Karagöz ve Hacivat'a, Suriye'den misafir geldi

Güncelleme Tarihi:

Karagöz ve Hacivata, Suriyeden misafir geldi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2014 01:47

Ankara Büyükşehir Belediyesi Tiyatroları Genel Yayın Yönetmeni İkiler, iç savaş nedeniyle ülkelerinden Türkiye'ye kaçan Suriyelileri, gölge perdesinde canlandırdı.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediyesi Tiyatroları Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Tahir İkiler, Suriyelilerin, ülkelerindeki iç savaştan kaçışını gölge perdeye yansıttı. Ankara Büyükşehir Belediyesi Tiyatrolarındaki gösteride, savaş nedeniyle 2 yıl önce Halep'ten kaçarak Türkiye'ye sığınan çocuklar, Karagöz ve Hacivat'a misafir olan bir Suriyeli anne ve bebeğini canlandırdı. İkiler, Suriye'de 3 yıldır hain bir savaşın yaşandığını söyledi. Suriye'deki iç savaş nedeniyle 150 bine yakın kişinin hayatını kaybettiğini belirten İkiler, 1 milyon çocuğunsa savaştan kaçarak başka ülkelere sığındığını ifade etti. Çocukların ailelerini, geleceklerini ve her şeyini Suriye'de bıraktığını aktaran İkiler, şöyle konuştu:
"Çocuklar travmalar yaşıyor, gittikleri ülkelere uyum sağlamaya çalışıyorlar. Bazıları açlıkla mücadele ediyor. Herkesin üzerine düşen bir takım vazifeler var. İnsanım diyen her insan bir başka insana yardım etmekle mükellef. Bizim ülkemize sığınan Suriyeli kardeşlerimize sanatçı olarak bir şeyler yapmamız gerekiyordu. Şimdiye kadar gölge perdesine yani Karagöz ve Hacivat'ın perdesine çeşitli konular gelmiştir. Karagöz ve Hacivat birçok konuda kahraman olmuştur. Karagöz ve Hacivat ilk defa Suriyeli kardeşlerimizi gölge perdesine taşıdı. Suriyeli çocukların dertlerini ve sevinçlerini paylaştı. Karagöz ve Hacivat, 'Gölgenize sahip çıkın, geleceğinize sahip çıkın. Bir çocuğun gözyaşı bütün dünyanın gözyaşı demektir' diyor."

VARİL BOMBASI DA GÖLGE SAHNESİNDE

İkiler, Suriye'de sık kullanılan ve infilak ettiğinde yaklaşık 15 evin yıkılmasına ve çok sayıda insanın ölümüne neden olan varil bombasını da gölge perdesine taşıdıklarını söyledi.
Çocukların bomba sesi ve çatışmalar nedeniyle psikolojilerinin iyi durumda olmadığını ve Karagöz ve Hacivat ile Suriye'den gelip Ankara'da yaşayan çocuklara duygusal destek sağladıklarını anlatan İkiler, "Elimizden geldiğince Suriyeli kardeşlerimize, çocuklarımıza yardım etmeye çalışıyoruz. Mümkün olursa Türkiye'deki çeşitli bölgelerde misafir ettiğimiz Suriyeli çocuklarımıza bu oyunu oynamak isteriz" diye konuştu. Oyunda Suriye'deki savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan bir anne ve çocuğunun bulunduğu figürü canlandıran Rayan Acam da Karagöz ve Hacivat sayesinde bir nebze de olsa gülebildiklerini söyledi. Halep'te, iki yıl önce mahallesine bomba düştüğünü ve evlerini kaybettiklerini anlatan Acam, Suriye'deki arkadaşlarını ve akrabalarını çok özlediğini ifade etti.
Oyunda Suriyeli bir çocuğu canlandıran Muhammed Hendavi de savaşın acı ve gözyaşı olduğunu söyledi. Savaştan en çok çocukların etkilendiğini belirten Hendavi, "Üç yıldır Ankara'da misafir oluyoruz. Bize yardım elini uzatan Türkiye'ye şükran duyuyoruz" diye konuştu. Bu arada, oyunu izleyen çocuklar, İkiler'in ekibinden Karagöz ve Hacivat figürü çizmeyi de öğrendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!