IŞİD'e karşı peşmergeye katılım kampanyası

Güncelleme Tarihi:

IŞİDe karşı peşmergeye katılım kampanyası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2014 01:24

Irak'ta IŞİD örgütüne karşı Şii lider Mekteda Sadr'ın Şiileri silah altına çağırmasından sonra, Kürt Bölgesel Yönetimi’nde de peşmergelere katılım için imza kampanyası başlatıldı.

Haberin Devamı

İKİ GÜNDE 1000 KİŞİ
Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Musul'u ele geçirmesinin ardından ilerleyişini sürdürmesi, Kürdistan bölgesindeki sivil toplum örgütlerini de harekete geçirdi. Erbil'de IŞİD'e karşı peşmergeye katılım kampanyasına iki günde yaklaşık bin kişi katıldı.

IŞİD’in Musul'u ele geçirmesi ve Irak'ın içlerine doğru ilerlemesi, Bölgesel Kürt yönetiminde de endişe yarattı. Bölgesel Kürt yönetimine bağlı peşmerge güçleri Irak'ın Musul ve Kerkük ile olan sınırınlarda alarma geçirilirken, IŞİD'in ilerleyişine karşı da özel kuvvetler birimi olan 'Zerevani' güçleri de sınır bölgelerine kaydırıldı.

IŞİD'in Kürt bölgelerine saldırması ihtimali Erbil'de bulunan sivil toplum örgütlerini de harekete geçirdi. Erbil Bağımsız Gençlik Derneği, IŞİD'e karşı Kürdistan peşmergesi ile dayanışma kampanyası başlattı. Erbil'in merkezi yerlerinde stand açan dernek, Kürt bölgesine olası bir saldırı durumunda peşmerge güçlerine katılım için gençleri topluyor. Gönüllülük esasına göre yapılan kampanyada peşmergeye katılmak isteyen gençler standlara isimlerini ve iletişim bilgilerini bırakıyor. Dün başlatılan kampanya çerçevesinde 2 gün içinde yaklaşık bin kişi IŞİD'e karşı cepheye gitmek ve savaşmak için başvuru yaptı.

Haberin Devamı

IŞİDe karşı peşmergeye katılım kampanyası

IŞİDe karşı peşmergeye katılım kampanyası
TÜRKMENLER DE IŞİD'E KARŞI SİLAHLANDI

İLK GRUP GENÇ PEŞMERGEYE KATILDI
Erbil'de olduğu gibi Kürt bölgesel yönetimi kontrolündeki ikinci büyük kent olan Süleymaniye'de de peşmergeye katılım kampanyası düzenlendi. Sivil toplum örgütlerinin düzenlediği kampanyaya katılanlar arasından seçilen 60 kişi IŞİD'e karşı peşmerge saflarına katılarak, eğitime alındı.

“SAVAŞ İSTEMİYORUZ”
Kampanyayı düzenleyen derneğin yöneticisi Merd Ali Resul Xala, Kürdistan toprakları ve Kürt halkının korunması için bu kampanyayı başlattıklarını belirterek, "Biz yıllarca savaşın acılarını çektik. Savaş istemiyoruz. Ancak Kürdistan topraklarına ve halkımıza karşı yapılacak bir saldırı için peşmergelerimizi de yalnız bırakmayacağız. Bu nedenle kampanya düzenledik. Bu kampanyaya katılmak isteyen gençler isimlerini ve iletişim bilgilerini bize bırakıyor. İhtiyaç olması durumunda biz arayarak, peşmerge saflarına çağırıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

IŞİDe karşı peşmergeye katılım kampanyası

BARZANİ'DEN EMİR: PEŞMERGE GERİ ÇEKİLMEYECEK
Bu arada Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani dün bölgedeki siyasi liderlerle Musul'un durumu ve IŞİD ile ilgili bir toplantı yaptı. Akşam saatlerine kadar süren toplantının ardından Barzani'nin sahadaki peşmerge güçlerine verdiği dört emir yayımlandı. Barzani'nin Kürdistan Ordusu Başkomutanı sıfatıyla yayımladığı emirde, "Kürdistan peşmerge gücü geri çekilmeyecek. Hiçbir yere saldırmayın. Peşmergeye bir saldırı olması durumunda sert bir şekilde karşılık verin. Hiçbir tarafın savaş çıkarmaya yetkisi yok" ifadeleri kullanıldı.

MALİKİ ÜÇ GENERALİ GÖREVDEN ALDI
IŞİD'in Türkmen bölgelerine yönelik saldırıları da devam ediyor. Kürt yönetimi kaynaklarından alınan bilgiye göre IŞİD Kerkük'ün Türkmen nüfusun yoğunlukta yaşadığı Tuzhurmatı ilçesine bağlı Çardağlı, Biravculu ve Karanaz köylerinde de kontrolü ele geçirdi.
IŞİD'in dün ele geçirdiği ve stratejik öneme sahip olan Kerkük'e 30 kilometre mesafedeki Beşir Köyü çevresine de dün Irak Hava Huvvetleri tarafından hava operasyonu düzenlendiği bildirildi.

Haberin Devamı

Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin de Musul'un IŞİD'e teslim edilmesinden sorumlu tuttuğu üç generali de dün gece geç saatlerde görevden aldığı belirtildi.

MUSUL'DA KİLİSELERİ YAKTILAR
Bu arada Musul'u denetimlerine alan IŞİD güçlerinin, kentteki Süryani, Ermeni ve Keldanilere ait kiliselere yöneldiği iddia edildi. IŞİD militanlarının kentin güneyinde bulunan tarihi yerlerle birlikte üç kiliseyi yakıp yedi personelini öldürdüğü bildirildi. IŞİD'in ayrıca Musullu ünlü tarihçi İbne Esiri'nin kabrini de tahrip ettiği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!