Canavardan kaçış

Güncelleme Tarihi:

Canavardan kaçış
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2014 01:39

Irak’ta Türkmen soydaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı, Musul’un batısındaki Telafer de IŞİD’in eline geçti. 150 bine yakın Türkmen, IŞİD katliamından kaçmak için 45 derece sıcakta yollara düştü. Türkiye’den acil yardım isteyen Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi ile telefonda görüşen Davut - oğlu, “Türkmen kardeşlerimizin güvenliği için tüm muhataplarımızla temaslarımız sürüyor” dedi.

Haberin Devamı

EL KAİDE’den aforoz edilen Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) güçleri, Musul ve Tikrit’in ardından 2 gündür havan toplarıyla vurdukları, Türkmenlerin çoğunlukta olduğu Telafer kentini de dün sabah saatlerinde ele geçirdi. Suriye sınırına yakın bir konumda olan Telafer, çoğunlukta Şii ve Sünni Türkmenlerin yaşadığı yaklaşık 200 bin kişilik nüfusa sahip. Kentte yaşayan Türkmenler, Peşmerge’nin kontrolünde olan ve yoğunluklu olarak Yezidi Kürtlerin yaşadığı Suriye sınırındaki Şengal bölgesine sığındı. Irak Türkmen Cephesi yetkilileri, Türkmenlerin çocuklarını dâhi kaybederek yollara düştüğünü ve Telafer’in hayalet şehre döndüğünü söyledi. IŞİD’in Telafer’in Kale Mahallesi’nde bulunan tarihi Türk Kalesi’nin kontrolünü de ele geçirdiği belirtiliyor.

TÜRKİYE’YE ÇAĞRI

Haberin Devamı

İngiliz Reuters ajansına konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, “Militanlar kenti ele geçirdi. Çok şiddetli çarpışmalar yaşandı, birçok kişi öldü. Şii aileler batıya, Sünni aileler de doğuya kaçtı” dedi. Irak Türkmen Cephesi Kerkük İl Meclis Üyesi Ali Mehdi, örgütün katliamlarından kaçmak için 150 bine yakın Türkmenin 45 derece sıcakta yollara düştüğünü, hepsinin aç ve susuz olduğunu söyleyerek şunları anlattı: “Bugün (dün) sabah saat 04.30’da Telafer’in düştüğü haberini aldık. 150 bine yakın Türkmen şu anda yollara düşmüş durumda. Duhok’a, Şengal ve Rabia’ya gitmeye çalışıyorlar. Bizim birinci önceliğimiz bu insanlara su, erzak, yemek ulaştırmak. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu gruplar 45 derece sıcakta kimi araçla kimisi yaya olarak göç ediyor. İnsanlar o yollarda adeta ölüme terk edilmiş durumda. Telafer’in içinde kalan insanlarımız da ölüme terk edildi. Irak savaş uçakları da şu anda Telafer’i bombalıyor. Hava bombardımanında da insanlar ölüyor, içerideki silahlı grupların saldırısına maruz kalan binlerce kişi de var. Yüzlerce Türkmenin yaşamını yitirmesinden endişeliyiz. Irak’ta ne yaşanırsa, sonuçta arada Türkmenler ölüyor. Daha önce ABD Telafer’i bombalamış, yüzlerce kişi yaşamını yitirmişti. Telafer’de tanıdığımız hiçbir Türkmen’in telefonlarına ulaşamıyoruz. Türkiye’nin acilen bu insanlara yardım etmesi gerekiyor. Bütün dünya nerede? Kimse yardıma gelmiyor.”

Haberin Devamı

TEMASLAR SÜRÜYOR

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise dün Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi ile telefonla görüştüğünü belirterek “Telafer başta olmak üzere Kerkük ve Irak’taki son durumu değerlendirdik. Türkmen kardeşlerimizin güvenliği için tüm muhataplarımızla temaslarımız sürüyor” dedi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da “Ülkedeki şiddet olayları geniş çaplı bir mezhep çatışmasına dönüşme riski taşımaktadır” denildi.

Öncelik Kürtler

IRAK Kürt Bölgesel Yönetimi Sincar Bölgesi Sorumlusu Serbest Babiri, Telafer’e yardım için girişimde bulunduklarını ancak Bağdat yönetiminin yardım önerilerini geri çevirdiğini belirterek “Daha sonra Telafer halkından yardım isteği oldu. Ancak Peşmerge olarak Şii idare ve Sünni Türkmenler arasında taraf olmak istemedik. Sünniler IŞİD’i, Şiiler merkezi hükümeti istiyor. Buna karşın Türkmenlere insani yardımda bulunuyoruz... Telafer’e girmeyi düşünmüyoruz, önceliğimiz Kürt bölgelerinin güvenliğini sağlamak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!