Türklerin radyosu 15 yaşında

Güncelleme Tarihi:

Türklerin radyosu 15 yaşında
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2014 11:15

ALMANYA’da o dönemler ‘misafir işçi’ olarak nitelenen göçmen kökenliler için Alman Radyo ve Televizyon Kurumları 1960’lı yıllarda onların kendi dillerinde yayınlar yapmaya başladı.

Haberin Devamı

Bunlardan ilki, Saarland Radyosu’nun 1961 yılında İtalyanca başlattığı programlardı.
WDR kısa adıyla bilinen Batı Alman Radyosu’nun Türkçe programları 1964 yılında başladı.
Her akşam ‘Burası Köln Radyosu’ anonsuyla başlayan programlar, insanlarımızın kafasında hep ‘Köln Radyosu’ olarak kaldı.

* * *

Bu programlar Almanya genelinde yayınlandı.
Daha sonraki yıllarda Hessen Radyosu, Berlin Özgür Yayını (SFB), Bremen Radyosu da Türkçe yayınlar yaptı.
Zamanla bu programların hemen hemen hepsi -Köln Radyosu hariç- devre dışı bırakıldı.
1960’lı yılların ortalarından itibaren televizyon programları devreye girdi.
WDR televizyonu Türkçe de dahil farklı dillerde 1965 yılında ‘Ihre Heimat Unsere Heimat’ (Sizin Vatanınız Bizim Vatanımız) programını yayınlamaya başladı.
Bu programlar da Almanya genelinde yayınlandı.
Ancak 1993 yılında “Yeter artık” denildi.
Alman İkinci Televizyonu (ZDF) da 1989-1995 yılları arasında ‘Nachbarn in Europa’ (Avrupa’da Komşularımız) adı altında Türkçe de dahil ‘misafir işçilerin’ dilinde televizyon programları yayınladı.
1980’li yılların ilk yarısında Hürriyet’in Berlin Temsilcisi olarak göreve atandığım dönemde özel televizyon kanalları için frekans dağıtılıyordu.
Hürriyet’in İstanbul’daki o dönemdeki genel müdürüne böyle bir olanaktan bahsettim ve “Gelin zaten var olan personel altyamızımdan yararlanıp Berlin’de özel televizyon yayınları yapalım” önerisinde bulundum.
Sıcak bakılmadı...
“Biz gazeteciyiz, televizyoncu değiliz” denildi...
İşte tam o dönemlerde Berlin’deki ‘Türkischer Basar’da gazino işleten eski sinema oyuncusu Atalay Özçakır devreye girdi ve ilk Türk-Alman Televizyonu TD1’i devreye soktu.
TD1 Berlin’de Türkçe yayınını 1985 yılında başladı.
Türkçe’nin ve Türk dilinin korunmasına önemli katkılarda bulundu.
Ama 2007 yılında kapısına kilip vuruldu.

* * *

24 saat Türkçe yayın yapan Radyo Metropol FM ise bundan tam 15 yıl önce 7 Haziran 1999 tarihinde yayınlarına başladı.
Başlangıçta Berlin’le sınırlı kaldı...
Zamanla başka eyaletlere de taştı...
Şu anda Berlin, Rheinland- Pfalz ve Baden Württemberg eyaletlerinde Berlin, Stuttgart, Ludwigshafen, Mainz ve Koblenz olmak üzere 5 kentten yayın yapmakta ve 450 bine yakın dinleyiciye ulaşmaktadır.
Hem Türkçe hem Almanca...
Türk müziğini, Türk kültürünü ve Türkçe’yi yaşatıyor Radyo Metropol FM.
İşte geçen hafta sonu Radyo Metropol FM’in 15’inci yılı kutlamaları vardı.
Politikacısından sanatçısına, öğrencisinden öğretmenine, işçisinden işverenine, ev kadınından milletvekiline, bakanına, senatörüne kadar toplumun her kesiminden Türk kökenli insanlar bu etkinlikteydi.
Büyükelçi Hüseyin Avhi Karslıoğlu ve eşi Gamze Karslıoğlu da oradaydı...
Büyükelçi Karslıoğlu, “Buradaki insanlarımıza Türkçe’mizi ve öz kültürleri­ni unutturmuyorlar. Büyük bir hizmet veriyorlar. Met­ropol FM’i kutluyor ve nice yıllar diliyoruz” diyor.
Radyo Metropol FM’in genel müdürü Tamer Ergün Yıkıcı da, Almanya’da artık daha genç, daha dinamik ve talep eden bir Türk toplumu olduğuna dikkat çekerek, “Bu süreci iyi takip ediyoruz. Bu da bizim başarımızı getiriyor” diyor.
Radyo Metropol FM’in 15’inci yıldönümü kutlama etkinliğinde sahne alan Türk kökenli ‘Almanyalı’ kabaretist Murat Topal ile Jilet Ayşe katılımcıları güldürüyor.
Yusuf Güney, Bahar (Monrose), Erci E., Özgür Bozkurt, Tuğba Özerk ve Türk sanat müziği söyleyen Mario Rispo şarkılarıyla katılımcıları coşturuyor.
Evet, Radyo Meropol FM Türkleri, Türk kökenli insanları anadillerinde, yani kendi seslerinde buluşturuyor ve eğlendiriyor.
Hem de gecenin geç saatlerine kadar...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!