıya maruz bırakıldık" dedi. Üniversite sınavlarına başörtülü fotoğraflar kabul edilmediği için üniversite sınavlarına giremediğini ifade eden Rençber, ancak ilk kez bu sene üniversite sınavına gireceğini belirtti.

"O DÖNEMDE AİLECE SIKINTILI DÖNEM GEÇİRDİK"

O dönemde ailece sıkıntılı dönem geçirdiklerini anlatan Rençber, o dönemde mağduriyetine neden olan Malatya Emniyet Müdürü’nden ve Cumhuriyet Savcısı Ahmet Kelebek’ten şikayetçi olduğunu ve davaya katılmak isteğini söyledi. 28 Şubat Davası’nın tutuksuz sanığı Çetin Doğan’ın avukatı Hüseyin Ersöz, şikayetçi Rençber’in o süreçte suç duyurusunda bulunup bulunmadığını ve tazminat davası açıp açmadığını sordu. Şikayetçi Rençber de, "Bir sonuç alamayacağımızı bildiğim için suç duyurusunda da bulunmadım, tazminat davası da açmadım" dedi. Avukat Hüseyin Ersöz’ün de aralarında bulunduğu sanık avukatları müşteki Rençber’in anlatımlarının dava ile ilgisi olmadığından katılma talebinin reddini talep etti.

TANSU ÇİLLER MAZERET SUNDU

Şikayetçi Eşref Demirci de Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ifade vermek istediğini söyledi. Mahkeme Başkanı Erol Ceylan, şikayetçi Tansu Çiller’in avukatlarının müvekkilerinin talimat duruşmasının görüleceği tarihte yurtdışında olacağını bu nedenle mazeretli sayılmasını ve duruşmanın adli tatil sonrasına bırakılmasını talep ettiklerinin anlaşıldığını belirtti.

"MAZERETİ KABUL ETMİYORUZ"

28 Şubat Davası’nda tutuksuz sanık Emekli Korgeneral Vural Avar’ın avukatı Ümit Kara da "Her ne kadar şikayetçi vekilleri (Tansu Çiller’in avukatları) vasıtası ile yurtdışında bulunduğunu belirterek mazeret bildirmişse de yurtdışında bulunmasının yasal bir mazeret sayılamayacağı ve dilekçe ekinde mazerete dayanak olan bilgi ve belgenin bulunmadığından mazeretini kabul etmiyoruz" dedi.

ÇİLLERİN MAZERETİ KABUL EDİLDİ

Tansu Çiller’in mazeretinin kabulüne karar vererek, Çiller’e yeni duruşma gün ve saatini bildirir tebligat çıkarılmasına karar veren mahkeme heyeti, talimat duruşması tutanaklarının Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine hükmetti. Duruşma, diğer şikayetçilerin ifadesinin alınması için 29 Eylül saat 09.50’e ertelendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!