Hayalet şehir Tuzhurmatu

Güncelleme Tarihi:

Hayalet şehir Tuzhurmatu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2014 13:43

Doğan Haber Ajansı (DHA), IŞİD tehdidi nedeniyle 10 binlerce Türkmen'in daha güvenli bölgelere göç etmesinin ardından hayalet şehre dönüşen Tuzhurmatu'yu görüntüledi.

Haberin Devamı

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) üyelerinin Musul'un ardından Selahaddin kentine ilerlediği bilgisinin geldiği ilk andan sonra Tuzhurmatu merkez ve çevre köylerde yaşayan 250 bin Türkmen’den 150 bini başta Kerkük, Erbil ve Süleymaniye olmak üzere daha güvenli yerlere göç etmişti.

Haberin Devamı

Tuzhurmatu’da güvenliği sağlayan merkezi Irak hükümetine bağlı asker ve polislerin kaçışından sonra Bölgesel Kürt Yönetimi, sözde güvenliği sağlamaları için bölgeye iki peşmerge tugayı yönlendirmişti. Peşmergelerin asker ve polis noktaları ile devlet dairelerini ele geçirdiği görülmüştü. Yaşanan bu gelişmelerden sonra devlet dairelerindeki Irak bayraklarının yerine Irak Bölgesel Kürt Yönetimi bayraklarının asıldığı belirtildi. Peşmergeler bu daireler ve kontrol noktalarında adeta kuş uçurtmuyor ve görüntü alınmasına da izin vermiyor.

DÜKKANLAR KAPALI
Maddi imkansızlıklar nedeniyle Tuzhurmatu’dan ayrılamayan Türkmenlerin, ilk IŞİD tehdidinin ardından evlerine erzak yığdıkları ve şu anda da bunları kullandıkları belirtildi. Erzak ihtiyacı olanlar ise ilçenin daha doğusunda, Kürtlerin ağırlıkta olduğu Cumhuriyet Mahallesi’ndeki açık olan dükkanlardan alışveriş yapıyor.

Haberin Devamı

BETON BARİYERLER
İlçede elektrikler var ancak internet hatları kesilmiş durumda. Türkmenler sokaklar ve ev girişlerine kendilerince engeller yerleştirmiş. Sokak girişlerinde beton bariyerler ve demir çubukların konulduğu görülürken, boş sokaklarda zaman zaman megafondan yapılan anonslar ile çocuk sesleri duyulabiliyor.

"BİZ BURADA SAHİPSİZ KALDIK"
Yaşanan gelişmeleri büyük bir tedirginlikle izleyen Türkmenler yardıma ihtiyaçları olduğunu belirterek, "Biz burada sahipsiz kaldık. Burada korumasız kaldık, bizim korumaya ihtiyacımız var. Türk dünyasına sesleniyoruz, bizi koruyun" diyor.

KERKÜK’TE DE İNTERNET HATLARI KESİLDİ
Bu arada Türkmenlerin büyük bir bölümünün geçici olarak yerleştiği Kerkük’te Irak İletişim Bakanlığı’nın talimatı ile internet bağlantılarının kesildiği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!