Alman istihbaratı ABD'ye çalışıyormuş

Güncelleme Tarihi:

Alman istihbaratı ABDye çalışıyormuş
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2014 16:18

Almanya'da Başbakan Angela Merkel’in cep telefonunun dinlendiğinin ortaya çıkmasına rağmen Alman istihbaratının, ABD gizli servisleriyle işbirliğini artırarak devam ettirdiği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Almanya’da Başbakan Angela Merkel dahil olmak üzere ülkenin iletişim altyapısının ABD Ulusal Güvenlik Ajansı NSA tarafından izlendiğinin ortaya çıkması büyük tepki çekmişti. Alman yetkililer, ABD ve İngilizler tarafından yapılan izleme faaliyetlerinin son bulmasını istemiş ve buna karış önlem alacaklarını duyurmuştu. Ancak gerçeğin bunun tam tersi olduğu ortaya çıktı.

GİZLİ BELGELERE ULAŞTI
Süddeutsche Zeitung,(SZ) Alman hükümetine ait gizli belgelere ulaştı ve söz konusu belgelerde Alman Anayasa Koruma Teşkilatı’nın (AKT) telekulak skandalına rağmen işbirliğini artırarak sürdürdüğü ortaya çıktı. SZ gazetesi, NDR ve WDR televizyon kanallarının ortaklaya ulaştığı bilgiye göre, 2013 yılında AKT, Almanya’daki kişilere ait bin 163 dosyayı ABD gizli servislerine aktardı. Sadece bu yılın ilk üç ayında aktarılan dosya sayısı 400’ü geçiyor.

İŞBİRLİĞİ 5 KAT ARTMIŞ
Geçen 4 yıl içinde aktarılan bilgiler ise 5 kat artmış. ABD gizli servislerine gönderilen bilgiler arasında şüphelilerin telefon numaraları, seyahat destinasyonları, ikamet ettikleri yerler ve banka bilgileri bulunuyor. İşin ilginç yanı ise, AKT’nin sadece Almanya için istihbarat faaliyeti yapmasına karşın bu bilgilerin tamamının Almanya’ya ait özel bilgileri içeriyor olması.

BND DE ABD’YE ÇALIŞMIŞ
Alman dış istihbarat dairesi BND’nin ABD gizli servislerine aktardığı bilgilerin sayısı ise, çok daha yüksek. Rakamın yıllık 100 binin üzerinde olduğu belirtiliyor. AKT’nin ABD’ye aktardığı bilgilerin Berlin Büyükelçiliği ve Frankfurt Başkonsolosluğu üzerinden yapıldığı da haberde yer alan ayrıntılar arasında.

KORSAN YAZILIMI KULLANIYORLAR
Haberde yer alan bir başka dikkat çekici nokta ise NSA tarafından geliştirilen korsan yazılım programı XKeyscore’un Alman gizli servisleri tarafından da kullanılıyor olması. AKT’nin programın test sürününü denediği de SZ’nin aktardığı bilgiler arasında. Angela Merkel yönetimindeki federal hükümet, ABD’nin Alman topraklarında istihbari faaliyetlerine kısıtlama getirme ve bunları takibe almak konusunda kanun hazırlayacağını duyurmuş ancak bu konuda net bir adım atmamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!