Otoda Bursa örnek olsun

Haberin Devamı

GEÇTİĞİMİZ günlerde İstanbul’dan otomobille gelmem gerektiğinde, uzun zamandır görmediğim Bursa’dan geçerken çok şaşırdım. Gökdelenleri, Sheraton, Hilton gibi otelleri, tramvayı, doğalgaz terminalleriyle modern bir şehir olmuş Bursa. Sanayi, üniversite, kış ve termal turizmi derken alıp başını gitmiş. Hele İstanbul–Bursa arasını 1.5 saate indirecek İzmit Körfezi üzerindeki köprü ve otoyol bağlantısından sonra neler olacağını düşünemiyorum bile. Projenin İstanbul–Bursa ayağı yaklaşık bir yıl sonra bitecek.
Geçen hafta yazmıştım. Bursa’nın kaderini otomobil fabrikaları değiştirdi. Nissan, Türkiye’de kuracağı otomobil fabrikası için İzmir ile Adapazarı arasında tercih yapmaya çalışıyor. Böyle fırsatlar 20-30 yılda bir çıkar. İzmir, Nissan fabrikasını çekmek için her şartı zorlamalı.

Haberin Devamı

İzmir havalanırken

YATIRIM için şehir tercihlerinde duygusal nedenlerin de rol oynadığını bizzat bir yatırımcının ağzından dinledik. Geçen hafta Ege Serbest Bölge’de (ESBAŞ) açılışı yapılan Kale-Pratt&Whitneyy uçak motoru parçası fabrikası böyle bir kararla İzmir’e kurulmuş. Osman Okyay, seramik üreticisi Kale grubunun yüzünü, topraktan gökyüzüne çeviren isim.
Okyay, “İzmir’de büyümem ve annemin halen İzmir’de yaşaması, uçak motoru fabrikası için ESBAŞ’ı tercih nedenlerimiz arasında yer aldı” diyor.
Geçen hafta açılan fabrikada, dikine inip kalkabilen, dünyanın en gelişmiş uçakları F-35’lerin motorlarının en kritik parçalarından 50’si üretiliyor. Kısa sürede içinde bu sayı 300-400’e, sonra 1000’e kadar çıkacak. Halen 123 olan çalışan sayısı da 700’e ulaşacak. Sadece bu bile, eğitimli gençleri iş bulamadıkları için İstanbul’a gitmek zorunda İzmirliler için yatırımın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Yazarın Tüm Yazıları