Aileler için yaratıldı

Güncelleme Tarihi:

Aileler için yaratıldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2014 14:22

Aile otomobilleri konusunda SW karoserli araçların arasından Leon ST verdiği keyif ve konforla çok rahat sıyrılabilir.

Haberin Devamı

Aileler için yaratıldı
Aile otomobilleri olarak adlandırdığımız SW karoserli araçların daha fazla ilgi görmemesine bir anlam veremiyorum. Bu araçların kesinlikle çok daha fazla satış rakamlarına ulaşmasını bekliyorum. Ama ülkemizde onların önlerini kesen hafif ticari araçlar faktörünü de unutmamam gerekiyor. Bu tip bir araç yerine daha yüksek yapıda olan hafif ticari araçları tercih edenlerin olduğunu hepimiz biliyoruz. Ama yine de bu gövde tipine sahip olan araçlar firmalar tarafından bence çok daha iyi bir şekilde ön plana çıkarılmalı.
Bu hafta test konuğum olan Seat Leon ST tasarım açısından baktığımda kaliteli görünen bir otomobil. Öncelikle ona park alanında yaptığım incelemede tasarımının son derece kaliteli olduğuna şahit oldum. Rakiplerinin büyük bir bölümünün rahatlıkla önüne geçebilecek bir duruşu var. Bu tasarım açısından ona çok büyük bir avantaj sağlıyor. Büyük sırt çantası tasarımın içine çok iyi bir şekilde adapte edilmiş.

Haberin Devamı

Yaşam alanı genişliği konusunda da tam da bu otomobilden beklediklerimi buldum. Geniş ve kolay kullanılan bir yaşam alanıyla birlikte arka tarafta son derece geniş bir yaşam alanı da sunuluyor. Açık bir şekilde söylemem gerekirse kolay kullanılan detayların ve neyi nerede arıyorsam hemen bulacağımı bildiğim bir otomobil karşıma çıkıyor. Durum böyle olunca benim en sevdiğim konulardan biri olan yaşam alanına geçer geçmez kendime ait hissettim. Kolay kullanılan uygulamalar ve sürücünün hayatını kolaylaştıran bir yapısı var. Kompakt sınıfın en önemli oyuncularından biri olan Golf ile aynı alt yapıyı kullanan otomobilin yaşam alanında bu fazlasıyla hissediliyor. Yaşam alanının oldukça karanlık olmasıysa ailelerin çok hoşuna gidecek bir detay olmayacaktır. Sessizlik ve konfor beklentilerini çok iyi bir şekilde karşılaması da olumlu bir özellik.

Aileler için yaratıldı

Haberin Devamı

Yönlendirme hissi konusunda açıkçası VW Grubu’nun biraz daha ileriye gitmesi gerektiğini düşünüyorum. Tamam, oldukça iyi çalışan bir karaktere sahip ama bunun daha iyi olması gerekiyor. Sistemde var olan bazı boşluklar ve direksiyon sisteminin verdiği hissin daha iyi olmasını bekledim. Bu araçta kullanıldığı gibi alt tarafta dört kollu yapıya bürünmesi yerine üç kollu bir direksiyon simidini de tercih ederdim.

Otoyol ve şehiriçi kullanımlar sırasında neredeyse hiç sıkıntı yaşamadım. Hızlanma isteği çok yüksek değil ama otoyol kullanımı sırasında beklediklerimi verdi. Daha güçlü bir dizel motor konusunda bakalım VW ne zaman beklenen atağı yapacak. Yeni bir ünite olmasına rağmen bu dizel motor rakiplerinin büyük bir bölümünün gerisinde kaldı. Yüksek tork değeri ile performans konusunda çok önemli bir eksiklik yaşanmıyor ama rakiplerinin karşısında beygir gücü açısından oldukça zayıf kalmış durumda. DSG şanzıman elbette bu aracın en önemli kozlarından biri. Son derece iyi çalışan bu şanzıman sürüş konforu ve keyif alma konusunda hangi otomobilde kullanılırsa kullanılsın ön plana çıkan özelliklerden biri oluyor. Leon ST’de de şanzımanın kattığı konfor ailelerin yüzünü güldürme konusunda son derece etkili. Aracın süspansiyon sisteminin çalışma karakteri de oldukça iyi. Darbe emiş konusunda da çalışma karakterini beğendim. Performanslı kullanımlar sırasında da uzun boylu olmasına rağmen yola iyi tutunan araçlardan biri. Bu tip bir kullanım sırasında Golf’un beğendiğim sürüş karakterini direkt olarak bulmam bu otomobile de güven duymamı sağlıyor. Baz alınan model olan Golf’ün genlerini kullanıyor olmak VW Grubu’nun diğer tüm araçlarında olduğu gibi Seat Leon ST’de de bana göre en önemli artılardan biri. Herkesin yetişmek için çabaladığı bir modelle kardeş olmayı isteyen o kadar çok kompakt sınıf otomobil vardır ki, sadece birkaçını düşünmek bile yeterli.

Haberin Devamı

Aileler için yaratıldı

Sonuç
Seat Leon ST ailelerin keyif alacağı bir otomobil. Kendine has tasarımıyla iddialı ve kaliteli görünen bir tasarımı var. Yaşam alanı da karanlık yapıda olmasının dışında herkesin mutlu yolculuklar yapacağı bir alan. Dizel ve otomatik seçeneğine sahip olmasıysa can alıcı özelliği. Bence SW karoserli araçların daha fazla ilgi görmesi gerekir ve Seat pazarlamacılarının da bu otomobile daha fazla önem vermesi…

+Yepyeni tasarım, keskin bakışlar, yaşam alanı tasarımı, kullanışlılık, sportif koltuklar, motor, şanzıman, direksiyon sistemi, süspansiyon sistemi, tüketim
-Arkadaki yaşam alanı, havalandırma ızgaraları, bazı yerlerdeki malzeme, fiyat, bazı görüş açıları, tasarım endişesi, karanlık yaşam alanı

Haberin Devamı

Teknik veriler Seat Leon ST 1.6 DSG
Motor (tip/silindir sayısı) Sıralı/4
Yerleşim Önde enlemesine
Supap/eksantrik sayısı 16/2
ÇapxStrok 79.5x84.5
Motor hacmi 1598 cc
Maksimum güç 105 HP-3000 d/d
Maksimum tork 250 Nm-1750-2750 d/d
Son hız 191 km/s
0-100 km/s hızlanma 11.0 sn
Şanzıman 7 ileri otomatik
Aktarma Önden çekiş
Frenler (ön/arka) Hava kanallı disk/disk
Lastikler 205/55 R16
Tüketim (fab. ver.) 3.5/3.9/4.6 lt/100 km
Depo kapasitesi 50 lt
Bagaj hacmi 587 lt
Garantiler Seat Leon ST 1.6 DSG
Mekanik 2 yıl
Boya 3 yıl
Pas 12 yıl
Yol yardım (0212) 335 04 04
Periyodik bakım 15 bin km
Test verileri Seat Leon ST 1.6 DSG
Performans 0-50 km/s 4.6 sn
0-100 km/s 11.4 sn
0-130 km/s 16.9 sn
0-400 m 17.4 sn
Ara hızlanma 60-100 km/s 8.0 sn (D’de)
80-120 km/s 9.0 sn (D’de)
Ağırlık 1211 kg
Dönüş çapı 10.9 m
Frenler 100-0 km/s soğuk 38.9 m
100-0 km/s sıcak 39.2 m
Gürültü 50 km/s 59 dB(A)
100 km/s 63 dB(A)
130 km/s 67 dB(A)
Tüketim 6.0 lt
Menzil 833 km
Donanımlar Seat Leon 1.6 TDI DSG
Model Seat Leon ST 1.6 DSG
Havayastığı sürücü/yolcu/yan S/S/S
Radyo/CD çalar S
ABS S
ESP S
Klima S
Elektrikli ön/arka cam S/S
Ölçüler Seat Leon ST 1.6 DSG
Uzunluk 4535
Genişlik 1816
Yükseklik 1451
Aks mesafesi 2636

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!