Matematik soruları ayırt edici

Güncelleme Tarihi:

Matematik soruları ayırt edici
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2014 15:48

Matematik ve geometri bölümünden testlerinin yer aldığı ve 744 bin 562 adayın başvurduğu LYS-1 (Matematik) yapıldı. Uzmanların, öğrenci yorumlarından yola çıkarak verdiği bilgiye göre, adayları uğraştıran, uzun işlemli soruların yanında öğrencileri ayırt edebilecek seçici sorular da sınavda yer aldı. Müfredat dışından da soru çıkmadı.

Haberin Devamı

Üniversiteye girişte ikinci aşama olarak uygulanan Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) ikinci oturumu olan LYS-1 (Matematik) ile ilgili Uğur Dershanesi uzmanları, öğrencilerden aldığı bilgiye göre yorum yaptı. Buna göre müfredata uygun soruldu. Öğrencileri uğraştıran, uzun işlemli, matematik bilgi altyapısı sağlam olan öğrencileri ayırt edebilecek seçici sorular vardı. Bunun yanında tüm öğrencilerin rahatlıkla doğru yanıtlayabileceği sorular da sınavda yer aldı.

Ayırt edici sorular var

LYS-1 (Matematik)’de öğrencileri uğraştıran, uzun işlemli, matematik bilgi altyapısı sağlam olan öğrencileri ayırt edebilecek seçici sorular olduğu anlaşılıyor. Bunun yanında tüm öğrencilerin rahatlıkla doğru yanıtlayabileceği sorular da yer alıyor. Toplamda 80 soru yanıtlayan öğrenciler için okuduğunu anlama, yorumlama, işlem yapma hızları da zamanı kullanma açısından ayırt edici oldu.

Haberin Devamı

12’nci sınıf konuları ağırlıkta

9, 10, 11 ve 12’nci sınıf konularının tümünden ve müfredat içinden soru sorulmuş. Bu soruların çözümlerinin temel bilgiye, ispata ve yoruma dayalı olduğunun bilgisini sınava giren öğrencilerimizden öğrendik. LYS-1 Geometri testinde ise 10, 11 ve 12’nci sınıf konularından birbirine yakın sayıda soru çıkmış. Geçmiş yıllara göre 12’nci sınıf konularından bu sene daha fazla soruya yer verildiği anlaşılıyor. Konuları teorik olarak bilen öğrenciler, soruları rahatlıkla çözdüler.

Öğrenciler bir haftayı iyi değerlendirsin

Uğur Hazırlık Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil ise sınavların devam ettiğini ve adayların önümüzdeki haftayı deneme çözerek geçirmelerini önererek şunları söyledi:
“Matematik – Geometri (LYS 1) oturumuna MF 1, MF 2, MF 3, MF 4, TM 1, TM 2,TM 3 puan türüne göre öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edecek adaylar katıldı. Önümüzdeki hafta bu sınava katılan adaylardan MF 1, MF 2, MF 3, MF 4 puan türüne göre öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edecek adaylar Fen Bilimleri (LYS-2) sınavına; TM 1, TM 2,TM 3 puan türüne göre öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edecek adaylar ise Edebiyat-Coğrafya 1 (LYS-3) sınavına katılacak. Eğer aday hem MF 1, MF 2, MF 3, MF 4 hem de TM 1, TM 2,TM 3 puan türüne göre tercih yapacaksa her iki oturuma da katılmak zorunda. LYS-1, hem MF hem de TM puanlarının oluşumunda tek başına yeterli değil. Adayların önümüzdeki hafta yapılacak LYS-2 ve LYS-3 oturumlarını düşünmeleri, her iki oturumun sonucuna göre puanlarının ve sıralamalarının oluşacağını dikkate almaları gerekiyor. Önümüzdeki bir haftayı öğrenciler yine deneme çözerek ve eksikliklerini kapatmaya çalışarak geçirmeliler.”

Haberin Devamı

Beklenildiği gibi bir sınavdı

Fen Bilimleri Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt’un sınava katılanların görüşlerinden yola çıkarak LYS-1’e yönelik yaptığı değerlendirme şöyle:
Matematik: 2013 yılına göre kolay çalışmış bir öğrencinin yapabileceği soruların olduğu bir sınavdı. Öğrencilerin çok zorlanacağı sorular yoktu. 2-3 soruda işlem uzunluğu bakımından daha dikkat etmesi gerekenler vardı. Matematik- 2 soruları bilgisi tam olan öğrencinin kolaylıkla çözebileceği nitelikteydi. Matematik-1 sorularında orijinal sorular vardı. Beklenti dışı bir sınav değildi. LYS-1’i tam yapan adayların çok olacağı bir sınav göreceğiz.
Geometride sürpriz soru yoktu
Geometri: Sorular kolaydı. Öğrenciler çok zorlanmayacak. Sürpriz bir soru yoktu. Analitik geometri sorularında azalma, çember sorularında artış vardı.

Haberin Devamı

Sorular çalışan ve zamanı iyi kullanan adayların yapabileceği nitelikteydi

Öğrencilerinden aldığı bilgilere göre soruları yorumlayan Fem Yayınları Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç ise şu değerlendirmeyi yaptı:

Matematik: Öğrencilerden alınan bilgilere göre sorular geçen seneye göre biraz kolaylaştırılmış bir yapıya sahip olduğu anlaşıldı. Bu sene ilk kez sınava giren adaylara oranla 2’nci kez sınava katılan adaylar soruları daha kolay buldu. YGS müfredatından olanlar ise (MAT-1) beklenildiği kadar kolay değildi. Ancak adayları sabırla uğraştırabilecek 6-7 tane işleme dayalı, zaman kaybına neden olabilecek sorular vardı. Bunun yanında ÖSYM’nin daha önce sorduğu sorulara benzer olanlar da sınavda yer aldı. Konu bakımından öğrencilere yanıltabilecek, müfredat dışı soru olmadığı görüldü.

Haberin Devamı

Geometri: 2013 yılı LYS sınavına göre daha kolaydı. Sorular kolay ve orta seviyede olmakla birlikte 3 tane seçici soru vardı. Kolay olarak nitelendirdiğimiz sorular da bilgi gerektirdiği için, bazı öğrencilere zor gelmesi normaldi. Sınavda da 2 tane şekilsiz, tanımlama yapılarak sorulmuş soru vardı. Geçen yıla göre bu sayı daha azdı. Yeni müfredatta yer alan altın oran, homoteti, fraktal gibi sorular yer almadı. Çalışan öğrencilerin, zamanı iyi kullandığı takdirde soruların tamamını yapabileceği bir sınav oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!