Yetiş Ayşe

Haberin Devamı

ZEKÂT

Ayşe Hanım tekrar merhaba,

Sizinle bizim için hayati önem arz eden bir konuyu paylaşmak istiyorum, konuyu elimden geldiğince özetlemeye çalışacağım. Sizden bir beş dakika vakit ayırıp sonuna kadar okumanızı istirham ediyorum, lütfen ne olur. Umarım bu mesajımı okur ve dikkate alırsınız.

Değerli Ayşe Hanım, biz Eskişehir’de ikamet etmekteyiz. Kardeşim Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde okumakta, annem ve babam emekli, kirada oturmaktayız.
Bugüne kadar pek çok aile gibi biz de hayat şartları sebebiyle bankalardan tüketici kredisi ve kredi kartı kullandık, zaman içerisinde birinden alıp diğerini kapatmaya çalışarak borç sarmalına girdik ve sonunda ödeyemez hale geldik, neticede bankalar tarafından icraya verildik.
Geçtiğimiz yaz haciz işlemleri başlatıldı. Emekli maaşı haricinde herhangi bir gelirimiz veya malımız olmadığı için bankalar defalarca evimize haciz işlemine geldi, evde haczedilecek bir eşya bulamadıkları için emekli maaşına el koyuldu. Şu an bu bankalar tarafından her ay kesintiler yapılmakta dolayısıyla elimize geçen meblağ da hiçbir şeye yetmemektedir.

Haberin Devamı

Doğalgaz, elektrik faturaları ve kirayı yatıramadığımız gibi yiyecek almakta da zorlanmaktayız. Geçtiğimiz aylarda doğalgazı yatıramadığımız için doğalgazımızı 1 Nisan tarihinde kestiler, yaklaşık 35 gün kadar gaz olmadığı için sıcak su olmadığından ailecek banyo bile yapamadık. Mutfakta da elektrikli ocakla idare etmeye çalıştık.

Ailemin emekli maaşı 3 aydan 3 aya bir verilmekte. Geçen ay yani mayıs ayında, Mayısın 5'i gibi maaş yatırıldı ve biz üst üste birikmiş olan doğalgaz faturalarını faiziyle birlikte ancak yatırabildik.
Nisan ayı kirasını da anca o zaman verebildik. Mayıs kirasını bin bir güçlükle borç bularak mayıs sonu verebildik. Bu faturalar, kira vs haricinde bahsettiğim bankaların icra kesintileri de yapılmış olduğu için elimizde hiçbir şey kalmadı, ne olacağımız meçhul.

Bunun haricinde, kardeşim devlet kurumları dâhil hiçbir yerden burs almamaktadır, harçlık bile veremiyoruz. Bunun yanı sıra, kardeşimin bir rahatsızlığı var ancak hiçbir şekilde hiçbir hastaneye gidip muayene olamamakta çünkü GSS adı verilen sağlık güvencesi primlerini ödeyemedik, dolayısıyla herhangi bir doktora muayene olma şansı yok ve en ufak bir rahatsızlık için bile ilaç reçetesi yazdıramıyor ve ilaç alamıyor.

Haberin Devamı

Bu arada, ev sahibi de Temmuz ayında evi boşaltmamızı istiyor, bu da ekstra masraf demek, karşılamamız mümkün değil, son derece büyük çıkmazdayız.

Sayın Aral, size neden bunlardan bahsettiğime gelince, öncelikle bilmenizi isterim ki sizden şahsınızdan herhangi bir maddi talebim söz konusu değil. Sizden ricam çevrenizde varsa hayırsever, yardımsever ve maddi açıdan durumu uygun olan tanıdığınız kimseler varsa onlarla bizim aramızda bir köprü olmanız.
Kardeşime burs verebilecek, sağlık sigortası primlerinin ödenmesi için yardım edebilecek ve bize de az veya çok ne olursa maddi açıdan yardımcı olabilecek birileri varsa bizim için vesile, aracı olabilir misiniz?
Veya belki zekâtını vermek isteyen birileri olabilir mi tanıdığınız? Bu şekilde zekât istenmez belki ancak inanın son derece çaresiz kaldık, karnımızı bile doyurmakta zorlanıyoruz, bir ümit diye size yazıyorum.
Sayın Aral, bu anlattıklarımı duygu sömürüsü olarak algılamamanızı dilerim. Bahsettiğim şeylerin hepsini resmi belgelerle ispatlayabiliriz, arzu ettiğiniz takdirde tüm
banka icra belgelerini, faturaları vs. size iletebilirim.

Haberin Devamı

Haddimi aştığımı, ileri gittiğimi düşünmemenizi diliyorum. Tüm bu okuduklarınız saçma gelmiştir belki size ancak bir ümit diye düşünerek sizinle bunları tüm samimiyetimle paylaşmak istedim. İnşallah bu ne cüret diye düşünmezsiniz.

Günümüzde güven diye bir şey kalmadığı ortada. Dolayısıyla, arzu ederseniz size bahsettiğim konularla ilgili tüm resmi belgeleri iletebilirim veya burada Eskişehir’de tanıdığınız bir kimse varsa evimize gelip kendi de görebilir durumumuzu, evrakları, faturaları vs kendi de görebilir.

Sayın Aral, bu yazdıklarım size saçma gelebilir ama Allah şahidimdir ki bunca darda olmasaydık böyle bir şey yazmazdım size, haddimi aştıysam özür dilerim.
Evimizde internet olmadığı için size şu an dışarıdan yazıyorum. Bir iki gün içerisinde tekrar internete girip sizden cevap geldi mi diye bakacağım inşallah ancak gene de bize ulaşmayı düşünürseniz diye size telefon numarası da veriyorum:
Sayın Aral, vakit ayırıp bize olumlu veya olumsuz da olsa cevap verebilirseniz Çok müteşekkir oluruz. Ne olur duyarsız kalmayın. Haddimi aştığımı düşünmemeniz dileğimle ve bize ulaşabilmeniz ümidiyle, saygılarımı sunarım.

Özlem

Haberin Devamı

CEVAP: Sevgili Özlem, okur dostlarımdan yardım etmek isteyen olursa size yönlendireceğim, kardeşine geçmiş olsun. Öpüyorum seni de.

…..


KIYAFET YARDIMI İÇİN

Merhaba Ayşe Hanım,
Bugünkü yazınızda 40 beden kıyafet yardımı yapmak isteyen okuyucunuz Nilgün Hanım ile ilgili yazı vardı. Eğer mümkünce ben istiyorum. Asgari ücretle çalışan kredi borcumdan nefes alamazken ne kızıma ne kendime inanın kıyafet alacak bir imkânım yok. Bir şansımı denemek istedim sonuç ne olursa olsun teşekkür ederim.
İlknur

CEVAP: Sevgili İlknur, Nilgün Hanım’a senin bilgilerini ileteceğim, o seninle iletişime geçecektir. Sevgiler.


….

KIYAFET YARDIMI

Merhaba Ayşe Hanım,

Lütfen 09.06.2014 Yetiş Ayşe Köşesinde Kıyafet Yardımı Yapmak İstiyorum Başlıklı Nilgün Hanım’a iletişim bilgilerimi iletebilir misiniz lütfen. Ayakkabı numarası uymuyor bilginiz olsun.

Kendimden bahsedeyim. Ben ve eşim 800TL maaşla çalışıyoruz. Aslında ben çalışmasam olacak ama sırf sigorta primimin dolmasına 5 yıl kaldı diye çalışıyorum. Çünkü aldığım maaş çocuklarımın bakıcı ve biri küçük mama, bez parasına bile yetmiyor ki bunun kirası, elektriği, suyu, pazarı marketi ve yol paralarımız var.

Eşim mecburen dolmuşla gidiyor, işyeri uzak ama benim çalıştığım şirket daha yakın olduğu için bu sıcaklarda bile 35 dakika mesafede bisikletle gidiyorum, günlük 5 lira minibüs parası vermeyeyim diye.

Onun için de daha doğrusu ikinci çocuktan sonra öğrendim ki sen diye bir şey yok. Senin hasta olmaya, yemek yemeye bile zamanın olmuyor ki giysi almaya gücün yetsin. Önce yavrularının temel ihtiyaçları sonra evin erzak elektrik su, kira bunları düşünmek zorundasın ki ben yıllar öncesinden bekârlıktan kalan kıyafetlerimi giyiyorum hala ki giymek zorundayım da zaten.

Yardımcı olan olursa duacıyım.

S.

Haberin Devamı

CEVAP: Sevgili S., Nilgün Hanım’a senin bilgilerini de ileteceğim, ancak birkaç kişi talip olduğundan hepinize yetecek kadar giysisi var mı bilmiyorum. O seninle iletişime geçecektir. Başka okur dostlarımdan da yardım etmek isteyen olursa yönlendireceğim. Sevgiler.

….

KIYAFET YARDIMI HAKKINDA

Merhaba Ayşe Hanım, bugünkü Yetiş Ayşe köşesi Nilgün hanımın 40 beden giysi ve ayakkabılarına talibim. Eğer göndermek isterse kabul ederim teşekkür ederim.
CEVAP: Nilgün Hanım’a senin bilgilerini de ileteceğim, ancak birkaç kişi talip olduğundan hepinize yetecek kadar giysisi var mı bilmiyorum. O seninle iletişime geçecektir. Başka okur dostlarımdan da yardım etmek isteyen olursa yönlendireceğim. Sevgiler.

….

KIYAFET

İyi günler Ayşe Hanım,
Ben 09.06.2014 Yetiş Ayşe köşesinde size yazan Nilgün Hanım’ın kıyafetlerine talip olmak istiyorum sizde uygun görürseniz.
Daha önce de sizden kızım için yardım almıştım, Allah razı olsun.
Ayrıca 02.06.2014 tarihinde KIYAFET VE 23-24 NO AYAKKABI İSTİYORUM başlıklı Betül Hanım’ın da iletişim bilgilerini istiyorum yavrusu için elimde kıyafet var onları göndermek istiyorum.
Teşekkürler
İREM

CEVAP: Sevgili İrem, Nilgün Hanım’a senin bilgilerini de ileteceğim, ancak birkaç kişi talip olduğundan hepinize yetecek kadar giysisi var mı bilmiyorum. O seninle iletişime geçecektir. Başka okur dostlarımdan da yardım etmek isteyen olursa yönlendireceğim. Betül Hanım’ın iletişim bilgilerini de sana ileteceğim. Öpüyorum.

BURS

Ayşe Hanım merhaba,
2 ay önce bir kız önceye burs göndermek için adresini istemiştim bundan çok kısa bir süre sonra çok önemli bir sağlık sorunu yaşamaya başladım.
Bu ay da göndereceğim ama bundan sonra başkasını yönlendirirseniz sevinirim.
Kolaylıklar diliyorum.
Öğrenci: Kübra, felsefe okuyor.
Handan
CEVAP: Sevgili Handan, öncelikle geçmiş olsun. Eminim okur dostlarımdan Kübra’ya burs vermek isteyen olacaktır. Sevgiler.

….

YUVA KURANA YARDIM ETMEK ÇOK SEVAPTIR

Merhaba Ayşe Hanım,
36 yaşındayım, bu yaşıma kadar hiç mutlu olmadım.
Şimdi beni çok seven ve benim de çok sevdiğim biri var hayatımda bir an önce evlenmek istiyoruz ama maddi sıkıntılar buna izin vermiyor.
Yuva kurana yardım etmek çok sevaptır ve ayrıca bana yapılan iyiliği de hiçbir zaman unutmam. Bu yardım borç da olabilir zamanla durumum düzeldiğinde geri öderim.
Teşekkürler
Erdal

CEVAP: Erdal Bey, mutluluklar dilerim. Eminim okur dostlarımdan destek vermek isteyen olursa bilgilerinizi ona ileteceğim.
….

KARNE

Merhaba Ayşe Hanım,

Ben Elif İzmir'de yaşıyorum ve 13 yaşında bir oğluşum var.
İki yıldır İzmir'de yaşıyoruz ve bazı zor süreçlerden geçtik ve bu süreç oğlumun derslerini de çok etkiledi, önceden karnesinde hep iyi notlara ve başarı belgelerine alışıktık ancak bir ara duraklama dönemi yaşadı ve bu karnede uzun zamandır göremediğimiz başarı belgelerini getirdi. O kadar sevindi ki
inanamazsınız. Sanki ilk kez karne alıyor ve ilk kez takdir alıyor özgüveni tekrar geldi oğluşumun ve karne hediyesi olarak da benden Tolga Çevik'in
20-21 Haziranda İzmir turnesindeki ''Arkadaşım Hoş Geldin'' oyunu için bilet istedi ancak maalesef hiç bilet kalmamış.
Dünden beri Tolga Çevik'in tüm sayfalarından ulaşmaya çalışıyorum.
Biliyorum ki hayatın bize yaşattığı karanlıklarda benim bu sorunum fazlaca sığ ama oğluma söz verdim ve çırpınıyorum lütfen bana yardım edin bu oyuna oğlumu götürebileyim
Sağlıcakla kalın teşekkürler.
Elif

CEVAP: Elif Hanım, Tolga Çevik'in ekibi bu talebinizi görüp de yardımcı olmak isterse bilgilerinizi ileteceğim. Oğlunuzun başarılarının devamını dilerim.
….

Ali Rıza Efendi İlkokulu Buca/İzmir
İhtiyaçlarımız:
1)ana sınıfı için eğitici oyuncaklar
2) 4 adet laptop bilgisayar 2.el de olabilir
3)yazıcı,
4)a4 kağıdı, kırtasiye malzemeleri, sulu, kuru, pastel boyalar, oyun hamurları
5)hikaye kitapları, boyama kitapları
6)okulumuz resmi bayramlar ve özel günlerdeki törenlerde kullanabileceğimiz sandalye ve masalar
7) yaz tatil setleri
8) futbol, voleybol, basketbol topları.
Gelen tüm yardımlar usulüne uygun bir şekilde demirbaş olarak kaydedilecektir ilçe milli eğitim müdürümüzden teşekkür belgesi için söz alınmıştır.
Okulumuz adına ayrı teşekkür belgesi gönderilecektir. Şimdiden emeği geçen herkese okulum adına teşekkür ederim.
Teşekkür belgesini okul ve ilçe md. verecektir.
Toplam öğrenci sayısı: oçem (otistik) sınıfı: 6 öğrenci anasınıfı a şubesi:23, b şubesi:20 ,c şubesi:20, d şubesi:20 öğrenci 1.sınıf a şubesi:28 1.sınıf b şubesi:30 1.sınıf c şubesi:29 1.sınıf d şubesi:32 1.sınıf e şubesi: 29 1.sınıf f şubesi :28 1.sınıf g şubesi:26 1.sınıf h şubesi:28 2.sınıf toplam :290 öğrenci 3. Sınıf toplam:137 öğrenci 4. Sınıf toplam:129 öğrenci
Okul aile birliği başkanı: Mehmet Erikli: 0506 792 02 77 / erikli_memo10@hotmail.com
Okul müdürü: Bekir Aydın Özdemir
Okul sabit telefon numarası: 0232 454 09 04
Okul açık adresi: Ali Rıza Efendi İlkokulu 206 /7 no: 07 /1 pk 35160 Buca /İzmir
Okul web adresi: http://alirizaefendiio.meb.k12.tr/

….

Yetiş Ayşe’ye aaral@hurriyet.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Yetiş Ayşe’yle ilgili 1-2 küçük hatırlatma yapmak istiyorum. Yardım etmek isteyen okur dostlarım hangi tarihte yayınlanan, hangi başlıklı ve rumuzlu eposta ile ilgili bilgi istediklerini detaylı yazarlarsa bizim de cevap vermemiz kolaylaşmış olur. (mümkünse linkini de ekleyerek)
Epostanın konu kısmına da “YETİŞ AYŞE” yazılmasında yarar var elbette.

Yardım talep edenler de bana eposta gönderirken taleplerinizi daha detaylı yazarsanız yardım olasılıklarını arttırmış olursunuz. Örneğin kıyafet talep ediyorsanız kaç beden giydiğinizi ve boyunuzun uzun ya da kısa olup olmadığını, ne tür kıyafetleri tercih ettiğinizi (spor, kapalı, abiye, takım elbise vs), eklerseniz herkesin işi kolaylaşmış olur.

İsminizin yayınlanmasını istemiyorsanız kendinize bir rumuz seçmenizde de yarar var, gelen taleplerin kime geldiğinin anlaşılabilmesi açısından.

Hangi şehirde olduğunuzu eklemeniz de o şehirdekilerden yardım alma olasılığınızı arttıracaktır.
Epostalarınızı bana gönderirken Yetiş Ayşe konu başlığını yazmayı ve yazınızın yayınlanacağını düşünerek size uygun dille yazmanızı da rica edeceğim.

Son olarak lütfen “bu epostayı sadece sen oku diye yazdım, yayınlama” diyerek yardım talep etmeyin, okur dostlarımın desteği olmadan benim yardım etmem kolay olmuyor.
Kimliğinizi ortaya çıkarmayacak şekilde de kendinizi anlatabilirsiniz.

Epostalar yayına hazırlanırken zaten soyadları ve bazı kişisel bilgileri sansürlüyoruz.

Merak edenler için epostalar daha kolay okunabilmeleri ve anlaşılabilir olmaları için imla hataları ve sair bakımlardan da düzeltilip yayınlanıyor.
Epostalarınıza en geç bir sonraki Yetiş Ayşe yayın gününe kadar cevap vermeye gayret ediyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları