Eski Cumhurbaşkanı adayı Mail Büyükerman'dan ilginç açıklama

Güncelleme Tarihi:

Eski Cumhurbaşkanı adayı Mail Büyükermandan ilginç açıklama
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2014 16:20

2000 yılında Türkiye Cumhuriyeti 10. Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olan ve TBMM Genel Kurulu'ndaki ilk turda üç oy alan eski DSP Milletvekili Mail Büyükerman yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçim sürecini Hürriyet'e değerlendirdi.

Haberin Devamı

Eski milletvekili ve Cumhurbaşkanı adayı Mail Büyükerman, “Musul elden gitti, Kerkük de gitti. Biz hala birilerini bir koltuğa oturtmakla meşgulüz. Dış ve iç siyaseti yapamadık” dedi. DSP Eskişehir Milletvekili olduğu dönemde Genel Başkan merhum Bülent Ecevit’e tepki olarak istifa ettikten sonra 2000 yılında Cumhurbaşkanlığı’na adaylığını açıklamasıyla ülke gündemine damgasını vuran Avukat Mail Büyükerman, yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecini Hürriyet’e değerlendirdi.

ADAYLIK SÜRECİM ENTERASANDIR

Büyükerman, önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecine ilişkin şunları kaydetti:

“Benim Cumhurbaşkanlığı adaylığım enteresandır. Herhangi bir partide çalışarak milletvekili olmamıştım. Burada üç okul yaptırmıştım. O dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel bu okullarımın açılışını gerçekleştirmişti. Üçüncü okulumun açılışı sırasında duygusal konuşmamın ardından vedalaşırken, Demirel bana ‘Seni Ankara’da görmek istiyorum’ dedi. Bu söz ‘Gel de çorba içelim’ anlamına gelmiyor herhalde. Ankara deyince akıllara bir yer geliyor o da Meclis'tir. Bu olay 1998 yılının son aylarına doğru yaşanmıştı. Bir kaç ay sonra da seçimler oldu. Seçimler öncesinde bana bir gece Ankara’dan telefon geldi. O dönemin en fazla oy potansiyeli rahmetli Ecevit’in partisinde gözüküyordu. Demirel, bu durumu Ecevit’e anlatmış ve bu olayla ilgili Necati Albay görevlendirilmiş o da beni aradı. Ve acilen milletvekili adayı olmamı istediğini ve Ankara’ya beklediklerini söyledi. Milletvekili seçilmem bu şekilde gerçekleşti.” Merhum DSP Lideri Bülent Ecevit ile arasının o dönemde çok iyi olduğunu söyleyen Büyükerman, “Hiçbir zaman Cumhurbaşkanı olmayı düşünmedim. Meclis'te benden daha önde ve çok değerli insanlar var idi. 500 kişinin içinde bir aday bulamayan Ecevit, tutup dışarıdan birini getirdi. Ben de bu duruma tepki olarak partimden istifa ederek Cumhurbaşkanlığı’na adaylığımı açıkladım. Benim seçilmem akıllara yatkın bir şey değildi. Sadece tepkimi bu şekilde dile getirmek amaçlı bunu yaptım. Ve nitekim o dediğim kişi seçildikten sonra Anayasa'yı Ecevit ile birbirlerine attılar. Kırıcı bir takım konuşmalar oldu. Ecevit kurul toplantısında gözyaşlarını tutamadı. Yaptığı işten pişmanlık getirdi. Böyle durumlar oldu” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

KILIÇDAROĞLU YANLIŞ KAPILARI ÇALIYOR

Haberin Devamı

Bugün yine birilerine adaylık teklifinin götürüldüğünü belirten Büyükerman, şöyle devam etti: “CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu çeşitli müracaatlarda bulunuyor. Devlet Bahçeli ile birlikte bir tutum içerisindeler. Fikirleri toplamak gerçekten iyi bir şey. Kemal Kılıçdaroğlu nedense hep yanlış kapıları çalıyor. İstanbul ile Ankara’ya seçimlerde olmayacak birilerini getirmişti. Bir Cumhurbaşkanı’nda bulunacak özelliği artık dağdaki çoban da biliyor. her şeyden önce şaibesiz olmalıdır. Hakkında suiistimalden dolayı açılmış, mahkemeler soruşturmalar olmamalıdır. İyi tahsil yapması gerekiyor. Ticaret mektebinden mezun olup da Anayasa Mahkemesi'ne getirilip, Özal’ın başkan yaptığı gibi olmaması gerekiyor. Yani her şeyden evvel Cumhurbaşkanı olmaya değer cezbede olması gerekiyor. Şimdi Anayasa Mahkemesi Başkanı hukukçu mu? Yaptığı iş ticaret işi mi? Ticaret mektebinden mezun birini getirdiler Anayasa Mahkemesi Başkanı yaptılar. Özal’ın yaptığı buydu. Hukuk işini ticaret mektebi mezunu bir adam ne derece görebilirse o şekilde işini yapıyor. Kısacası eğitim çok önemlidir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!