Para bozdurmak daha karlı

Güncelleme Tarihi:

Para bozdurmak daha karlı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2014 09:37

Macaristan, Schengen’e giriş kapısı. Dönüşte çok sıkı gümrük kontrolü var. Yolcu başına sadece 2 paket sigara hakkı var. Fazla çıkarsa ağır cezası var.

Haberin Devamı

MACARİSTAN sıla yolunun en çok kullanılan güzergahlarının başında. Macaristan üzeri gidenler Avusturya’da tünel ücretinden kurtulduğu gibi Slovenya ve Hırvatistan’a uğramadan doğrudan Sırbistan’a giriyor. Böylece 40 Euro civarında tasarruf ediyor. Ancak dikkat: Macaristan otoyolu için otobana daha girmeden vinyet almak gerekiyor. Vinyetsiz otoyolda seyretmenin cezası 60 ile bin Euro arasında değişiyor. Macar vinyeti sınırdaki vinyet kulübelerinde veya komşu ülkelerde satılıyor. En az 10 günlük olan vinyet ücreti 2 bin 975 forint (Yaklaşık 10 Euro). Euro ile ödemede 15 Euro’ya kadar çıkıyor. Macaristan’da para bozdurmak kazançlı. Macaristan’da vinyet farklı. Cama yapışmıyor. Vinyet makbuzuna aracın plakası işleniyor. Plakası doğru işlenmeyen vinyet geçersiz sayılıyor. Makbuzu saklayın. Polis isterse, göstermek zorundasınız.

İKİ PAKET SIGARA
Schengen üyesi olan Macaristan’a Avusturya veya Slovakya’dan girişlerde sınır kontrolleri yok. Macaristan’dan çıkış çok rahat. Ama dönüşte Schengen’e giriş kapısı olduğu için bagajlar gerekli durumlarda didik didik aranıyor. Macar sınır kapısı Röszke’de çok uzun kuyruklar ve yığılmalar oluşuyor. 18 yaş üzeri yolcuların Macaristan’da kişi başına sadece 40 adet (iki paket) sigara hakkı var. Bunun üzerindeki sigaraya gümrükte el konuyor ve para cezası kesiliyor. Yolcu gümrükte sigara miktarını beyan ederse, vergi alınıyor ve sigaraya yine el konuyor. Eğer bildirmezse, bu durumda sigara miktarına göre ceza kesiliyor. En az ceza 100 Euro. 9 karton ve fazlası kaçakçılık suçu sayılıyor. Türkiye’den çıkışta 9 karton satın alma hakkı var. Bu sizi aldatmasın. Ceza işlemleri uzun sürüyor ve 3-4 saat zaman kaybı yaşanıyor. 300 Euro’nun altındaki ziynet eşyası gümrüğe tabi değil. 10 bin Euro üzeri nakit paranın gümrükte beyan edilmesi şart.

KREDİ KARTIYLA ÖDEYİN
Macaristan para birimi forint (HUF). 1 Euro yaklaşık 300 forinte tekabül ediyor. Macaristan’da benzin istasyonları Euro ile ödemelerde çok düşük kurdan hesap ediyor ve benzin çok pahalıya geliyor. Bu nedenle sınırda para bozdurmakta veya ödemeleri kredi kartıyla yapmakta büyük yarar var. Macaristan baştan sona otoban. Otoyol geniş ve bakımlı. Otoyolda çok miktarda sabit radar var. Trafik ihlallerinde Macar polisi para tahsil edemiyor. Sürücünün cezayı bankaya yatırması gerekiyor.

SINIR KAPILARI
Avusturya-Macaristan: Hegyeshalom, Sopron, Kophaza, Rabafüzes, Fertöd ve Bucsu. Macaristan-Sırbistan: Röszke ve Tompa. Macaristan-Romanya: Nagylak, Battonya, Gyula ve Artand.

YOL GÜVENLİĞİ
Macaristan yolu güvenli, ancak zaman zaman hırsızlık olaylarına rastlanıyor. Macaristan’da park halinde araçların cam ve kapılarını kilitli tutun. Araç içinde görünür şekilde değerli eşya bırakmayın.

Macarca sözlük
*Türkçe okunuşuyla

Haberin Devamı

Yo nopot: İyi günler
Yo regelt: Günaydın
Yo eştet: İyi akşamlar
Yo esagat: İyi geceler
Visont lataşra: Allahaısmarladık
Hol von o vetse? Tuvaletler nerede?
Şegitşeg: İmdat
Mibe kerül? Ücreti ne kadar?
Kerem: Lütfen
Kösönöm: Teşekkür ederim
Vis: Su
Kave: Kahve
Teo: Çay
Kenyer: Ekmek
Salato: Salata
Boryu huş: Dana eti
Barani huş: Kuzu eti
Morho huş: Sığır eti
Ninç: Yok
İgen: Evet

Önemli telefonlar
Polis : 107
İtfaiye : 105
Cankurtaran ambulans : 104
Macar otomobil klübü (MAK) : 188
T.C. Budapeşte Büyükelçiliği:
Andrassy ut. 123
1062 Budapest - Hungary
Tel : 0036 1 478 91 00
Faks: 0036 1 341 04 56

BENZİN FİYATLARI
Benzin: 414 Forint (Yaklaşık 1.30 Euro)
Dizel: 414 Forint (Yaklaşık 1.30 Euro)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!