İran’dan ABD’ye önemli mesaj

Güncelleme Tarihi:

İran’dan ABD’ye önemli mesaj
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2014 01:13

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, etkin şekilde Irak’taki IŞİD militanlarına karşı mücadele etmesi halinde ABD’ye destek olabilecekleri mesajını verdi. Irak

Haberin Devamı

Başbakanı Maliki firar eden askerleri uyarırken, Tıkrit’te Baas lideri İzzet el Duri’nin oğlunun baskında öldürüldüğü iddia edildi.

IRAK’ta radikal İslamcı Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) saldırıları sürerken İran’dan örgüte karşı ABD’yle işbirliği yapabilecekleri sinyali geldi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Tahran’ın Irak’a yardım etmeye hazır olduğunu, ancak asker göndermeyeceğini açıkladı. Ruhani, IŞİD’e karşı ABD ile işbirliğinin, bu ülkenin Irak veya başka yerlerdeki terörist gruplara karşı harekete geçmeye başlaması halinde düşünülebileceğini söyledi.

İDAM TEHDİDİ

Irak Başbakanı Nuri el Maliki de dün devlet TV’sinde yaptığı açıklamada, “Ordudan firar edenler dönmemeleri durumunda idam da dahil sert cezalara çarptırılacak” dedi. IŞİD’in tehdit ettiği başkent Bağdat’a 100 km uzaklıktaki Samarra kentindeki subaylara da seslenen Maliki, halka beraberlik çağrısı da yaparak, “Sünni ve Şii diye ayrım yaparak konuşanları dinlemeyin” dedi.
Irak ordusu dün IŞİD’in ele geçirdiği Tıkrit kentinde bir eve düzenlediği baskında 50 kişiyi öldürdü. Ölenler arasında Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in yardımcısı İzzet el Duri’nin oğlu Ahmet İzzet el Duri’nin de olduğu bildirildi. Operasyon Irak Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçaklarının kente yönelik düzenlediği saldırıdan sonra gerçekleşti. Irak ordusu güneye hareket eden IŞİD’in ilerlemesini yavaşlattığını, bazı yerleri geri aldığını öne sürdü.

‘İNCİRLİK SEÇENEĞİ

New York Times gazetesine göre Amerikan hava gücü, IŞİD’in geriletilmesinde önemli rol oynayabilir. Analizde uçakların, İncirlik Hava Üssü’nün olduğu Türkiye ve Irak’a komşu ya da yakın diğer müttefik ülkelere konuşlandırılabileceğini öne sürdü.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!