O üsteki korgeneral Atmaca ve Pars filosunun komutanı

Güncelleme Tarihi:

O üsteki korgeneral Atmaca ve Pars filosunun komutanı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2014 08:36

Diyarbakır'daki bayrak indirme olayı ile ilgili Başbakan Tayyip Erdoğan'ın sert açıklamalarından sonra tüm gözler olayın yaşandığı 2. Hava Kuvveti Komutanlığı'nın başındaki isim olan Korgeneral Nejat Bilgin'e çevrildi.

Haberin Devamı

Korgeneral Nejat Bilgin şu anki Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar’ın yakın çalışma arkadaşlarından birisi. Orgeneral Akar, kuvvet komutanı olmadan önce Genelkurmay 2. Başkanlığı yaparken, yardımcılığını Bilgin yürütüyordu.

Bilgin, 2012’deki yaz şûrasında terfi alarak, geçmişte Kuzey Irak’ta PKK hedeflerine yönelik hava operasyonları ile Suriye sınırındaki devriye uçuşlarının önemli bir bölümünü gerçekleştiren ‘Pars’ ve ‘Atmaca’ olarak adlandırılan filoların da bağlı olduğu Diyarbakır’daki komutanlığın başına atandı.

Türkiye Hava Sahası’nı ihlal ettikleri gerekçesiyle bir Suriye helikopteri ile bir savaş uçağının düşürülmesini de, Bilgin’in komutasındaki üs gerçekleştirdi.

Askeri uzmanlar, bayrak direğinin sorumluluğunun doğrudan kuvvet komutanına yıkılmasının doğru bir yaklaşım olmayacağını belirtseler de görevde bu yıl ikinci yılını dolduracak olan Korgeneral Bilgin’in bu yılki ağustos şûrasında durumunun ne olacağı şimdiden merak konusu oldu. 2011 Aralık’ta meydana gelen Uludere olayından sonra bu göreve getirilen Diyarbakır’daki komutanlığı haziran başında Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ziyaret etmiş ve “Güvenli bir komutanlık” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Haberin Devamı

Bilgin’in komutasındaki 2. Hava Kuvveti Komutanlığı, Doğu hava sahasının korumasından sorumlu. Türk Hava Kuvvetleri’nin 2 ana hava kuvvetinden birisi olan 2’nci Hava Kuvveti Komutanlığı bünyesinde 3 Ana Jet Üssü, 1 Tanker Üssü, bu üslere bağlı 2 Av-Önleme Filosu, 3 Av-Bombardıman Filosu, 1 Foto/Keşif Filosu, 1 Havada Yakıt İkmal Filosu ve kuvvet komutanlığına doğrudan bağlı 1 İrtibat ve Arama-Kurtarma Filosu bulunuyor. 2. Hava Kuvveti Komutanlığı, yedek hava meydanları (Batman, Muş, Ağrı, Sivas, Erzurum), radar mevzi komutanlıkları, üslere bağlı hava savunma birlikleri ve arama-kurtarma kolları da içeriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!