Emine Erdoğan şehit ailelerini ziyaret etti

Güncelleme Tarihi:

Emine Erdoğan şehit ailelerini ziyaret etti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2014 13:05

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Soma’daki maden faciasında şehit olan işçilerin ailelerini ziyaret etti. Erdoğan ile ziyaretlere katılan Enerji Bakanı Taner Yıldız basın açıklaması yaptı. Yıldız'ın önünde konuşma yaptığı evin penceresinden bir ses yükseldi: "Benim eşim de maden şehidi. Ben de ziyaret edilmek isterdim. Ben de Emine Hanım’a bir çay ikram etmek isterdim. Böyle ayrım olması bana çok dokundu.” Bunun üzerine Leyla Canbal'ı evinde ziyaret eden Bakan, çıkışta Soma faciasında maden önünde 3 gün boyunca eşini bekleyen ve kendi tarafından ikna edilen sema Korkmaz ile karşılaştı. Yıldız, Canbal ve Korkmaz ile birlikte Emine Erdoğan'ın yanına gitti.

Haberin Devamı

Erdoğan, Soma'daki faciada hayatını kaybeden işçilerin ailelerini ziyaret etmek üzere, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile uçakla Akhisar Hava Meydan Komutanlığı’na geldi.

İLK ZİYARET EREN AİLESİNE

Emine Erdoğan şehit ailelerini ziyaret etti

Emine Hanım ve beraberindekiler, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Akhisar Kaymakamı Kaan Peker, Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, Jandarma Alay Komutanı Albay Bülent Ercan ve Manisa İl Emniyet Müdürü Erhan Alkaya tarafından karşılandı. Erdoğan ve bakanlar, daha sonra karayoluyla Soma'ya geçti. Emine Hanım önce ölen işçilerden 44 yaşındaki Muzaffer Eren’in evine konuk oldu.

Haberin Devamı

"KALP RAHATSIZLIĞI OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI"

301 madenciye mezar olan aynı ocaktan emekli olmasına rağmen maaşı yetmediği için çalışmayı sürdüren Muzaffer Eren’in facianın olduğu 13 Mayıs tarihten 2 gün sonra kızı Merve Eren’i evlendirme hazırlığı yaptığı belirtildi. Ertelenen düğünün bir hafta önce kıyıldığı kaydedildi. Eren’in eşi 44 yaşındaki Havva Eren ile bir süre sohbet eden Emine Erdoğan, ardından ölen bir diğer madenci 41 yaşındaki Sefer Hazar’ın evine konuk oldu. Oğlu üniversitede, iki kızı da lisede okuyan Hazar’ın eşi 33 yaşındaki Hatice Hazar’ın kalp rahatsızlığı bulunduğu bildirildi

Emine Erdoğan daha sonra ölen işçilerden 33 yaşındaki Davut Köse’nin evini ziyaret etti, madencinin eşine taziyelerini iletti. Emine Erdoğan, 2 yaşında ikizi ile anaokuluna giden kızı bulunan 3 çocuk annesi 24 yaşındaki Hamide Köse ile bir süre sohbet etti. Emekli olmasına rağmen ev kredisi borcunu ödemek için çalışmayı sürdürürken ölen işçi Şaban İlçi’nin de evini ziyaret eden Emine Erdroğan ve beraberindekiler, iki çocuk annesi eşi 35 yaşındaki Aynur İlçi ile konuştu.

Emine Erdoğan şehit ailelerini ziyaret etti
Meclis’in ilk Soma tespiti: Pisi pisine ölüm

Emine Erdoğan ve beraberindekiler son olarak madende ölen 4 çocuk babası 46 yaşındaki Hüseyin Alkaş ve oğlu 19 yaşındaki Ferhat Alkaş’ın evine konuk oldu. Ferhat Alkaş’ın bir diğer oğlu 24 yaşındaki Fatih Alkaş’ın da babası ve kardeşi ile birlikte aynı madende çalıştığı, raporlu olduğu için o gün işe gitmediği, ayrıca eşinin 9 aylık hamile olduğu öğrenildi. Emine Erdoğan ve beraberindekiler, Fatih Alkaş ile annesi Meriha Alkaş’a taziyelerini iletti.

Haberin Devamı

BAKAN'DAN BASIN AÇIKLAMASI

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Emine Hanım ile beraberindekiler taziye ziyaretindeyken basın açıklaması yaptı:

Aile ve Sosyal Politikaları Bakanımız ve Çalışma Bakanımızın eşiyle birlikte buraya taziye ziyaretine geldik. Soma’ya geliş gidişlerimiz eksik olmayacak gibi görünüyor. Yetişe bildiğimiz kadarıyla acılarını paylaşmak için geldik. Üzüntülerimizi bildirip, sabırlar diledik. Buradan sonra da Sayın valimiz ile birlikte ocakların bulduğu bölgeye gideceğim. Bildiğimiz gibi Işıklar Madeni’nde iş müfettişlerinin teftişleri devam ediyor. Dün de TBMM Araştırma Komisyonu gelmişti. Yasama yürütme ve özel sektörle beraber amacımız aynı. Tek bir noktaya odaklandık. İşçi sağlı ve iş koşullarını sağlamak. Birinci amacımız işçi kardeşlerimizin burada çalışabilecekleri sağlıklı ve güvenli ortamı oluşturmak Teknik eksikliklerin tamamlanması için bazı işçilerin çağrıldığını biliyoruz. Ancak o eksikler de giderildiği halde çalışma koşulları sağlanmıyorsa bu madenleri durdurabiliriz. Buna razıyız. Yine her seneki gibi bu Ramazan’da da iftarımız madende açacağız.

Haberin Devamı

YANGIN YOK
CHP Milletvekili Özgür Özel Twitter'dan Soma'daki madenda yangın çıktığını iddia ettib Özel: ARTIK YETER!!! Soma A.Ş'nin kapatılan Ata Bacasında 1.Ayak 52 bölgesinde yangın çıktı. İçeride işçiler vardı, dışarı kaçtılar. Yaralı yok yazdı. Özel’in bu tweeti sonrası Banu Şen, Enerji ve Tabii Kaynaklar yetkilileri ile konuştu. Ocakta çalışan teknik ekip olduğu, yangın çıkmadığı ancak hafif bir kıvılcımlanma nedeniyle o bölümün kapatıldığı açıklandı.

"TÜM RİSKLERİ SIFIRLAMAK LAZIM"

Ama şartlar bu sene daha farklı. TBMM Maden Araştırma Başkanı Ali Rıza Alaboyun ile de görüştüm, çalışmalar sürüyor. Bitmiş sonuçlanmış bir çalışma değil ama son derece özenle çalışıyorlar. Onların çalışmalarına göre uygulamaya dönük çalışmalarımız hazırlayacağız. Ocağa girmek için önce tüm riskleri sıfırlamak lazım.

"MADENDE 6 MİLYON TON KÖMÜR VAR"

Elimizde, facianın yaşandığı ocağın içerisinde 6 milyon ton kömür var. Eğer kaza yapılan bu ocak çalışma şartlarını ve güvenlik sürecini tamamlayamazsa sonlanır. Bizim için öncelikli olan işçi sağlı ve istihdam koşullarıdır. Öncelikle maden işçilerimizin sağlığı önemlidir. Aynı şirkete bağlı Ata Bacası’nda da kalan kömür miktarı da kazanın olduğu Eynez’deki kömür miktarı da bizim önceliğimiz değil. Önceliğimiz işçi sağlığı ve güvenliği. Ancak bu eksikler tamamlanması kaydıyla üretime geçilebilir. Soma Aş’nin burada 3 ocağı var. 3’ünde de üretim yok. Olumlu raporlanmazsa oradaki kömürden vazgeçebiliriz.

Haberin Devamı

"ÇOCUK HANESİNE 0" İDDİALARINA YANIT
Bakan Yıldız, gazetecilerin “Şirketin çocuk yardımı vermemek için, işçilerin bordrolarında, çocuk sayısı hanesine ’sıfır’ diye yazdıkları “ iddialarının sorulmasın üzerine “Ne olduğunu tam bilmiyoruz sehven mi yapılmış, hak ihlali var mıdır zaten hepsi teftiş ediliyor. Hiç bir işçinin hakkını bırakmayız” dedi.

"BEN DE ZİYARET EDİLMEK İSTERDİM"

Basın açıklaması sırasında Yıldız’ın önünde açıkla yaptığı evin penceresinden gözü yaşlı Leyla Canbal seslendi. Eşinin madende şehit olan İsmail Canbal olduğunu söyleyen gözü yaşlı kadın “Ben de ziyaret edilmek isterdim. Ben de Emine Hanım’a bir çay ikram etmek isterdim. Böyle ayrım olması bana çok dokundu” dedi. Bunun üzerine Bakan Yıldız, basın açıklamasının ardından Canbal’ın evine taziye ziyaretine girdi.

Haberin Devamı

Yıldız çıkışta Sema Korkmaz ile karşılaştı. Korkmaz, Soma faciasının yaşandığı günlerde üç gün boyunca eşini madende beklemiş, Bakan Yıldız'a ağlayarak eşini almadan gitmeyeceğini söylemişti. Bakan Yıldız’ın talimatıyla "Hem ayrımcılık yapmayın" diyen Leyla Canbal hem de Sema Korkmaz; Emine Erdoğan'ın bulunduğu eve Soma Kaymakamı eşliğinde götürüldü.

Emine Erdoğan şehit ailelerini ziyaret etti

Sema Korkmaz, (sağda) Taner Yıldız'dan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın iki üvey oğlu için açılan velayet davasına müdahil olmasını, Emine Erdoğan'ın da kendisine yardım etmesini istedi.

BAKMADAN GEÇME!