Birileri bunun hesabını vermeli

Güncelleme Tarihi:

Birileri bunun hesabını vermeli
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2014 01:39

Birileri bunun hesabını vermeliCHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, ‘Nasıl bir cumhurbaşkanı’ görüşmeleri kapsamında İstanbul’da bir grup akademisyen, sanatçı, yazar, aydın, azınlık temsilcisi ve aktivistle bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, Musul Başkonsolosluğu’nun işgaline de değinerek, “Terörün, bataklığın içindeyiz. Bunun bir siyasi sorumluluğu olmalı. Rehineler serbest bırakılıp Türkiye’ye geldikten sonra birilerinin bunun hesabını verip görevinden ayrılması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

BÜYÜK UZLAŞMAYA GİDİYORUZ

Bütün arkadaşların görüşlerini aldık. Nasıl bir cumhurbaşkanı adayı olmalı, kampanya nasıl olacak ve nasıl gerçekleşecek, beklentiler nelerdir, endişeler nelerdir, bunlar açık yüreklilikle ifade edildi. Gördüğüm kadarıyla Türkiye büyük bir uzlaşmaya doğru gidiyor. Önümüzdeki süreç bize bunu gösteriyor. Cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili isim konuşulmadı, bazı arkadaşlarımız bazı isimleri dile getirdiler. Bazıları da birden fazla ismi dile getirdi.

ADAY OLACAKSA İSTİFA ETMELİ

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde eğer Başbakan veya bakanlar aday olacaksa, bulundukları makamdan ayrılmaları gerekiyor. Nedeni de şu: Eşit koşullarda mücadele etmek gerekiyor. Eğer koşullar eşit olmazsa demokratik olmaz. Bakanlar belediye başkan adayı oldular ve bulundukları görevden ayrıldılar. Böyle bir istifa zorunluluğu yok ama etik olarak görevlerini bırakmalıdırlar.

Haberin Devamı

SÖYLEMEK GÖREVİM

Musul Başkonsolosluğu’nda IŞİD militanları tarafından rehin alınan kişilerle ilgili bilgim yok. Türkiye’nin orada bir bataklığa sürüklendiği biliyoruz. Bunu uygulayan bir siyasetçi var. Dışişleri Bakanlığı uyguladığı bu politikalarla Türkiye’yi Ortadoğu’da ciddi bir açmaza soktu. Terörün içindeyiz, bataklığın içindeyiz. Bunun bir siyasi sorumluluğu olması gerekiyor. Rehineler serbest bırakılıp Türkiye’ye geldikten sonra birilerinin bunun hesabını verip görevinden ayrılması gerekiyor. Bundan daha doğal ne olabilir. Eğer ben bunu söylemezsem muhalefet partisi Genel Başkanı olarak görevimi yapmamış olurum. Bu kadar acı bir tabloyu kim içine sindirebilir. Teslim olacaksınız, bayrağınız indirilecek, siz hiçbir şey yapmayacaksınız. Hala ben kahramanım diye ortada gezeceksiniz. Orası bizim toprağımız mı, evet bizim toprağımız. Orada dalgalanan bayrak bizim bayrağımız mı, evet bizim bayrağımız. Teslim olun diyorlar, teslim oluyorlar. Bayrak indiriliyor, şimdi bunlar zaferle mi gezecekler. Birilerinin bunun hesabını vermesi gerekiyor. Onurlu insanlar bu tür durumlarda görevlerinden ayrılırlar. İşin özeti budur.

Haberin Devamı

TEZKERE LEHİMİZEYSE EVET

Rehinelerin kurtarılması ile ilgili herhangi bir girişimimiz olmayacak. (Irak’a yapılacak olası bir askeri operasyonda, tezkere konusunda hükümete destek verip veremeyeceği sorusuna) Hükümet tezkere isterse, bunun gerekçesine bakarız. Türkiye’nin lehine ise evet, aleyhine ise hayır diyeceğiz.

‘BÜYÜK UZLAŞI’ ARAYIŞI

BASINA kapalı yapılan 3 saatlik toplantı, ‘Büyük Uzlaşı’ yazılı afişin altında gerçekleşti. Toplantıya katılan sanatçılardan Edip Akbayram, Hikmet Çetin, Abdüllatif Şener, Yılmaz Büyükerşen, Deniz Baykal gibi isimlerin konuşulduğunu söyledi. Akbayram, “Geçmişte bir seçim kaosu yaşadık, şimdi gene cumhurbaşkanlığı kaosu yaşayacağız. Sanatçılar olarak böyle görüyoruz. Ben 11 senelik bir kaos görüyorum ülkemde” dedi. Ataol Behramoğlu ise “İdeal aday pek çok kişi olabilir. Rıza Türmen, Aysel Çelikel isimleri konuşuldu. Sol seçmene uygun bir aday, MHP tabanına, gerçek yurtseverlere ters düşmeyecek, AKP’den hoşnut olmayan merkez sağa, liberal çevrelere yakın, ekonomi ve hukuk bilgisiyle de yapılan kötülükleri halka anlatabilecek, aynı ölçüde de sempatik, esprili insan tipi. Bizim kafamızdaki bütün bu özellikleri içermesi lazım” diye konuştu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin ve CHP milletvekillerinin de hazır bulunduğu toplantıya yaklaşık 90 kişi katıldı. Katılan bazı isimler şöyle: Sanatçılar Rutkay Aziz, Tarık Akan, Edip Akbayram, Şair Ataol Behramoğlu, Yazar Cezmi Ersöz, Oyuncu Emre Kınay, Türk Halk Müziği Sanatçısı Yavuz Top, Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, Vakıflar Meclisi Azınlık Vakıfları Temsilcisi Laki Vingas, Süryani Katolik Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Basatemir, Feriköy Ermeni Kilisesi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Öğer, Süryani Ortodoks İstanbul Metropoliti Yusuf Çetin, Akademisyen Deniz Ülkü Arıboğan, İktisatçı Fuat Keyman, Tarihçi İlber Ortaylı, 68’liler Birliği Başkanı Sönmez Targan, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Fevzi Gümüş, Alevi Dernekler Federasyonu Başkanı Rıza Eroğlu, Karadeniz Konfederasyonu Başkanı Tahsin Usta.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!