Kılıçdaroğlu: Ya ne kaosu... Irak 3'e bölünüyor

Güncelleme Tarihi:

Kılıçdaroğlu: Ya ne kaosu... Irak 3e bölünüyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2014 13:41

Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun ''Irak'ta kaos varmış gibi gösteriliyor'' şeklindeki sözlerini eleştirdi. Kılıçdaroğlu, ''Bunun bir Dışişleri Bakanı var. Dünyanın en çapsız Dışişleri Bakanı. Geçen Irak’ta kaos varmış gibi hava yaratılıyor diyor. Ya ne kaosu. Irak 3’e bölünüyor. Emin olun THY bunlardan daha hassas davranıyor. O seferleri değiştirdi'' dedi.

Haberin Devamı

Konuşma öncesi Kemal Kılıçdaroğlu kürsüye gelen Tuncay Özkan’a rozet taktı.

İşte CHP lideri Kılıçdaroğlu'nın konuşmasından satırbaşları:

TUNCAY ÖZKAN'A: HOŞGELDİNİZ

Tuncay Özkan güçle bir demokrasiye sahip olmamız için mücadele veren. Bedel ödeyen biridir. Bedel ödeyen herkesin başımızın üzerinde yeri var. O aydınlanmacı., gazeteci, televizyoncu hakçı o bir kardeşimiz. Onunla ve arkadaşlarıyla daha güçlü olacağız. Hoşgeldiniz diyorum tekrar.

İki konuya değineceğim Bir, dış politika. İki cumhurbaşkanlığı. Demokrasiler hepimizin üzerine titrediği yaşatmak isteğimiz önemli bir kavram. Demokrasiyi kazanmak çok zor bedel ödemek gerekiyor. Tıpkı Tuncay Özkan ve arkadaşları gibi.

ORTADOĞU'YU BATAKLIĞA ÇEVİRDİN

Türkiye ateş çemberinin içinde. İçeride demokrasi sorunumuz var diğer taraftan Türkiye ateş çemberinin içinde. Defalarca söyledik yanlış yapıyorsunuz dedik. Türkiye’yi Ortadoğu bataklığına sürüklemeyin dedik. Bugün bu diktatör bozuntusu demiş ki: Ortadoğu bataklık değil. Ortadoğu’dan kastettiğimiz oradaki bir bataklık değil. Sen orayı bataklığa çevirdin. Bu ülkenin tarihini bilseydin barışın nasıl sağlandığını bilseydin özgürlükler için ne bedeller ödendiğini bilseydi bu politikayı izlemezdi. Yakın tarihten de ders almıyor. 15 Kasım 2003 3. El Kaide İstanbul’da bombalı eylemler yaptı. Bütün dünya oraya kilitlendi. Cumhuriyet tarihinin en büyük terör eylemidir. Suriye’de olaylar oldu. Biz demiyoruz ki Ortadoğu’ya sırtımı dönelim. Hayır bütün gelişmeleri yakından izleyelim. İnsan hakları ihlalleri varsa çaba harcayalım. Ama ders alınmalı. Tam tersi Ortadoğu’ya El Kaide militanların gönderdik. Bedelini ödemeye başladık. 11 Şubat 2013 Cilvegözü. 11 Mayıs 2013 Reyhanlı’da 52 ölü. Yapanlar yine aynıydı. Sonra Niğde’de kendini gösterdiler. 3 kişiyi şehit ettiler. IŞİD temsilcileriyle onlardı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE TERÖRE DESTEK VEREN BİR KİMLİKLE ORTAYA ÇIKTI

Arkadaşlarımız gittiler buldu. O kamplarda nasıl eğitildikleri gördük. Biz televizyonlarımızda görmedik ama dünya televizyonlarında görüldü. Türkiye ilk kez terör örgütlerine destek veren bir kimlikle ortaya çıktı. Hukuku savunacağım demokrasiyi savunacağız komşuya göndermek için kendi topraklarımızda terörist besleyeceğiz. Orada insanlar birbirlerini öldürüyorlar. Kimin silahıyla. Recep Tayyip Erdoğan’ın silahıyla.

Haberin Devamı

DİKTATÖR BOZUNTUSU BOZULMASIN DİYE

Bunları görmeyin diyorlar. Neden diktatör bozuntusu bozulmasın diye. Bu adam tarihten ders almadığını biliyorum. Güç karşısında eğilir dik durmaz bunu da biliyoruz. Kuzey Irak’ta askerlerimizin başına çuval geçirdiler, gazeteciler soruyor 'Nota verecek misiniz?' diye. 'Müzik notasını mı soruyorsunuz' diyor.
Terör örgütleri aracılığıyla Ortadoğu’yu kan gölüne çeviriyorlar.

BESLEDİN KARGAYI OYDUN GÖZÜNÜ

IŞİD’e terör örgütü demeyin diyorlar. Destek veren o der mi terör örgütü. Besledin kargayı oydu gözünü. Besledin, o da geldi bizim vatandaşlarımızı rehin aldılar. Efendim onları serbest bırakacaklar .Elbette serbest bırakacaklar. Bir kahramanlık hikayesi yaratmak istiyorlar. Sen kim kahramanlık kim? O silahlar kimlerin silahı. TIR’larla kim silah gönderdi. Efendim o TIR’lar gıda maddesi. Silah olduğunu hepimiz biliyoruz. Şimdi o silahlar bize döndü. Faturayı kim ödüyor. O ödese bir şey demeyeceğiz ama Reyhanlı’da oturan vatandaşlarımız ödüyor.

Haberin Devamı

THY BUNLARDAN HASSAS

Bunun bir Dışişleri Bakanı var. Dünyanın en çapsız Dışişleri Bakanı. Geçen Irak’ta kaos varmış gibi hava yaratılıyor diyor. Ya ne kaosu. Irak 3’e bölünüyor. Emin olun THY bunlardan daha hassas davranıyor. O seferleri değiştirdi. Hani vizyonun vardı senin. Onun dışında dünyada kimsenin vizyonu yoktu. Buyur senin vizyonun. Türkiye’yi hangi noktalara getirdi.

ADAM YERİNE KOYMUYORLAR

Türkiye tarihinde dış politikamız böyle bir hale düşmemiştir. Bu diktatör bozuntusunu hiçbir devlet başkanı kabul etmiyor artık. Adam yerine koymuyorlar. Onun ağrına gitmiyor ama benim ağrıma gidiyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakan’ı bu hale mi düşecek.

Haberin Devamı

AŞİRET REİSİ BAŞBAKAN'A KAFA TUTUYOR

Ortadoğu’da bir aşiret reisi Başbakan’a kafa tutuyor. Bu demokrasi kalibresiyle biz sizi AB’ye almayız diyorlar. Bunu mücadelesini hep beraber vereceğiz. Bu mücadeleyi vereceğiz ki Türkiye’yi aydınlığa çıkaralım.

SIKIŞINCA BAYRAK EDEBİYATI

Sıkışınca bayrak edebiyatı var. Hakkari’ye gittiniz Türk Bayrağı yoktu. Bizim ülkemiz orası. Bunu söylersen oradaki insanımız ya biz sanki başka ülkede toplantı yapıyoruz diyecek.

Bakın Kırkpınar Güreşleri’nin son günü. Türk bayrağı geçerken herkes ayakta herkes alkışlıyor. Ama oturanlar var. Şunlar AKP’li bakanlar. Açık net. Sende bayrak sevgisi varsa bayrağı seviyorsan herkes ayağa kalkmışken senin bakanların ayağa kalkmadı. Görevlerine devam ediyorlar. Senin bana bayrak sevgisi öğretmeye hakkın yok. Bayrağı seviyorum diyorsan bu adamları görevden alacaksın. Görevden almadı belki ödüllenmiştir. Ben her türlü milliyetçiliği ayaklarımın altına aldım diyordu. Bizim milliyetçiliğimiz bayrağa olan sevgidir.

Haberin Devamı

KİM CUMHURBAŞKANI OLAMAZ

Geliyorum diğer bir konuya. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde halk ilk kez cumhurbaşkanı seçecek. Daha önce parlamentoda seçiliyordu. Son seçimlerde bir kilitlenme oldu halk seçsin densin. Bir yasa çıktı. Cumhurbaşkanı nasıl seçilecek diye. 20 milletvekili bir araya gelip cumhurbaşkanı adayı önerebilirler. Baştan beri seçilecek cumhurbaşkanı CHP’nin cumhurbaşkanı olmayacak halkın cumhurbaşkanı olacak diye bir tavrımız vardı. Bir siyasi partiye endekslenen cumhurbaşkanının tarafsız olamayacağını düşünüyorduk. Cumhurbaşkanı’na siyasi parti kimliği vermeni doğru olmadığını söyledim. Siyasi kimliği öne çıkan birinin cumhurbaşkanı olmaması gerektiğini söyledik.

Ben CHP Genel Başkanıyım. Benim tarafsızlığım tartışılır. Bu süreçte ziyaretlerimizi yaptık beklentiler konusunda görüştük. Son yaptığımız görüşmelerden birinde bir sanatçı ''Cumhurbaşkanı niteliklerini değil de kimlerin cumhurbaşkanı olmayacağın netleştirirsek önemli bir yol kat etmiş oluruz. Bu nitelikler üstünde görüş birliği sağlanırrsa, görüş birliği çıkmış olur'' dedi. Notlarımı yazdım. 10 madde açıklıyorum. Kimin cumhurbaşkanı olmaması lazım.


Madde 1 Kuvvetler ayrılığı ilkesine inanmayan birinin cumhurbaşkanı olmaması lazım.
Madde 2 Vatandaşına tokat atan vatandaşları benden sizden diye ayıran birinin olmaması lazım.
Madde 3 kin ve öfkeyi politik dil haline getiren birinden cumhurbaşkanı olmaması lazım.
Madde 4 Hukukun üstünlüğüne inanmayan adalet duygusu gelişmemiş birisi olamaz.
Madde 5 Kadın-erkek eşitliğine inanmayan kişiden cumhurbaşkanı olmaz.
Madde 6 Yalan söyleyen ahlaki değerleri yüksek olmayan kişiden cumhurbaşkanı olmaz.
Madde 7 Dünyada saygınlığı olmayan ve sürekli saygınlık yitiren birisi cumhurbaşkanı olamaz.
Madde 8 Demokratik laik sosyal hukuk devletine inanmayandan cumhurbaşkanı olmaz.
Madde 9 Bilgi birikim yetersiz sanatı ve sanatçıyı düşman belleyen birisi cumhurbaşkanı adayı olamaz.
Madde 10 Bana göre en önemli maddelerden birisi. Geçmişi şaibeli olmayacak. Geçmişi şaibeli olan adalet önünde kirlilikten arınmamış biri cumhurbaşkanı olmamalı.

76 milyon yurttaşıma sesleniyorum. Söylediğim 10 madde sadece bizim için geçerli değil. İster Rusya İster Amerika’ya ister Gana’ya hepsi evet bunlar cumhurbaşkanı adayı olamazdır maddesidir der. 10 madde evrensel maddelerdir.Ahlakı yücelten bir toplum 10 maddenin üstünde durur. Demokrasiyi hukuk yükselten bir toplum 10 maddenin arkasında durur.

ÖNYARGILARI BIRAKACAĞIZ

Bu topraklar insan sevgisinin yoğurulduğu topraklardır. Biz adayımızı bütün bu değerleri koruyarak belirlemeliyiz. Değerli arkadaşlarım bu topraklardan Fatih Sultan Mehmet de çıktı. Bu topraklar Mustafa Kemal Atatürk’ü de yetiştirdi. En sıkıntılı olduğumuz zamanlarda elbette kahramanlar çıktı, önderlerimiz çıktı. İnsana bakışımızla yeni ufuklar açtık açmaya da devam edeceğiz. Biz nitelikli insanlar yetiştirdiğimiz halde birbirimizi tanımayız. Önyargılarımızla hareket ederiz Önyargılarımızı bırakacağız. Ne diyordu Einstein: Önyargıları yıkmak atomu parçalarına ayırmaktan daha zordur. Önyargılarımızla hareket etmeyeceğiz.

KAVGA YOK, BARIŞ VAR

Bizim siyasetimizde kavga yok, barış var. Kardeşlik ve huzurdan yanayız. Huzursuz olan bir toplumun gelecek umudu olmaz. Beraber kaynaşarak umuda yürümek zorundayız. Demokrasi oluru olmazsa olmazı uzlaşmadır. Uzlaştığımız zaman demokrasinin kalitesini arttırırız. Farklı görüşteki siyasi partiler bir araya gelip uzlaşabiliyorlar.

(Birleşe birleşe kazanacağız sloganları üzerine) Siyaseti… Siyaseti birleşe birleşe kazanacağız. Ben söylüyorum sizin yerinize.

DEVLET BAŞKANI DEĞİL CUMHURBAŞKANI SEÇİYORUZ

Açıkça söyledim biz hukukun üstünlüğünü savunuyor muyuz. Savunuyoruz. Anayasa ne diyor. Cumhurbaşkanı tarafsız olmalı diyor. Siyasi kimliği olanların orada noter görevi yaptığını da biliyoruz. Gücünü halktan ve anayasadan alan bir cumhurbaşkanı istiyoruz. Bir devlet başkanı seçmiyoruz bir cumhurbaşkanı seçiyoruz. Bunu yapabilirsek demokrasiye ne büyük katkıyı yapmış olacağız. Bu düşüncelerimi her ortamda anlattım.

EKMELEDDİN İHSANOĞLU'NUN İSMİ ÜZERİNDE ANLAŞTIK

Evet birden fazla aday vardı. Daha iyiler mi daha kötüler mi. Bunu bilemeyiz. Ama bir gerçek var. Bir isim üzerinde uzlaştık Adı Ekmeleddin İhsanoğlu...

Kılıçdaroğlu: Ya ne kaosu... Irak 3e bölünüyor
CHP'li vekiller Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adaylığını değerlendirdi

BURADAN YOZGAT'A SELAM

Ekmeleddin Bey kimdir? Yozgatlıdır. Buradan Yozgat’a selam gönderiyorum böyle bir evlat yetiştirdiğiniz için. 57 ülkeyi çağdaş bir düşünceyle yönetiyor. 57 ülkeyi büyük bir başarıyla yöneten kişiye ''Gel Türkiye Cumhuriyet’ine cumhurbaşkanı ol'' diyoruz.

TÜRKİYE'DE AZ, DÜNYADA ÇOK TANINIYOR

Belki en az Türkiye’de tanınıyor. Dünya çapında tanınmış bir bilim tarihçisidir. 20’nin üzerinde üniversiteden fahri doktorası vardır.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından devlet üstün hizmet madalyası veriliyor.
Ekmel Bey adına ödül oluşturulan bilim insanlarından birisidir.
Çok sayıda kitabı, makalesi var. Uluslararası alanda devlet başkanlarıyla bir araya gelen gerektiğinde dik durmasını bilen bir isim. Anadolu toprağının insanı.

NOTERLİK GÖREVİ YAPMAYACAK ADIM GİBİ EMİNİM

Biz böyle bir adayı önerdik, mutabakat sağladık. Biz hiçbir zaman cumhuriyetin değerleri ile çatışan birini ne önerdik ne aklımızın köşesinden geçirdik. Ekmel Bey’i gidin sorun. En az bizim ülkede tanıyor. Paris’te, Rusya’da, Japonya’da sorun. 57 ülkeyi yöneten insanı biz seçtik. Bir devlet adamına yakışan bir açıklama var. Bu topraklarda çok sayıda isim var ama benim adım önerildiyse onur duyarım diyor. Siyasi lider seçmiyoruz cumhurbaşkanı seçiyoruz. Halkın arasına girecek halktan birisi olacak. Biz onu daha iyi tanıyacağız. Noterlik görevi yapmayacak adım gibi eminim.

SİZE EMANET EDİYORUM

Bugüne kadar toplumun hiçbir kesimini incitici açıklaması yoktur. O toplumu kucaklamak istemektedir. Böyle bir insan bizim için bir kazanımdır. Onun biz bir ödül ile ödüllendirdik. Devlet üstün madalyası vererek... Ancak dünyada pek çok kurum onu ödüllendirdi, ödüllendirmeye devam ediyor. Ben onu size emanet ediyorum.





Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!