İsrail’den: Türkiye-İsrail Hattı

İSRAİL’deyim. Dünyanın en üst düzey ve en saygın güvenlik konferansı sayılan Herzliya’da. İsrail kabinesinin tümü, eski siyasiler ve bugünkü ve eski Mossad başkanları da burada.

Haberin Devamı

İsrail Genelkurmay Başkanı: İlişkiler Çok Yakında Düzelecektir

İsrail Genelkurmay Başkanı General Benny Gantz’le birebir sohbet etme imkanı buluyorum. Hemen Türkiye-İsrail ilişkilerinin ne zaman normalleşeceğini soruyorum. “Umuyorum ve öyle tahmin ediyorum ki çok yakında” diyor. Ve Türkiye’nin çok önemli bir bölge gücü olduğunu, iki ülke ilişkilerinin gelişmesinin elzem olduğunu söylüyor.
Malum, daha 2 hafta önce Mavi Marmara davasında 4 üst düzey İsrailli generale tutuklama kararı çıktı. Buna rağmen İsrail ordusunun en üstteki isminin bu kadar olumlu mesajlar vermesi dikkat çekici.
Yalnız söylemedikleri de söyledikleri kadar önemli. Gantz, bölgedeki müttefikleri olarak Mısır, Ürdün ve Suudi Arabistan’ı sayıyor. Türkiye’den ise bahis yok.
Ve önemli bir not: Gantz konferansta yaptığı konuşmadan sonra etrafında kümelenen gazeteci ve yazarların hiç biriyle konuşmayı kabul etmedi. Benim “Türkiye” diye seslendiğimi duyunca ise anında cevap verdi: “Konuşalım.”

Haberin Devamı

İsrail’den: Türkiye-İsrail Hattı

Erdoğan-Olmert Krizinin Perde Arkası

Hatırlayacaksınız: Türkiye 2004-2008 arasında İsrail-Suriye arasında arabuluculuk yapıyordu. Zira o günlerde iki ülkeyle de ilişkileri altın çağındaydı.
Görüşmeleri bizzat Başbakan Erdoğan, İsrailli muadili Ehud Olmert’le yapıyordu. Onlardan başka görüşmelere katılan ise sadece 4 isim vardı: Türkiye’den o zamanın Başbakan Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Feridun Sinirlioğlu. İsrail’den ise Olmert’in üst düzey iki danışmanı.
İki Başbakan’ın son toplantısı ise 23 Aralık 2008’deydi. Neden son? Zira o toplantıda İsrail-Suriye arasında doğrudan ilişki kurulmasına çok yaklaşılmıştı. Ancak toplantıdan tam 4 gün sonra İsrail Gazze’ye saldırdı. Bu da Türkiye-İsrail ilişkilerini kopardı. Başbakan Erdoğan ise çok sert çıktı: “Olmert bana ihanet etti ve Türkiye’nin onuruna zarar verdi.”
Bu toplantının detaylarını Davutoğlu ve Sinirlioğlu’ndan 2009’da dinlemiştik. İsrail ise bugüne kadar sessizliğini korudu.
Bu süreci en iyi bilen, eski bir üst düzey İsrail yetkilisiyle yaptığım görüşmede detayları öğreniyorum. Yetkilinin ismini açıklayamıyorum. Ama “içeriden” diyebilirim. Söyledikleri çarpıcı:
“O gün toplantıda 2 ana başlık vardı: Suriye ile barış süreci ve Gazze. Olmert Erdoğan’a, her gün Gazze’den atılan yüzlerce rokete maruz kaldığımızı ve buna daha fazla müsamaha gösteremeyeceğimizi söyledi.”
Peki Erdoğan ne karşılık verdi? Kaynağım çarpıcı bir iddia ortaya atıyor. “Erdoğan hiçbir liderin şehirlerde roketlere müsamaha göstermeyeceğini söyledi.”
Peki Olmert, bununla Gazze’ye saldıracakları mesajını mı vermeye çalışmıştı? Kaynağım anlatıyor: “Olmert’in İsrail’in Gazze’ye saldırı düzenleyeceğinden kesinlikle haberi yoktu. O toplantının ertesi günü, Gazze’den 100’den fazla roket saldırısı oldu. Bunun üzerine İsrail kabinesi operasyon kararı aldı. Ve Olmert’i zamanını belirlemekle görevlendirdi. Olmert de ancak 4 gün geciktirebildi. Çünkü roket saldırıları çok hızlanmıştı.”
Peki Olmert, Erdoğan’ın sert çıkışına şaşırmış mı? “Hayır, Olmert her liderin kamuoyunu dikkate almak zorunda olduğunu biliyor.” Ve şunu özellikle vurguluyor: “Erdoğan Yahudi karşıtı ya da İsrail karşıtı değil. Bunu bizzat biliyorum, biliyoruz. Bu doğasında yok.”

*

Haberin Devamı

BURADAN mülakatlarla devam edeceğiz.

Yazarın Tüm Yazıları