Başbakan Erdoğan Viyana'ya gitti

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Erdoğan Viyanaya gitti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2014 12:06

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP ve MHP'nin cumhurbaşkanı adayı olarak Ekmeleddin İhsanoğlu'nu önermesiyle ilgili, "Bu konuda benim söyleyecek hiçbir şeyim yok. 10 Ağustos'ta milletimiz nihai kararını verecektir. Dolayısıyla ben öyledir, böyledir, bunları söylememe gerek yok. Onları zaten Kılıçdaroğlu söylüyor, Sayın Bahçeli de söylüyor. Onlar kendilerine göre temeli olmayan çatı kurmuşlar. Bu çatıları hayırlı olsun" dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, Esenboğa Havalimanı, Avusturya'nın başkenti Viyana'ya gitmeden önce basın toplantısı düzenledi. Avusturya ve Fransa'yı kapsayan ziyaretiyle ilgili bilgi veren Erdoğan, Viyana ziyaretinde Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz'u kabul edeceğini söyledi.


Kabulde, Kurz ile Avusturya-Türkiye ikili görüşmeleri yapacaklarını, ilişkilerin değerlendirileceğini anlatan Erdoğan, bunun yanında son haftalarda komşu ülkelerde meydana gelen gelişmeleri de ele alma fırsatı bulacaklarını kaydetti.


Avusturya'da yaşayan 200 bini aşkın Türk vatandaşı bulunduğuna işaret eden Başbakan Erdoğan, "Vatandaşlarımızın sorunlarını orada değerlendirme fırsatımız da olacak. Hepsinden önemlisi de bugün Avusturya'da vatandaşlarımıza yapacağım hitap, konuşma teşkil edecektir. Bu geceyi Avusturya'da geçireceğiz" diye konuştu.

Haberin Devamı


Erdoğan, yarın öğlen civarı Avusturya'dan Fransa'ya geçeceğini belirterek, Paris'te Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile bir araya geleceklerini bildirdi.


Hollande ile görüşmesinde, Türkiye-Fransa ilişkilerinin tarihi geçmişini göz önünde bulundurarak ikili tüm ticari, siyasi ve askeri ilişkileri değerlendireceklerini dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:


"Bunun yanında da yine Paris'ten Lyon'a geçeceğiz. Biliyorsunuz Lyon'da yoğun Türk vatandaşları orada yaşıyor. Fransa'da bugün 600 bini aşkın Türk var. Bunların bizdeki kayıtlara göre, 300 bini aynı zamanda çifte
vatandaştır. Aynı zamanda Fransa vatandaşı. Son dönemlerde de ciddi manada
Fransa'nın yerel siyasetinde vatandaşlarımız aktif olmaya başladılar. 170'e yakın belediye meclislerinde şu anda görev alan vatandaşımız var. Temennim o dur ki kısa zaman içerisinde Fransa'nın federal yapısı içerisinde de vatandaşlarımız, Almanya'da olduğu gibi yer almaya başlarlar."


Lyon'da göre, 20 bin kişilik kapalı spor salonunda Türk vatandaşlarına hitap edeceklerini, ayrıca oradaki STK'larla da bir araya geleceğini bildirdi.


Cumartesi akşam geç saatlerde yurda dönüş yapacağını anlatan Erdoğan, ziyaretinde kendisine Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Avrupa Birliği Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş, Avusturya Dostluk Gurup Başkanı Tevfik Ziyaeddin Akbulut, Fransa Dostluk Gurup Başkanı Kasım Gürpınar, İstanbul Milletvekili Metin Külünk, eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın eşlik edeceğini kaydetti.

Haberin Devamı


Erdoğan, Esenboğa Havalimanı yeni yapılan salonda ilk defa basın toplantısı düzenlediğini belirterek, salonun hayırlı olmasını diledi.


Soruları yanıtladı


Bir gazetecinin "Ekmeleddin İhsanoğlu ismi sizin için şaşırtıcı oldu mu? Sizin de bir yandan Köşk istişareleriniz devam ediyor, anketler de yaptırıyorsunuz. Gelinen noktada hem sizin siyasi geleceğinizle ilgili hem de partinizin geleceğiyle ilgili düşünceleriniz biraz daha netleşti mi? Adaylık için 3 Temmuz'a kadar bekleyecek misiniz? Özellikle ailenizin köşk adaylığınıza çok da sıcak bakmadığı yönünde bazı haberler de var. Bunlar doğru mudur?" şeklinde sorusuna karşılık Erdoğan, AK Parti'nin ilkelerin partisi olduğunu söyledi.

Haberin Devamı


Başbakan Erdoğan, ilkelerin partisi olarak rüzgar karşısında savrulan yaprak gibi olmayı hiçbir zaman düşünmediklerini ve düşünmeyeceklerini vurguladı.


AK Parti'nin istişarelere dayalı olarak çalışmalarını yürüttüğünü belirten Erdoğan, şunları söyledi:


"AK Parti, kendi içindeki tüm istişarelerini, mekanizmalarını çalıştırmak suretiyle ki, bunun en önemli ayağını partimizin büyük kongre delegeleri teşkil etmektedir. Büyük kongre delegelerimizin tamamıyla bu istişareyi yapmış vaziyetteyiz. Milletvekillerimizin tamamıyla bu istişareyi yapmış durumdayız. Bütün bunların yanında partimizin kurucularıyla aynı şekilde bu istişareyi yapmış vaziyetteyiz. Bütün arkadaşlarımızın yazılı olarak beyanlarını almış vaziyetteyiz. Bu yazılı beyanlar karşısında talep nedir, teklif nedir bunları şu anda görmüş durumdayız. Bunun dışında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımız ile de, tabii her ne kadar şu anda bulunduğu konum onunla ilgili olarak bir tarafsızlığı gerektiriyorsa da partimin bir mensubu olması hasebiyle ve yarın bu ülkede cumhurbaşkanının bir vekili olması hasebiyle meclis başkanımızın da bir kanaatini almayı prensip olarak doğru buldum. Kendisini de ziyaret ederek bu konuda düşüncelerini aldım."

Haberin Devamı


"Ay sonu itibarıyla nihai kararımızı, milletimizle paylaşırız"


Başbakan Erdoğan, dün çok geniş kapsamlı bir görüşme yaptığını, TOBB tarafından yapılmış bir davetle bu görüşmenin gerçekleştiğini hatırlattı.


Türkiye'deki işveren kuruluşlarının STK'larının başkanlarıyla bir araya geldiklerini vurgulayan Erdoğan, "Orada kendilerinin bu seçimle ilgili beklentilerini bizzat kendilerinden dinleme fırsatını buldum. Pazartesi günü aynı şekilde yine Türkiye Esnaf Sanatkarları Konfederasyonun davetiyle yine orada STK'larla özellikle işçi sendikaları konfederasyonlarının birlikte olacağı bir toplantıya katılacağım. Orada da yine bütün bu kuruluşlarımızın, ki bunlar Türkiyemizin önde lider kuruluşlarıdır. Ağırlıklı olarak burada zaten temsil kendini bulmaktadır. Onların da kanaatlerini, düşüncelerini alma fırsatım olacak. Bu şekilde, bu süreci devam ettirirken bir de parlamento dışındaki partilerden bir kısmını ziyaret fırsatım olacak. Onları da ziyaret ettikten sonra ay sonu itibarıyla inşallah bizler de nihai kararımızı milletimizle paylaşırız" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı


Başbakan Erdoğan, konuyla ilgili başka söyleyecek hiçbir şeyinin olmadığını, en güzel açıklamayı 10 Ağustos'ta milletin yapacağının altını çizerek, "Ben öyledir, böyledir falan... bunları söylememe gerek yok. Onları zaten Sayın Kılıçdaroğlu söylüyor, Sayın Bahçeli de söylüyor. Onlar kendilerine göre temeli olmayan bir çatı kurmuşlar, bu çatıları hayırlı olsun" diye konuştu.


"Biz bin düşünürüz, bir konuşuruz"


"CHP içinde Ekmeleddin İhsanoğlu konusunda bir ayrışma olduğu" hatırlatılan Erdoğan, şunları kaydetti:


"CHP'nin temsilcisi değilim, beni ilgilendirmiyor. Bu onların sorunudur, onların kendi iç sorunudur. AK Parti, ilkelerin partisidir. Biz bin düşünürüz, bir konuşuruz. Bizim düşünce sürecimiz devam etmektedir. Bunun gereği olarak da inşallah ay sonu itibarıyla kararımızı açıklayacağız. Ama CHP'nin içinde şu olmuş, MHP'nin içinde bu olmuş bunlar bizi ilgilendirmiyor. Biz, sadece kendi işimize bakarız. Biz, seçilecek cumhurbaşkanının neler yapması gerektiğini bilen bir partiyiz. Bunu bundan sonra öğretecek bir parti değiliz. AK Parti, siyaseti bilen, siyaseti dünyada çok farklı bir konuma taşımış bir partidir. Özellikle de merkez siyaseti bu ülkede başlatmış bir partidir. Dünyada artık üzerinde hamdolsun tezlerin yazıldığı, makalelerin bolca yazıldığı bir siyasi partidir. Bu ilkelerimizden taviz vermeden adımımızı atarak, inşallah milletin bize çizmiş olduğu rol bugüne kadar neyse, biz ona nasıl uyduysak o güzergahta inşallah yolumuza devam edeceğiz. Olay budur."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!