Yurtdışında oylar randevuyla verilecek

Güncelleme Tarihi:

Yurtdışında oylar randevuyla verilecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2014 10:42

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 10 Ağustos’ta ilk turu yapılacak cumhurbaşkanı seçimi için 56 ülkede bin 147 sandık kurdu ve oy verilecek yerleri kiraladı.

Haberin Devamı

Alman Hükümeti ile yapılan anlaşma gereği Almanya’da aralarında Berlin Olimpiyat Stadı’nın da bulunduğu 7 yerde ve randevu sistemi ile oy kullanılacak. Avrupa ’da seçim kuyruğu olmayacak. 1 milyon 350 bini yurtdışı seçmenin yaşadığı Almanya’da :

1.BERLİN’de (Berlin Başkonsolosluğumuzun görev bölgesindeki seçmenler için Berlin Olimpiyat Stadyumu’nda)

2.HANNOVER’de (Hamburg ve Hannover Başkonsoloslukları görev bölgesindeki seçmenler için Hannover Fuar Merkezi’nde)

3.DÜSSELDORF’ta (Düsseldorf ve Köln Başkonsolosluklarımızın görev bölgesindeki seçmenler için Düsseldorf ISS Dome Salonu’nda)

4.ESSEN’de (Essen ve Münster Başkonsolosluklarımızın görev bölgesindeki seçmenler için Essen Fuar Merkezi’nde)

5.FRANKFURT’da (Frankfurt ve Mainz Başkonsolosluklarımızın görev bölgesindeki seçmenler için Frankfurt’ta Fraport Arena Spor Salonu’nda)

Haberin Devamı

6.MÜNİH’te (Münih ve Nürnberg Başkonsolosluklarımızın görev bölgesindeki seçmenler için Münih Fuar Merkezi’nde)

7.KARLSRUHE’de (Stuttgart ve Karlsruhe Başkonsolosluklarımızın görev bölgesindeki seçmenler için Karlsruhe Fuar Merkezi’nde) sandıklar kurulacak.

YSK ve Dışişleri’nce çifte mühürle mühürlenecek oy torbaları diplomatik kargo olarak taşınacak. Almanya’da Berlin Olimpiyat Stadı ve diğerleri fuar alanı olan 7 yer oy kullanma bölgesi belirleyen YSK, 4 milyon Euro kira bedeli ödedi. Yurtdışındaki Türk seçmenler randevu alarak 08.00-17.00 saatleri arasında 1-4 gün arasında bulundukları ülkelerde oy kullanacak.

Oy torbaları yurtdışında sayılıp sandık kurulunca YSK’nın mührü ile mühürlenecek. Daha sonra Dışişleri mührü ile mühürlenip, çifte mühürle diplomatik kargo olarak gönderilecek. Bu torbalar daha sonra THY uçakları ile siyasi partilerin gözetiminde Ankara ’ya taşınacak.

Konsolosların başkanlığındaki saklama ve ulaştırma kurulları, oy torbalarını Türkiye ’ye taşıma gününe kadar üç kilitli ve üç anahtarla açılıp girilebilen banka kasası gibi güvenli odalarda saklayacaklar. CHP ’nin teklifi ile YSK bu anahtarlardan birinin başkonsolosta, diğer ikisinin ise siyasi parti temsilcilerinde olmasına karar verdi. Başkonsolos ve siyasi parti temsilcileri birayaya gelmeden oda açılıp mühürlü oy torbaları alınamayacak.

Haberin Devamı

Diplomatik kargo önlemi

Çifte mühürlü diplomatik kargoyla gelecek torbalar THY uçakları ile 5 siyasi partinin temsilcilerinin gözetiminde Ankara’ya getirilecek. Tasnifi diğer yurtiçi oylarla aynı saatte ATO Ankara-Congresium’da çalışacak Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu’nda yapılacak.

CHP’nin YSK temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, yurtdışındaki Türklerin oy verme işlemleriyle ilgili şunları anlattı: “Cumhurbaşkanı seçimi için yurtiçinde 140 bin, yurtdışında 56 ülkede 1147 sandık kurulacak. Türkiye’de bir sandıkta 400, yurtdışında 700 seçmen oy kullanacak. Yurtdışı seçmen sayısı 2 milyon 754 bin kişi. Seçmenlerin, 1 milyon 350 bini Almanya’da yaşıyor. Seçmenler, 21-25 Temmuz’da YSK’nın internet sayfasından randevu alıp oy kullanabilecek. Randevu almayanlara sistem otomatik gün verecek. Almanya’da, perşembe, cuma, cumartesi ve pazar oy kullanılacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!