İçsavaş çağrısı

Güncelleme Tarihi:

İçsavaş çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2014 01:13

Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in sürgünde yaşayan kızı Raghad’dan IŞİD’e destek açıklaması geldi.

Haberin Devamı

Saddam’ın kızı: Babamın zaferi

IŞİD örgütünün başkent Bağdat’a yürüyüşü devam ederken, Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in kızı Raghad “Bu, babam ve amcam İzzet el Duri’nin savaşçılarının zaferi” dedi. IŞİD’e Saddam’ın sağ kolu ve ABD’nin bir türlü ele geçiremediği El Duri ile Baas komutanlarının da destek verdiği söyleniyor.

İçsavaş çağrısı

El Sistani: Şiiler silahlanın

Binlerce kişi güvenli yerlere sığınmaya çalışırken Irak Şiilerinin ruhani lideri Büyük Ayetullah El Sistani’den yangını daha da körükleyecek bir çağrı geldi. Sistani, başkente yürüyen “Sünni aşırı unsurlara” karşı Iraklıların silahlanması çağrısında bulundu. Binlerce Şii, orduya gönüllü yazılıyor.

Haberin Devamı

IRAK’ta 10 Haziran’da Musul’u ele geçiren radikal İslamcı Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) ülkenin başkenti Bağdat’a yönelik baskısını artırıyor. Örgüt üç gün önce de devrik Irak lideri Saddam Hüseyin’in doğduğu Selahaddin vilayetinin başkenti Tıkrit kentini ele geçirmişti. Devrik liderin Ürdün’de sürgünde yaşayan kızı Raghad Hüseyin’den de IŞİD’e destek açıklaması geldi. Ürdün’de yayımlanan Al-Kuds gazetesine konuşan Hüseyin, “Bütün bu zaferleri gördüğüm için mutluyum. Bu, babamın ve amcam İzzet el Duri’nin savaşçılarının zaferi” açıklamasında bulundu. Saddam’ın Başkan Yardımcı İzzet el Duri Irak hükümetinin yasakladığı Baas Partisi’nin liderliğine 2007 yılında getirilmişti.

SADDAM’IN MEZARINI ZİYARET ETTİ

Saddam Hüseyin’in büyük kızı olan Raghad, “İçim rahat. Bir gün Irak’a geri dönüp babamın mezarını ziyaret edeceğim. Belki bu hemen olmayacak ama kesinlikle olacak” dedi. Irak Başbakanı Nuri el Maliki, 2006 yılında göreve geldiğinde ilk iş olarak Raghad Hüseyin ve İzzet el Duri’nin arananlar listesinde olduğunu açıklamıştı. El Duri listenin birinci sırasında, Raghad ise 16’ncı sırasında bulunuyordu. Ürdün Kraliyet Ailesi Saddam Hüseyin’in devrilmesinden sonra aile üyelerine insani gerekçelerle sığınma hakkı tanımıştı. Görgü tanıkları Tıkrit kentinde hem Saddam Hüseyin hem de yardımcısı İzzet el Duri’nin posterlerinin asılı olduğunu bildirdi. El Duri ise ABD Yönetimi’nin yayınladığı listede ‘Sinek Papazı’ ve altıncı sıradaydı. New York Times’a göre IŞİD, bazı eski Baas komutanlarının da kendilerine destek verdiğini, bunlardan birinin de El Duri olduğunu söyledi. Bir IŞİD lideri, Duri’nin perşembe günü öğleden sonra 2006’da asılan Saddam Hüseyin’in Tıkrit’e yaklaşık 5 km uzaklıktaki Avja’daki mezarını ziyaret ettiğini öne sürdü. Siyasi analistler, IŞİD’in hızla ilerleyişinin arkasında El Duri’nin olduğu yorumlarını yapıyor.

İRAN SINIRINA DAYANDILAR

Ninova vilayetinin başkenti Musul ile Tıkrit’i ele geçiren IŞİD dün de harekatlarını sürdürdü. İran sınırındaki Diyala vilayetinin başkenti Bakuba’ya yönelen IŞİD vilayete bağlı Saadiyah ve Calula ilçelerini ele geçirdi. Yerel kaynaklar Diyala’da örgüt militanlarının Iraklı Şii milislerle Bağdat’ın kuzeyindeki Udhaim ile Mukdediye kasabalarında çatıştığını bildirdi. Udhaim başkent Bağdat’a 90 km, Mukdediye ise 80 km uzaklıkta bulunuyor. IŞİD güçlerinin Şiilere ait İmam Hasan el Asker’in türbesinin bulunduğu Bağdat’tan 110 km uzaktaki Samarra kentine saldırmak üzere toplandığı bildirildi. Kent ile Tıkrit arasındaki Dur bölgesindeki yerel kaynaklar silahlı militanlarla dolu çok sayıda aracın önceki gece boyunca güneye doğru hareket ettiğini duyurdu.

BAĞDAT İÇİN GÜVENLİK PLANI

Bu arada Irak İçişleri Bakanlığı, Bağdat’a yönelen IŞİD güçlerine karşı yeni bir güvenlik planını yürürlüğe koyduklarını açıkladı. Bakanlık Sözcüsü Tuğgeneral Saad Maan yaptığı açıklamada, “Plan, kuvvet konuşlandırılmasının yoğunlaştrılmasını, istihbarat faaliyetlerinin artırılmasını ve gözlem balonu, kamera gibi teknolojilerin kullanılmasını içeriyor. Bir süredir terörizme karşı savaştaydık” dedi.

Haberin Devamı


SİSTANİ: ŞEHİT OLUN

Binlerce Iraklı Şii, hükümetin çağrısıyla orduya yazılırken, Irak Şiilerinin ruhani lideri Büyük Ayetullah Ali el Sistani de başkente yürüyen “Sünni aşırı unsurlara” karşı Iraklıların silahlanması çağrısında bulundu. Kerbela’da Sistani’nin mesajını Büyük Ayetullah’ın temsilcisi, cuma hutbesi sırasında okudu. Mesajda, “Eli silah tutan, teröristlerle savaşabilecek, ülkesini ve kutsal yerlerini savunan vatandaşlar bu amaca hizmet için gönüllü olarak güvenlik güçlerine katılmalılar. Ülkesini, ailesini ve onurunu koruma uğruna ölenler şehit sayılacak” dendi.

İRAN ASKER GÖNDERDİ Mİ

İran Dışişleri Bakanlığı, Tahran yönetiminin IŞİD’e karşı savaşmak için Irak’a asker gönderdiğine dair çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi. DHA’ya göre, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Irak ordusunun güçlü bir şekilde teröristlerle savaşabildiğini belirterek, İran askerlerinin Irak’a girdiği iddialarının gerçek olmadığını ifade etti. Kısa süre sonra ise CNN International, Tahran’ı yalanlayan bir haber geçti. Bağdat’taki üst düzey bir güvenlik yetkilisi, İran’ın geçtiğimiz günlerde üç Devrim Muhafızı birliğini Irak’a konuşlandırdığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!