Fransız basınının aradığı isim Türkiye Büyükelçiliği’nde çıktı

Güncelleme Tarihi:

Fransız basınının aradığı isim Türkiye Büyükelçiliği’nde çıktı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2014 16:25

Türkiye’nin yeni Paris Büyükelçisi Hakkı Akil ve eşi İnci Akil, Nevruz’u kutlayan ülkeler arasında dayanışma projeleri hayata geçiren “Nevruz Komisyonu” onuruna gala yemeği vererek bir ilke imza attı. Fransız siyaseti ve uluslararası Komisyon üyeleri ile bilim ve sanat çevrelerini bir araya getiren gecenin en dikkat çeken konuğu, Fransız basınının her yerde aradığı istifa ettikten sonra kayıplara karışan eski Bütçe Bakanı Jerome Cahuzac oldu.

Haberin Devamı

Paris Büyükelçilik rezidansında gerçekleşen geceye Nevruz Komisyonu Başkanı Bijan Kian ile Afganistan’dan Amerika’ya komisyon üyelerinin yanısıra, eski Bütçe Bakanı Jerome Cahuzac, eski Kültür Bakanı Jack Lang, Dice Kayek moda markasının tasarımcısı Ece Ege, Royal Manceau otellerinin Türk yöneticisi Ömer Acar, Paris Belediyesi encümeni Agnes Evren, sosyolog Nilüfer Göle, inkar yasasını reddetiren Anayasa Mahkemesi başvurusunun ilk imzacısı Senatör Jacques Mezard, Afganistan Büyükelçisi Ömer Assad ve çok sayıda davetli katıldı.

Piyanist Gülsin Onay’ın piyano resitali ile başlayan gecede en çok İsviçre’de 20 yıl önce bir hesap açtığı ortaya çıkınca istifa etmek zorunda kalan eski Bütçe Bakanı Jerome Cahuzac ilgi çekti. Büyükelçi Akil ile ortak dostları olduğu için akşama katıldığını dile getiren Cahuzac, Türkiye ile daha yakından ilgilenmeye başladığını vurguladı. Cumhurbaşkanı Hollande da dahil Fransız politikacılarının çoğunun gittiği ENA’yı bitiren Büyükelçi Akil’in Fransız dostları arasında yer alan Cahuzac’a, Türkiye’nin yanı sıra tüm Fransız basınının da merak ettiği soruları sorduk :

Haberin Devamı

Neden buradasınız?
Ortak bir dostumuz Büyükelçi Akil’in çok yakın dostu. Ben de tanıyorum kendisini. Beraberce gelmeye karar verdik.

Sizi daha önce Türkiye ile ilgili hiç bir toplantıda görmedim...
Evet haklısınız bakan olmadan önce Türkiye’nin AB üyeliği konusuyla ilgilenmiyordum ve girmesine karşıydım. Bu aslında konuyla ilgilenmemem ve Türkiye hakkında bilgi sahibi olmamamdan kaynaklanıyordu. Daha sonra milletvekili ve bakanlık görevlerine gelince çok yakından ilgilendim. İnstitue Bosphore adlı Türk Think-thank kuruluşu beni bir kaç kez davet etti. Ve onların toplantılarından çok şey öğrendim. Şimdi hem AB adaylığı hakkında hem de Türkiye hakkında farklı ve olumlu düşünüyorum.

Bütün Fransa basını sizi arıyor. Herkes şu anda ne yaptığınızı merak ediyor. Ne yapıyorsunuz?
Beni bırakmayan dostlarım var. Onlar beni hala destekliyor. Arkadaşlarımla görüşüyorum. Daha çok özel hayatıma zaman ayırıyorum. Henüz ne yapacağımı bilmiyorum. Biraz daha zamana ihtiyaç var galiba.

Politika sayfası kapandı mı?
Bilmiyorum. Belirsiz. Benim belirleyebileceğim bir şey değil en azından. Şimdiden bir şey öngörmek gerçekten zor.

Fransız basınının aradığı isim Türkiye Büyükelçiliği’nde çıktı

Parlak bir ekonomist olan Eski Bütçe Bakanı Jerome Cahuzac Hollande hükümetinin beyniydi. Ülkenin bütçesi de devletin masrafları da ondan soruluyordu. Yeni kurulan hükümetin en parlak politikacılardan birisi olarak gösteriliyordu. Derken, bir gün Mediapart haber sitesi, Cahuzac’ın 20 yıl önce İsviçre’de bir bankada hesap açtığını ve bu hesabı daha sonra kapattığını ortaya çıkaran bir ses kaydı yayınladı. Aylarca kayıtları yalanladı, İsviçre’de hesabı olmadığını iddia etti. Ama sonunda yapılan uzman incelemesinde sesin kendisine ait olduğu belirlenince itiraf etmek zorunda kaldı. Hollande, sağ kolu Cahuzac’ı hemen terketti ve istifasını istedi. O gün bugündür bir gölge adam gibi yaşayan Cahuzac yalnızca bir kez konuştuktan sonra sır oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!