Öğrencilerden mobil kimlik tanıma sistemi

Güncelleme Tarihi:

Öğrencilerden mobil kimlik tanıma sistemi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2014 13:09

İzmir’deki Gediz Üniversitesi öğrencileri, TÜBİTAK desteğiyle mobil yoklama ve kimlik tanıma sistemi geliştirdi. İnsanı parmak izinden tanıyan, istenirse göz retinası ya da avuç içi taramasıyla da kimlik kontrolü yapılmasına imkan tanıyan kablosuz cihaz, okullarda ve işyerlerinde kullanılabilecek. Yüksek güvenlik önlemleri sayesinde LYS, KPSS, ALES, YDS gibi merkezi sınavlarda da sahteciliğin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Haberin Devamı

Gediz Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği son sınıf öğrencileri Mehmet Hakan Selek ve Yüksel Akcabelen, Yrd. Doç. Dr. Yavuz Bayam’ın danışmanlığında "Mobil Biometrik Vardiya Sistemi" geliştirdi. İzmirli elektronik firması Deka Digital’in endüstri partneri olduğu çalışmayı TÜBİTAK da destekledi. Yaklaşık bir yıllık çabanın sonucunda "MOBİVA" adı verilen mobil yoklama ve kimlik tanıma cihazı üretildi.

Gedizli mucit gençlerin, ders yoklamalarını daha pratik hale getirip zaman kaybını azaltma düşüncesinden yola çıkarak imza attıkları MOBİVA, hem eğitim kurumlarında hem de fabrikalarda kullanılabilecek. Yazılımından tasarımına tamamen öğrencilerin eseri olan kablosuz cihaz, insanı parmak izinden tanıyor. İstenirse göz retinası ya da avuç içi taramayla da kimlik kontrolü yapılabiliyor. İnsanların giriş ve çıkışlarını gün gün, saat saat kaydedip; tanımlandığı bilgisayara kablosuz veri transferiyle anında iletiyor.

Haberin Devamı

Tamamen yerli teknoloji

MOBİVA; kablosuz olması, yüksek güvenlik önlemleri ve hızlı veri transferi sayesinde LYS, KPSS, ALES, YDS gibi merkezi sınavlarda da sahteciliğin önüne geçilmesi hedefleniyor. Sınavlara başka biri adına girenlerin anında tespit edilmesini sağlaması planlanıyor. Yrd. Doç. Dr. Yavuz Bayam projenin tamamen yerli teknoloji olması, düşük maliyeti ve kablosuz çalışması gibi özellikleriyle öne çıktığını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Bayam, şu bilgileri verdi:
"Projemiz şu an kullanılan benzer sistemlere göre birçok üstünlük taşıyor. Örneğin İzmir’de yabancı bir firmaya ait fabrikada çalışanların işe giriş ve çıkış bilgileri, şirket merkezi dünyanın neresinde olursa olsun hiçbir kablo bağlantısı olmadan iletilebiliyor. Hızlı kontrol ve takip imkanı tanıyor. Okullardan işyerlerine ve merkezi sınavlara kadar geniş bir alanda kontrolü kolaylaştıracak MOBİVA’ya şimdiden yoğun talep var."

Seri üretime geçilecek

Geçtiğimiz günlerde düzenlenen İzmir İnovasyon Günleri’nde cihazlarını tanıtıp ilgiyle karşılanan ve elektronik firmalarından işbirliği teklifleri alan Mehmet Hakan Selek ile Yüksel Akcabelen de şunları söyledi:
"Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteğiyle kendi şirketimizi kurup seri üretime geçmeyi, bu milli teknolojiyi düşük maliyetle kullanıma sunmayı planlıyoruz. En büyük hayalimiz MOBİVA’yı yurtdışına ihraç etmek, tüm dünyanın kullanımına sunmak. Bunu da başaracağımıza inanıyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!