Türkiye’den LYS manzaraları

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’den LYS manzaraları
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2014 13:01

Türkiye genelindeki 431 bin 97 üniversite adayı bugün LYS-4’te (Sosyal Bilimler) ter döktü. Öğrenciler sınavda soruları yanıtlamaya çalışırken, aileleri de okul önlerinde bekledi. Bazı öğrenciler sınava son dakikada yetişti, bazıları ise yanlış sınav salonuna gittiği için stres yaşadı.

Haberin Devamı

Türkiye’den LYS manzaraları
Koltuk değnekleriyle sınava girdi

Üniversite giriş sınavının ikinci basamağı Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS), Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4) ile başladı. Sınav salonlarında ter döken üniversite adayları için, aileleri okul önlerinde bekledi. İki hafta önce kaza geçiren Ercan Turan ise, iki hafta önce geçirdiği kaza nedeniyle sınava koltuk değnekleriyle girdi.

İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yerleşkesi'nde sınava girince öğrenciler, aileleriyle birlikte sabah saatlerinden itibaren okulun önünde beklemeye başladı. Ana kapıdan girişte kontrolden geçirilerek bahçeye alınan öğrenciler, sınava girecekleri fakültelerin önünce kuyruklar oluşturdu. Hukuk Fakültesi'nde sınava giren öğrenciler, amfiye sadece giriş kağıtlarıyla alındı. Öğrencilere, kalem, su ve şeker verildi. Bazı öğrenciler özel eşyalarını bahçedeki çay ocağına bırakırken, geç kalan bazı öğrenciler de sınava yetişmek için koşuşturdu. Aileler de saat 10.00'da başlayan sınavın bitmesini okul önlerinde merakle ve dua ederek bekliyor. Fatih Belediyesi de üniversite önünde bekleyen aileler için ikramda bulunuyor.

Koltuk değnekleriyle sınava giren Ercan Turan, geçirdiği kaza sonucu liflerinin kopması üzerine ayağının alçıya alındığını belirterek, "Sınava alçıyla alınmıyor. Girebilmek için alçımı çıkarttırdım. Ayağıma bileklik taktılar. Ona rağmen buradayız" dedi.

Turan, sınava hazırlandığını belirterek, Balıkesir Üniversitesi'nde turizm okuduğunu, başka bir şehirde eğitimine devam etmek için tekrar sınava girdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye’den LYS manzaraları
Yanlış giriş kağıdı getirenler zor anlar yaşadı

Sivas’ta Cumhuriyet Üniversitesi Kampüsü'nde bulunan fakültelerde yapılan LYS’den önce salonlara alınmaya başlanan öğrenciler, sıkı güvenlik kontrolünden geçti. Sınava girmek isterken sınav kâğıdını yanlışlıkla bir sonraki sınav için çıkaranlar içeri alınmayınca zor anlar yaşadı. Sevgi Sülükpınar da onlardan biriydi. Görevlilerin yol göstermesiyle kampüs içinde bulunan ÖSYM merkezine giden öğrenci sınav kağıdını çıkararak LYS’ye girdi. Bazı öğrenciler de yine aynı şekilde yanlışlıkla haftaya yapılacak sınav kağıdını çıkarınca içeri alınmadı.

Haberin Devamı

Kimliğini unutan Hasan Onur Güven'in de sınav öncesi talihsizlik yaşayan öğrencilerden biriydi. Evden çıkarken kimliğini düşürdüğünü anlatan babası, muhtardan aldıkları ikametgâhın kabul edilmemesi üzerine kimliği aramaya başladıklarını anlatarak, kimliğin bulunarak muhtara bırakılmasıyla sınava yetiştiklerini ifade etti.

Çocukları içeride ter dökerken, aileler de dışarıda bekledi. Kimi Kur’an-ı Kerim okurken kimi de piknik yaparak çocuğunun çıkmasını bekledi.

Çalışan zorlanmaz

Türkiye’den LYS manzaraları

LYS’nin ilk oturumu Sosyal Bilimler Sınavı, İzmir'deki 645 salonda tamamlandı. Kentte 18 bin 335 üniversite adayı sabahtan itibaren sınavların yapılacağı okullara giderken aileleri de okulların önünde bekledi. Kimlik ve güvenlik kontrolünün ardından okullara giriş yapan adaylar saat 10.00'da başlayan sınavda 135 dakika boyunca ter döktü. Çocuklarının sınavda başarılı olmasını isteyen bazı veliler okulların bahçelerinde bekledi. ÖSYM Sınav Merkezi yöneticilerinden alınan bilgiye göre kentte yapılan sınavlarda herhangi bir aksaklık yaşanmadı.

Haberin Devamı

Sınava, Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Fakültesi binasındaki salonda giren üniversite adayı Ata Vural, çalışan birinin sınavda zorlanmayacağını söyledi. Adaylardan Zeynep Gürel ise soruların beklediği kadar zor olmadığını belirtti.

Türkiye’den LYS manzaraları

Tel toka, küpeleri çıkarıldı

Zonguldak’ta, LYS-4’te giren öğrenciler, girişte aranarak sınıflara alındı. Sınava babasıyla gelen bir öğrenci, sınav salonunda yanlış okula geldiğini öğrenince gözyaşları içinde çıkarak ailesiyle sınava gireceği okula gitti. Öğrenciler, kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için sabah erken saatlerde okulların bahçelerinde toplandı. Zonguldak Endüstri Teknik ve Meslek Lisesi’nde sınava girecek adaylar, kapıda polisler tarafından arandı. Kontrol edilen adayların üzerlerindeki kolye, küpe, bileklik, anahtar, bozuk para, toka gibi yasak eşyalar alındı. Sınav belgesi ve kimlik kartlarını göstererek içeri giren öğrencilerin, yanlarına sadece ambalajları sökülmüş su şişesi almalarına izin verildi. Aileler, sınav sırasında okulların çocuklarını beklerken, polisler de gürültü kirliliğine karşı sınav salonlarının yakınındakileri uzaklaştırdı.

Haberin Devamı

Sınavın başlamasına kısa süre kala okula gelen adaylar koşarak sınava yetişmeye çalıştı. Babasıyla sınava gelen bir kız öğrenci de sınav başladıktan bir süre sonra ağlayarak dışarı çıktı. Yanlış okula geldiği ortaya çıkan genç kız, ailesiyle birlikte araçlarına binerek sınava gireceği okula gitti.

Türkiye’den LYS manzaraları

Sivas’ta da adaylar, saat 10.00’da başlayan LYS için sabahın erken saatlerinde sınava girecekleri binaların önüne geldi. ÖSYM’nin sitesinden aldıkları sınav giriş belgesi ve kimlikleri ile sınav salonlarına alınmaya başlayan öğrenciler, yoğun güvenlik aramalarından geçti. Adaylar üzerlerinde bulunan madeni para, kağıt, peçete, kol saati, anahtar ve çakmak gibi eşyaları girişte yakınlarına bıraktıktan sonra sınav salonuna alındı. Ayrıca sınava girecek kadın adayların, tel toka ve küpeleri de çıkartıldı. Öğrenciler 135 dakika süren Sosyal Bilimler (LYS-4), sınavında ter dökerken aileleri de sınavların yapıldığı binalar önünde bekledi. Çocukları sınava giren aileler okul bahçelerinde Kuran-ı Kerim okuyarak başarılı olmaları için dua etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!