Türkiye'nin yüz nakli serüveni böyle başladı

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin yüz nakli serüveni böyle başladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2014 00:00

İlk yüz nakli ameliyatıyla 2012 yılında tanışan Türkiye'de 2 yılda 7 kişi, "aynalara küs olmayı" bıraktı. Yüzleri değişen 6 kişi yeni hayatlar kurarken, Türkiye'nin 6'ıncı yüz nakli yapılan Salih Üslün'ün ise yaklaşık 10 ay sonra yüzünden yeniden bir operasyon gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Türkiye, ilk yüz nakliyle 21 Ocak 2012'de tanıştı. Akdeniz Üniversitesi Plastik, Rekonsrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde, bebekken evlerinde çıkan yangın nedeniyle yüzünü kaybeden 22 yaşındaki Uğur Acar'a ilk nakil yapıldı. Başarılı bir ameliyat geçiren Acar, Akdeniz Üniversitesi'nde kendisine sağlayan yeni işiyle hayatını sürdürüyor.

Nakille yeni bir yüze ve çevreye kavuştuğunu dile getiren Acar, Prof. Dr. Özkan'ın gerçekleştirdiği ameliyatla hayatının da değiştirdiğini belirtiyor.

Türkiye'de ikinci yüz nakli aynı yıl 24 Şubat'ta Hacettepe Üniversitesi'nde Doç. Dr. Serdar Nasır ve ekibi tarafından iki yaşındayken evlerinde sobadan çıkan yangında yüzünün ve vücudunun bir bölümü yanan Cengiz Gül'e yapıldı. Gül, ameliyatın ardından Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer'in yardımıyla üniversitenin konukevinde kat şefi olarak işe başladı.

Üçüncü nakil 7 Mart 2012'de Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yapıldı. Doç. Dr. Selahattin Özmen, Prof. Dr. Sühan Ayhan, Yrd. Doç. Dr. Serhan Tuncer ve ekibi tarafından silahlı yaralanma sonucu burun bölgesi ve damağının üst kısmı tahrip olan 20 yaşındaki Hatice Nergis'e kısmi yüz nakli gerçekleştirildi.

Türkiye'nin 4'üncü yüz nakli de aynı yıl içinde Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde, Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından yapıldı. 19 yaşındaki bir kişinin yüzü, 3,5 yaşındayken ocağa düşmesi nedeniyle yüzü yanan 34 yaşındaki Turan Çolak'a nakledildi. Göz kapakları, saç derisinin yarısı ve kulakları nakledilen Çolak, bu ameliyatla genç bir yüze de sahip oldu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'NİN İLK ÇENE NAKLİ

5'inci yüz nakli ise 17 Temmuz 2013'te yine Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibince 43 yaşındaki Polonyalı bir turistin yüzü, 2007 yılında temizlediği tüfeğin ateş alması sonucu yüzünden yaralanan 27 yaşındaki Recep Sert'e nakledildi. Bu operasyonda yüz naklinin dışında Türkiye'de ilk defa çene nakli de gerçekleştirildi.

Yeni bir yüze kavuşan Recep Sert, geçen ay "Hayatıma anlam kattı" dediği Esma Aykurt ile nişanlanarak evlilik yolunda ilk adımı attı.

Haberin Devamı

10 AY SONRA YENİDEN AMELİYAT EDİLDİ

Türkiye'nin 6'ıncı yüz nakli 23 Ağustos 2013 yılında Akdeniz Üniversitesinde Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından yapıldı. 31 yaşındaki bir kişinin yüzü, 2008 yılında tüfeğiyle yüzünden yaralanan, bu nedenle sağlıklı bir hayat sürdüremeyen 55 yaşındaki Salih Üslün'e nakledildi. Yaklaşık 7,5 saat süren operasyonda yüz naklinin yanı sıra alt-üst çene, saçlı deri ve dil de nakledildi. Tam bir yüz nakli yapılan Üslün, genç bir görünüm kazandı.

Yaklaşık 10 ay boyunca bu görünümüyle çok mutlu olduğunu ifade eden Üslün, sağlık durumunun kötüleşmesi nedeniyle önceki yeniden ameliyat edildi. Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından gerçekleştirilen operasyonda, Üslün'ün yüzünde görünen yumuşak doku kısmı çıkartıldı ve sağ bacağından alınan deri dokusu yüzüne nakledildi. Üslün'ün tedavisi yoğun bakım ünitesinde devam ediyor.

Babasının kendisinden de genç göründüğünü söyleyen Salih Üslün'ün oğlu Sedat Üslün ise babasının bir an önce sağlığına kavuşmasını bekliyor.

Haberin Devamı

PROF. DR. ÖZKAN'IN 5'İNCİ YÜZ NAKLİ OPERASYONU

Türkiye'nin 7'nci yüz nakli operasyonu, hem Akdeniz Üniversitesi'nin hem de Prof. Dr. Ömer Özkan'ın 5'inci yüz nakli operasyonu oldu. 28 Aralık 2013'te, 12 yaşındayken oynadığı av tüfeğinin ateş alması sonucu yüzünden yaralanan 22 yaşındaki Recep Kaya'ya 34 yaşındaki bir kişiden burun, üst dudak, üst çene ve damak nakledildi.

Kendisine kısmi yüz nakli yapılan Kaya da 10 yıl süren sıkıntılı hayatının, nakille değiştiğini ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!