21 Temmuz’da taban puanlar açıklanacak

Güncelleme Tarihi:

21 Temmuz’da taban puanlar açıklanacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2014 01:40

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği, sınavla öğrenci alan özel okulların kayıt takvimini açıkladı. Buna göre, TEOG kapsamında yapılan sınavlarla öğrenci alacak özel okulların taban puanları 21 Temmuz’da ilan edilecek.

Haberin Devamı

Özel okullar daha önce duyurdukları gibi öğrenci alımında, TEOG kapsamında sınav yapılan 6 dersten değil Türkçe, matematik ile fen ve teknoloji olmak üzere 3 dersten puan hesaplaması yapacak. Buna göre Türkçenin katsayısı 3, matematik ile fen ve teknoloji dersinin katsayısı ise 2 olacak. Birinci dönem TEOG kapsamında uygulanan merkezi sınavların ağırlığı yüzde 30, ikinci dönem sınavlarının ağırlığı ise yüzde 70 olacak. Ayrıca, öğrencilerin 8’inci sınıf yılsonu başarı puanı da hesaplamaya eklenecek. Böylece ‘Özel Okullar Yerleştirme Puanı-ÖYP ortaya çıkacak.
Özel okullar tercih listesinde yer almayacağı için her okul, başvuran öğrencinin puanını kendisi hesaplayacak. Puan hesaplamada sorun yaşanmaması için en geç 7 Temmuz’da Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği ile Türk ve yabancı özel okulların internet sitelerinde ‘Özel Okullar Yerleştirme Puanı (ÖYP)’ hesaplama sistemi yer alacak. Aileler sistem üzerinden çocuklarının puanını hesaplayarak, istediği okula girmek için yetip yetmediğini tespit edebilecek. Hesaplama konusunda sorun yaşayan ve desteğe ihtiyaç duyan veliler, Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği’nden yardım alabilecek. Veliler, hesapladıkları resmi olmayan puanlarının, okullar tarafından ilan edilen taban puanlardan daha yüksek olması durumunda istediği her özel okula ayrı ön kayıt başvurusu yapabilecek. Öte yandan özel okulların yüzde 100 burslu öğrencileri Bakanlık tarafından ortak sınavlar uygulamasıyla yerleştirilecek.
Yazı dizisi bugün sona erecek. Bu süre boyunca Bakanlık yetkilileri okurlardan gelen tüm sorulara yanıt vermeye çalıştı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı başta olmak üzere tüm Bakanlık çalışanlarına Hürriyet olarak teşekkür ederiz.

Haberin Devamı

Özel Okullar Yerleştirme Puanı (ÖYP)

Özel Okullar Yerleştirme Puanı (ÖYP), Bakanlıkça gerçekleştirilen 8.Sınıf merkezi Türkçe, matematik, fen ve teknoloji bilgisi sınavları ile öğrencinin 8’inci sınıf yılsonu başarı puanından oluşuyor. TEOG Özel Okullar Modeline göre öğrenci alımı puan hesaplama linki: www.toobpuan.com
Herhangi bir dönemde bakanlıkça puanların değiştirilmesi durumunda, e-okul sisteminde yer alan en son puan kullanılacak.

Haberin Devamı

Kesin kararınızı verdikten sonra kayıt yaptırın, başka çocukları engellemeyin!

Bakanlığın öğrencilerin sıralamasını vermemesi işimizi pek de zorlaştırmıyor. Tabii sıralamaları bilseydik daha hızlı olurdu ama şimdi okulların taban puanlarını biraz aşağı çekeriz, öğrencilerin şansları fazla olur. Bu şekilde öğrencilere hareket alanı sağlamaya çalışacağız. Özel okullara kayıt yaptırdıktan sonra Anadolu liselerine giden öğrencilerden belli bir miktar ücret kesim hakkı vardı. Yönetmelikte yazan yüzde 10 gibi bir orandı. Sınav yürütme kurulu bir çalışma yapacak, belki yönetmelikteki oran değişebilir. Kayıt döneminde benim velilerden ricam, gönlündeki özel okulda şartlar ne olursa olsun okutmaya kararlıysa, bunu karşılayacak parası da varsa 6-7 Ağustos’ta da kayıt hakkı kazandıysa, bundan sonra başka bir okula kayıt yaptırmasın ki başka bir çocuğa daha fazla şans tanıyalım.

Haberin Devamı

Spor, sanat ve kültürel faaliyetlerin de TEOG kapsamında değerlendirme çalışmaları sürüyor

Yerleştirme işlemlerindeki güncellemeye
neden ihtiyaç duyuldu?
-Yerleştirme işlemleri Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nde gerçekleştirilen değişim doğrultusunda; yerleştirme işlemlerini ortak sınavları şekillendiren felsefe ve pedagojik ilkeler ile uyumlu hale getirmek için yapıldı. Öğrencileri öğrenim görmek istedikleri okul türüne yerleştirmek, beşerî ve ekonomik kaynaklar üzerindeki işlem maliyetini azaltarak yerleştirme sürecini daha etkin kılmak amacındayız. Yerleştirme işlemlerinin öğrenciler ve aileleri üzerinde oluşturduğu baskıyı azaltmak için sistemi güncelledik.
Tercih işlemleri nerelerde yapılabilecek?
-Tercih işlemi öğrenci tarafından bireysel olarak https://e­okul.meb.gov.tr internet adresinden yapılabileceği gibi 8’inci sınıfı tamamladığı okuldan ya da herhangi bir ortaokul müdürlüğünden yapılabilecek.
Puanların eşitliğinde nasıl bir yol izlenecek?
-Yerleştirmeye esas puanların eşit olması durumunda aşağıdaki öncelik sıralamasına göre yerleştirme yapılacak: Ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı; sırasıyla 8, 7 ve 6. sınıflardaki yılsonu başarı puanı üstünlüğü, tercih önceliği ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı.
Tercihler puana mı başarı sırasına göre mi yapacak?
-Öğrenciler tercihlerini; yüzdelik dilimdeki konumları, başarı puanları ve okulların kontenjan durumlarına göre değerlendirerek yapmalı.
Tercihlerle ilgili nasıl bilgi sahibi olabilirim?
-Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) sonuçlarına göre öğrenci alan okulların “okul türü ve/veya alan tanıtım bilgileri” http://oges.meb.gov.tr adresinde yer alıyor. Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine ait alan ve dal tanıtım bilgileri http://megep.meb.gov.tr adresinden öğreniliyor.
Parasız Yatılılık ve Bursluluk Yerleştirme (PYBS) İşlemleri nasıl gerçekleştirilecek?
-2014-2015 eğitim öğretim yılından itibaren bütün ortaöğretim kurumlarına YEP ile öğrenci yerleştirileceğinden PYBS’ye başvuran bütün öğrencilerin tercihleri bursluluk talebi olarak değerlendirilecek. Örgün resmi ortaöğretim kurumlarına kayıt yaptıran öğrencilerden öğrenimlerine parasız yatılı olarak devam etmek isteyenler pansiyonlu okullarda doğrudan okul müdürlüğüne, pansiyonu bulunmayan okullarda ise il/ilçe yatılılık ve bursluluk komisyonlarına belgeleri ile birlikte 15 Eylül 2014 saat 17:00’ye kadar başvuracak.
Spor lisesi ile güzel sanatlar lisesine yerleşen öğrencilerin merkezi yerleştirme puanı ile öğrenci alan okullara nakil imkânı var mı?
-Yetenek sınavı ile öğrenci alan Spor Lisesi ve Güzel Sanatlar Lisesine yerleşen öğrenciler merkezi yerleştirme puanı ile öğrenci alan okullara istemeleri halinde Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin ilgili hükümleri doğrultusunda 10’uncu sınıfın sonuna kadar nakil yaptırabilecekler.
Yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanacak?
-YEP ile öğrenci alan okulların yerleştirme sonuçları 22 Ağustos 2014 tarihinde http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr ve https://e-okul.meb.gov.tr adreslerinde ilân edilecek. Öğrenciler TC kimlik numarası ve okul numarasıyla sonuç bilgilerini sorgulayabilecek. Öğrencilere ayrıca sınav sonuç belgesi gönderilmeyecek.
Çocuğumun sınav kâğıdını görebilecek miyim eğer göremeyeceksem bana bildirilen sonucun yanlış ya da üzerinde tahribat yapılıp yapılmadığını nasıl bileceğim?
-Sınavların uygulanışı, sonuçlandırılışı ve itiraz gibi tüm konular sınav kılavuzlarında yer alıyor. Sınav sonuçlarına itirazlar da söz konusu kılavuzda gösterilen tarih ve yöntemleriyle Bakanlığa yapılabilir.
Çocuğumun başarı puanları ve aldığı notlara göre sıralamasını hesaplayabileceğim bir yöntem var mı?
-Ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puan, 6, 7 ve 8. sınıf yılsonu başarı puanlarının yüzde 30’u ile 8’inci sınıfta uygulanan ağırlıklandırılmış ortak sınav puanlarının yüzde 70’inden oluşacak. 6, 7 ve 8’inci sınıfların yılsonu başarı puanı 300 üzerinden ortak sınavların puanı 700 üzerinden hesaplanacak, ortaöğretime yerleştirmeye esas puan ise bu ikisinin ortalaması alınarak 500 üzerinden hesaplanacak.
Anadolu lisesini kazanıp okurken, 1-2 yıl sonra istendiğinde özel okula geçiş nasıl olacak? Maarif kolejleri arası sınavsız nakil mümkün olabilecek mi? Anadolu liseleri arası nakil nasıl olacak?
-Nakil gidilecek okulun kontenjanı ve öğrencinin puanı dikkate alınarak nakiller ileriki yıllarda da gerçekleştirilebilecek.
Nisan ayındaki sınavdan önce MEB bir yazı ile kaynaştırma öğrencilerinin velilerinin isteğine göre sınava girmeyebileceklerini belirten bir yazı göndermişti okullara ve birçok kaynaştırma öğrencisi de özsaygılarının zedelenmemesi açısından veli isteğiyle bu sınava girmedi. Onların durumu ne olacak?
-Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerden genel ilköğretim programını tamamlayanlar ve sınava katılmayanlar, özel eğitim değerlendirme kurulu raporları, engel durumları ve özellikleri, ikamet adresleri ile özel eğitim hizmetleri kurulunca belirlenen kriterler dikkate alınarak öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonu kararı ile Anadolu liseleri, mesleki ve teknik Anadolu liseleri, çok programlı Anadolu liseleri, mesleki ve teknik eğitim merkezleri ve Anadolu imam hatip liselerine yerleştirme işlemleri özel eğitim kurumları yönetmeliği esas ve usullerine göre yapılacak.
Tercih robotunda 92, 96, 98 olan yılsonu notlarını 99, 99, 99 olan yılsonu notları ile girdiğimde 484 olan yerleştirme puanı 490 oluyor. Bu yılsonu notları adil verilmediyse bu haksızlık değil mi?
- Verilen yılsonu başarı puanlarının adil olabilmesi adına öğretmenlerimize gerekli uyarılar yapıldı. Maarif Müfettişleri marifetiyle de bu konu denetleniyor. Ayrıca ortak sınavlar ile öğretmenlerimizin verdiği puanlar arasında büyük farklar var ise bu da Bakanlıkça dikkate alınıp gerekli işlemler yapılacak.
Yerleştirme takvimi 22 Ağustos’ta bitiyor. Başka ile yerleşen öğrencinin velileri memursa taşınmaları için süre çok kısıtlı değil mi? Takvim daha erkene çekilemez mi?
-Yerleştirme takvimi, sınavların sonuçlanması, öğrencilerin karnelerini alması, sınav sonuçlarına itiraz vs. gibi izlenmesi gereken yasal ve zorunlu prosedürlerin işletilebilmesini mümkün kılacak şekilde oluşturuluyor. Bu yüzden takvimde herhangi bir değişiklik yoluna gidilmesi düşünülmüyor.
Müzik, beden eğitimi, teknoloji tasarım, görsel sanatlar gibi yetenek derslerinin yılsonu notları hesabına dâhil edilmemesi bu derslerden şişirilmiş notlar verilmesini gerçekten engelleyerek, öğrencinin yeteneğinin ortaya çıkmasını sağlamaz mı? Bu derslerin yılsonu ayrı hesaplanarak meslek liselerine geçişte ek puan sağlayarak öğrencilerin yetenekleri doğrultusunda liselere girişini sağlamaz mı?
- Sportif, sanatsal ve kültürel faaliyetlerin orta ve uzun vadede sisteme entegre edilme çalışmaları devam ediyor.
Yılsonu notlarının kullanılması objektif ve adil bir değerlendirmede kullanılamayacağı bellidir. Dershanelerin kalkacağı da düşünülürse yılsonu notlarının yerleştirme puanı olarak kullanılmaması gerekmez mi?
-Gerçekleştirilen ortak sınavlar öğretmenlerimizin yaptığı sınavların sadece daha denetimli olarak merkezden yapılmasından ibaret. Bunun dışında bir üst eğitim kurumuna yerleşmesi için öğrencilerin anlık değil sürece dayalı performansını ölçmeyi amaçlayan sistemde yılsonu başarı puanlarının kullanılması gerekli.
Tercihler yapılırken A aşaması tercihe göre ise B listeleri ikametgâha yakın en yakın okul olarak mı tercih etmeliyiz? Puan her listelemede geçerli mi? Okul müdürlerinin alım aşamasındaki fonksiyonları ne olacak?
-A grubu tercih listesinde okul adları B grubu tercih listesinde ise okul türleri yer alacak. Her iki listede de puan üstünlüğü dikkate alınacak. Dolayısıyla sistem B grubunda ikameti kendiliğinden baz alacağından öğrencilerin isteği doğrultusunda bir okul türünü seçmeleri yararına olacak. Okul müdürleri TEOG sürecinde öğrencilerin tercih işlemleri okullarının kontenjanlarını bildirme gibi görevleri yerine getirecekler.
İstanbul’daki normal Anadolu liselerinden 2014-2015 öğretim yılı için imam hatip lisesine dönüştürülecek liseler belli mi? Okul kontenjanlarının açıklanması ve tercihler öncesinde son durum belli olacak mı? İstanbul Vefa Lisesi’nin imam hatip lisesine dönüştürüleceği haberleri doğru mu?
-Tercih işlemleri öncesinde kafalarda soru işaretine neden olan tüm sorulara cevap bulacak. Söylentilere itibar etmemek bakanlığın açıklayacağı kılavuzu beklemek yerinde olacak.
İlk TEOG sınavı ile 2.TEOG sınavının puanlamaya etkisi (yüzde olarak) nasıl olacak?
- İlk ile ikinci ortak sınavın puanlamaya etkisi açısından herhangi bir fark bulunmuyor.

BİTTİ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!