Başarı için sağlıklı bir zihin gerekiyor

Güncelleme Tarihi:

Başarı için sağlıklı bir zihin gerekiyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2014 09:00

Bir eğitim – öğretim yılının daha sonuna geldik. Öğrencileri, bildik yıl sonu heyecanı sarmış durumda. Üniversite sınavına hazırlanan arkadaşlarımız için durum biraz daha farklı tabii.

Haberin Devamı

Heyecanın yanı sıra stres ve korku gibi duyguları da çok yoğun yaşadıklarını biliyoruz. Ben de bu duyguları geçen yıl aynı şekilde yaşamış ve başarıya ulaşmış biri olarak, deneyimlerimi paylaşmak için bu yazıyı kaleme aldım.

Aslında bu yazıda okuyacaklarınızı hocalarınızdan defalarca duydunuz. Hocalarımızın üniversiteye hazırlık konusundaki tecrübeleri elbette yadsınamaz. Fakat aynı öğütleri, tecrübesi daha taze olan bir arkadaşınızdan duymanın etkisi, sizin üzerinizde daha yüksek olacaktır.

Sinir ve stresten uzak kalmak en önemli sınava hazırlık aşamasıdır. Sürekli sınavı düşünmek, konu ve soru eksiklerine takılıp kalmak, ‘ya kaybedersem’ kaygısında olmak sizleri, hem bedenen hem de zihnen iyice yorar. Sınavda başarılı olabilmek için, zinde bir vücut ve sağlıklı bir zihin gerekir. Dolayısıyla, öğrenci sabrının sınandığı şu günlerde, kendinizi psikolojik olarak sınava hazır hissetmeye çalışın. Özgüveninizi asla kaybetmeyin.

Haberin Devamı

Artık, yeni konular öğrenmek için uzun vakitler harcamak yerine bu değerli günleri, konu tekrarı yaparak ve bol bol “deneme” çözerek değerlendirmek daha akıllıca olur. Sınavdan önceki gece ve sınav sabahı ise bütün bir sene kadar önemli. Son geceki uykunun ve sabahki kahvaltının önemini ise hepimiz biliyoruz zaten. Ne kadar uyumak size iyi gelir bilmem, ama kahvaltı için şunu söyleyebilirim, besin değerlerine takılmadan canınızın istediğini yiyebilirsiniz, size o an hoş gelen ne ise onu için. Sınava girerken, bir de “proteini eksik aldım” diye düşünmenin anlamı yok.

Tam anlamıyla ‘cool’ olun

Bu arada, sınav yerine bir saat önce gitmek gerekmiyor. Yetişebildiğiniz sürece ne zaman gittiğinizin önemi yok. Önemli olan, sınav yerlerinin önündeki kalabalığa karışmayıp, zaten çok heyecanlı olan öğrencilerden etkilenmeden sakin kalabilmek. Eğer özgüven patlaması yaşıyorsanız, diğer adayların heyecanı sizi daha da motive edebilir. Bu da aklınızda bir yerlerde bulunsun.

Sınavdan önceki son dakikalarda, tuvalet ihtiyacınızı gidermiş bir şekilde sınıftaki görevliyi ‘dikkatle’ dinleyin. Kodlamaları birden çok kez kontrol etmenize gerek yok diye düşünüyorum. Sınıftaki diğer adayları gözetlemek, yine sizin özgüveninize bağlı. Ama sınava bir iki dakika kala, artık kendinizi soyutlamalısınız. Tam anlamıyla ‘cool’ olun, ‘zaten defalarca denedim’ deyin ve o ilk anda, yeni stratejiler geliştirmeden, her denemede yaptığınız gibi alıştığınız yerden başlayın, alıştığınız sırayla soruları çözmeye devam edin.

Haberin Devamı

İlk soruları halledip o sayfayı geçince rahatlık başlar, asıl sınavda olduğunuzu unutursunuz. Çözemediniz diyelim, panik yok, boş bırakın. Zaten yavaş yavaş çözüp emin adımlarla ilerlemek yerine, hızlıca çözüp vakit kazanıp soruları tekrar tekrar kontrol etmek daha karlı olur. Düşünün, yavaş gidiyor ve tüm soruları doğru yaptığınızı sanıyorsunuz. Tam o sırada sınav görevlisi ‘son 15 dakika’ diye uyarıyor. Ama sizin 20 sorunuz daha var. O ‘hızlı olmalıyım’ kaygısı sizi ne yanlışlara götürecek kim bilir?

En iyisi siz hızlı hızlı gidin, bitirdikten sonra geriye kalan zamanı, yanlış soruları bulmak ve boş soruları cevaplamak için kullanın. Böylece sınav görevlisinin “son 15 dakika” anonsu elinizi ayağınızı titretmek yerine sizi motive edecektir. YGS’ye oranla sorular için daha uzun çözüm süresine sahip olmanız büyük kolaylık sağlayacak. Puanlamada asıl önemli olan sınavın LYS olması size moral verecek.

Haberin Devamı

Sınavda elinizden geleni yapın ki, keşkeler olmasın

Benim sınav hatıralarımın hiçbirinde ‘su’ yok. Buradan su içmeyin sonucunu çıkarmayın. Ancak su içerken sınav heyecanı ile optik kağıdı veya soru kitapçığını ıslatmamaya dikkat edin, aman diyeyim. Şekerler ise soruları çözdükten sonra daha tatlı gelir. “Ben şeker yerken daha iyiyim” diyorsanız, 3 şeker hakkınızı da iyi kullanmaya çalışın.

Ben kodlamayı sayfa sayfa yapmayı tercih ederdim. Çok önemli değil nasıl kodladığınız, yeter ki tüm soruları kodlamak için sınavın son dakikalarını beklemeyin.

Arkadaşlar, sınav sırasında elinizden gelen her şeyi yapın, yapın ki sınavdan sonra, keşkeler yakanıza yapışmasın. Bir senenin tüm emeğini bir seferde orada ortaya koyun. Zaten meyvelerini er geç alırsınız.

Haberin Devamı

Umarım verimli bir yıl geçiren, hazırlık aşaması ile ilgili keşkeleri olmayan, sınav geçse de yaza başlasak diyen adaylarsınızdır. Bu sınavı gözünüzde büyütüp hayatınızın dönüm noktası olarak görmeyin. Rahat bir sınav geçirmenizi temenni ederim. Hepinize başarılar diliyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!