İzmir Festivali görkemli bir konserle açıldı

ULUSLARARASI İzmir Festivali cumartesi akşamı Efes Antik Tiyatro’da günümüzün önemli bestecilerinden Kryzstof Penderecki’nin yönettiği Sinfonia Varsovia Orkestrası’nın konseriyle başladı.

Haberin Devamı

Aynı orkestra dünyaca ünlü piyanist Hüseyin Sermet’e eşlik etti. 28 yıldır gerçekleştirilen festivale, Türkiye-Polonya diplomatik ilişkilerinin 600. yılı kapsamında birtakım ilaveler yapılmıştı...
İzmir Festivali görkemli bir konserle açıldıKonser, Celsus Kütüphanesi’nde verilen kokteylden sonra başladı. Açılış konserinin sponsorluğunu, Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) üstlenmişti. Antik Tiyatro’nun girişinde Urfa’dan gelen kız öğrencilerle tanıştım. İlk kez Urfa’dan başka bir kente gelmişler ve klasik müzik konserini dinleyeceklerdi. Onları İzmir’e Levent Ertörer davet etmiş. Bu cıvıl cıvıl öğrenciler babasının adına yaptırdığı Osman Ertörer okulunun öğrencileriydi... Fotoğraflar çektirdik, Urfa’da onlarla tekrar buluşacağıma söz verdim. Tarihi mekânlarda konserler verilmesi hiç kuşkusuz dinleyenleri etkiliyor. Antik Tiyatro’ya giden yolda birçok genç dinleyiciye rastladım. Festivalin açılış konuşmasını, İKSEV Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper yaptı. 28 yıldır bir festivali sürdürmenin zorluğunu bilirim, onu başardı. EGE Hürriyet’te* Ayçe Dikmen’in, “EFA’nın yönetiminde ilk Türk üye Filiz Sarper” başlıklı söyleşisinde Filiz Eczacıbaşı Sarper, Avrupa Festivaller Birliği (EFA) yönetim kurulu üyeliğini ve İzmir Festivali’nin özelliğini anlatıyor:
“Avrupa Festivaller Birliği, Avrupa Birliği kültür politikalarının belirlenmesinde etkin rol oynayan, 42 ülkeden 100 önemli festivali temsil eden 60 yıllık bir kuruluş. Aldığım 3 yıllık görev Uluslararası İzmir Festivali’nin geldiği noktayı göstermesi açısından da çok önemli. Bu vesileyle uluslararası arenada İzmir’in bir marka kent olarak tanıtılmasında da önemli bir kazanç sağlayacağımıza inanıyorum.”

***

FESTİVAL programında neler var: İlgi çekici bir proje: Martha Graham Dance Company ve İzmir Festivali ortaklığında panorama projesi. 19 Haziran ve 13-17 Temmuz 2014 tarihleri arasında sadece profesyonel dansçılara açık bir proje. Ancak oldukça önemli.
İki dörtlü konserini de kaçırmayın:
Amaryllis Quartet ve Quartetto di Venezia. Efes Antik Tiyatro’da unutulmaz bir gece yaşayabilirsiniz: Mario Frangoulis Efes’te-İzmir Devlet Opera ve Balesi Orkestrası. Lukas Karytinos şefliğinde, Mario Frangoulis (tenor) ve Aytül Büyüksaraç (soprano). Festival, Yo Yo Ma’nın konseriyle bitecek. Her kentte festivallerin yapılmasını desteklediğimi sık sık belirtiyorum. Gerçekten de o kente renk katıyor ve müziğin uygarlığını getiriyor. Üstelik İzmir gibi tarihi mekânların olduğu bir kentte festival daha bir önem kazanıyor.

***

UZUN yıllar daha İzmir’de bu festivali izlemeyi diliyorum.

Haberin Devamı

Ayrıntılı bilgi için: Telefon: (232) 463 03 00, www.müziksev.org
(*) Hürriyet Ege, 15 Haziran 2014, s.: 10.

Yazarın Tüm Yazıları