Eşitlik ilkesine takıldı

Güncelleme Tarihi:

Eşitlik ilkesine takıldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2014 10:00

28 Şubat döneminde üniversiteden atılan türbanlılardan, afla dönüp okulunu tamamlayanlara KPSS’sız kamuya yerleşme imkanı veren düzenlemeden tepkiler üzerine vazgeçildi. AK Parti’nin “Taşeron Paketine” koymak için hazırladığı önergeden, “Eşitlik ilkesine aykırı, geçmişte aftan yararlanarak dönen tüm mezunlara aynı hakkı verme zorunluluğu getirir” gerekçesiyle vazgeçildi.

Haberin Devamı

ANAYASAYA TAKILDI

AK Parti, 28 Şubat 1997 döneminde yalnızca “kılık-kıyafet” nedeniyle üniversiteden atılanlara çifte şans veren bir çalışma başlatmıştı. O dönem üniversitelerden kılık-kıyafet nedeniyle atılan 100 kişilik bir türbanlı gruba ayrıcalık getirecek düzenleme, bu kişilerden kamuda çalışmak isteyenlere KPSS sınavına girmeden ve yaş sınırına takılmadan yeni bir hak verecekti. Bu kişiler, çalışmak istedikleri kurumun talebi varsa, o dönemde, kurumda yapılan yazılı ve sözlü sınava girerek, çalışma hakkına kavuşacaktı.

Eşitlik ilkesine takıldı
28 Şubat mağdurları kamuya KPSS’siz girecek

HERKES MAHKEMEYE GİDER

Hürriyet’in duyurduğu çalışma, AK Parti’de, Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu tartışmasına neden oldu. Dün pakete girecek önergeler görüşülürken, bu düzenlemenin, Anayasanın eşitlik ilkesi gereği, farklı dönemlerde inançları ve düşünceleri nedeniyle üniversiteden uzaklaştırılan ve daha sonra afla dönen tüm mağdurların bu hakkı kullanmak için mahkemeye başvurabileceği ve uygulamanın kapsamının kontrolden çıkacağı saptaması yapıldı.

Haberin Devamı

TEPKİ ÇEKMİŞTİ

AK Parti’nin yaptığı bu çalışma ortaya çıktıktan sonra tepkilere neden olmuş, muhalefet partileri ve geçmişte üniversitelerden farklı nedenlerle atılan çok sayıda mağdur kesim sadece türbanlılara verilmek istenen bu hakka karşı çıkmışlardı. Hükümet, daha önce yaptığı başka bir düzenlemeyle de aynı gerekçeyle kamudan atılan ve memuriyetten çıkartılanlara geri dönüş olanağı tanımıştı. Yapılan yasal düzenleme, 1 Ağustos 2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Başbakanlık Genelgesiyle hayata geçirilmişti. Bu kişilere, ayrıldığı kuruma veya ilgili mevzuat çerçevesinde atama yapılabilecek diğer kurumlara başvurma hakkı verilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!