Başkan Obama’nın tepkisi ne olacak

Güncelleme Tarihi:

Başkan Obama’nın tepkisi ne olacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2014 01:24

ABD Başkanı Barack Obama, halen ABD’nin Musul krizi sonrası IŞİD’e karşı askeri bir harekâta girişip girişmeyeceğine karar vermeye çalışıyor. Başkan dün Kongre üyeleriyle bir araya gelirken kendisine yakın düşünce kuruluşları sınırlı bir saldırıya hazır olunması gerektiğini yazdı.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Obama, IŞİD örgütünün Musul’u ele geçirip Bağdat’a doğru ilerlemeye başlamasının ardından, Irak’ta askeri bir harekâta karar vermeye çalışıyor. 2008 başkanlık kampanyasında dış politika vaatlerini Irak’tan çekilme üzerine kuran Obama’yı Irak’ta yeniden bir harekât kararı vermeye zorlayan gelişmeler sonrası, kendisine yakın düşünce kuruluşları da bu türden bir eyleme hazır olunması gerektiğini yazdılar. IŞİD’i vurma kararını karmaşık hale getiren unsurlardan Türk rehinelerin durumuyla ilgili ise Başbakan Erdoğan ve Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın bir hafta içinde yaptıkları telefon görüşmelerine ilave olarak, Washington’da bulunan İçişleri Bakanı Efkan Ala, Obama’nın terörle mücadele danışmanı Lisa Monaco ile iki ayrı görüşme gerçekleştirdi.Türk tarafı, Suriye ve Irak’ta tampon bölge, uçuşa yasak bölge dahil her türlü seçeneğin konuşulmasını istedi.

Haberin Devamı

TEMSİLCİLERLE GÖRÜŞTÜ

Obama, dün Senato’nun çoğunluk lideri Harry Reid, Senato Cumhuriyetçi Grup Başkanı Mitch McConnell, Temsilciler Meclisi Başkanı Boehner ve Temsilciler Meclisi Demokrat Partili Grup Başkanı Pelosi ile Irak konusunu görüşmek üzere bir araya geldi.
Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, önceki gün gazetecilere “Irak’ın sorunlarını halledecek bir askeri çözüm yok” dedi. Obama’nın düşünce kuruluşu diye anılan “Amerikan İlerleme Merkezi” (CAP) ve yönetime yakın kuruluşlar ise askeri bir eyleme hazır olunması gerektiğini yazdı. Irak’tan çekilme planının en önemli yaratıcılarından Brian Katulis’in de bulunduğu uzmanlarca kaleme alınan CAP raporunda, “Muhtemel bir hava saldırısı dahil, IŞİD’e karşı sınırlı bir terörle mücadele operayonuna hazır olun” denildi. Raporda, “Saldırı, sağlam istihbarata dayanmalı ve silahlı insansız hava araçları ile Irak Hükümeti’ne tavsiyelerde bulunacak personel dahil bölgeye ilave askeri unsurların önceden konuşlandırılmasını gerektirir” denildi.

NYT’dan şartlı destek

İHA’ları işaret eden askeri eylem için ABD’nin tehdit altındaki Irak’ta mı yoksa halihazırda PKK’ya karşı kullanılmak üzere getirilen silahsız İHA kapasitesine sahip İncirlik Hava Üssü’ne mi takviye yapılması gerektiği raporda belirtilmedi. Ancak CAP dışında, Obama Yönetimi’ne desteğiyle bilinen New York Times Gazetesi de dün yayınladığı bir başyazıyla, bu türden bir operasyona şartlı destek vereceğini belli etti. Gazete, Suriye ve Irak’a militan ve malzeme akışına karşı Türkiye’nin de sınırını kapatması gerektiğini söylediği başyazısında, “Eğer Obama askeri bir eyleme girişmeye karar verirse, bunu Maliki Hükümeti’ni desteklemek için değil, Irak Ordusu tekrar toparlanırken militanların momentumunu bozmak için yaptığını netleştirmek zorunda” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!