İstanbul'daki Ermenilere yeni okul

Güncelleme Tarihi:

İstanbuldaki Ermenilere yeni okul
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2014 12:26

Surp Asdvazsazin Kilisesi Vakfı, İstanbul'un Bakırköy’de yetersiz kalan 170 yıllık okulun yanı başına sıfırdan bir okul inşa ediyor. Cumhuriyet tarihinde bir ilk olan okulun yeni eğitim yılına yetişmesi hedefleniyor. Vakıf Başkanı Mesut Özdemir, "Yasal prosedürleri aştıktan sonra bir yıl önce inşaatına başladık. Şu an kabası bitmiş durumda" dedi.

Haberin Devamı

Vakıf Başkanı Özdemir, okul inşaatına ilişkin bilgi verdi. Özdemir, Osmanlı İmparatorluğu döneminde barutçubaşı olan Hovahannes Dadyan'in yaptırdığı okulun, 170 yıldan bu yana hizmet verdiğini, ancak 3 derslik olarak yapılmış okulun artık ihtiyaçlarını karşılamadığını söyledi.

Özdemir, "Yetersiz kaldığı için yeni bina yapıyoruz. Ailelerden de istek vardı. Eski okulda oyun alanı, kütüphane ve öğretmen salonu çok küçük. Bugün 400 öğrenciye hizmet vermek zorundasınız. Zorunluluktan dolayı böyle bir işe başladık" diye konuştu.

Özdemir, 10 yıllık bir sürecin ardından inşaatın geçen yıl başladığını ve kabasının bittiğini belirtti. Vakıf Başkanı, "Yasal prosedürleri aştıktan sonra, bir yıl önce inşaatına başladık. Fakat bu hale gelmesi de bizi bir hayli uğraştırdı. Bunu hep söylüyorum. İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş'in, Eski Bakırköy Kaymakamı Dursun Ali Şahin'in, Eski Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen'in ciddi katkılarını gördük. Onların sayesinde buraya inşaat izni aldık ve başladık. Tamamen cemaatin hayır severlerinden destek alarak, organizasyonlar yaparak maddi destek sağlamaya çalışıyoruz. Bunun dışında bir maddi destek yok. Bu yüzden ağır gidiyor. Paramız olsa 2 ay içinde biter bu inşaat. Bizim böyle bir şansımız yok. Kılı kırk yarıyoruz, ortaya birşey çıkıyor ama önemli olan geç de olsa bir şey çıkması" dedi.

Özdemir, Dadyan'ın yaptırdığı okulun 170 yıldır hizmet verdiğini, yeni yapacaklarını okulun da bir 170 yıl daha hizmet vermesini umduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Harç ve vergilerden muaf tutuldu

Surp Asdvazsazin Kilisesi Vakfı Başkanı Özdemir, belediyenin harç ve vergiler noktasında okulu muaf tuttuğunu ve bu noktadaki yasanın belediye meclisinden oy birliği ile çıktığını hatırlattı. Özdemir, "Bakırköy'de kabul gördü bu okul. Cemaatte de kabul gördü. Cumhuriyet tarihinde yapılan okul binası var ama hepsi özel izinlerle yapılmış. Yani, Üsküdar'da bir okul yapıldı. Demokrat Parti döneminde başbakanın özel izniyle çıkan bir şeydi. Anaokulu yapıldı ama bu da özel izinle. Bir kanunun size verdiği hakkı kullanmak noktasında ilk defa bu okul var" dedi.

"Bir çivi çakıldığı için" dava açıldığı dönemlerden bu aşamaya gelmenin de ne kadar önemli olduğuna dikkat çeken Özdemir şöyle konuştu:
"Öncelikle 2008 yılında 5737 sayılı vakıflar kanunu yapıldı. Böyle bir imkan çıktı. Bugün bu değişiklik sayesinde bu binayı dikebiliyoruz. Bu değişimi sağlayan da bu hükümet oldu açıkçası. Zihniyet değişimi de oldu tabii. Yoksa bu konuda hakikaten adım atmak imkansızdı."

Vakıf Başkanı Özdemir, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1915 olaylarına ilişkin yaptığı açıklamanın da önemli olduğunu belirtti. Özdemir, "99 yıllık tarihte bir inkar politikası vardı. Başbakan Erdoğan bir taziye mesajı ile ciddi manada bizim gönlümüzü aldı. 99 yıl sonra böyle bir mesajın yayımlanmasını çok önemsiyorum. Bunlar küçümsenecek şeyler değil. Başbakan'a teşekkür ediyorum böyle bir ilki gerçekleştirdiği için. İnsanın süren bir acısı var. Bir özür olmadığı zamanda bu acı hep taze kalmış gibi oluyor. Böyle bir şey arkasında özür dilerseniz insanın bir gönlünü alırsınız, bu çok önemli" dedi.

Haberin Devamı

Öğretmenin parası, veliden isteniyor

Özdemir, okul inşası sırasında yaşadıkları mali problemlerin yanı sıra vakfın kendi atadığı öğretmenlerin maaşlarını ödeme noktasında da sorunlar olduğunu söyledi. Özdemir, "Bu parayı toplamak da sıkıntı. Buraya gelip de okumak isteyenin velisinden bağış talep ediyoruz. Durumu olmayandan talep edemiyoruz. Bunun için de etkinlikler yapmak zorunda kalıyoruz. Bu konuda da ciddi anlamda devletten bir yardım bekliyoruz. Bu açmazı açmak lazım" diye konuştu.

Bununla birlikte Özdemir, iade edilen vakıf mallarından elde edilebilecek gelirin kendilerini bir nebze rahatlatabileceğini de belirtti.

Mesut Özdemir, cemaat üyeleri olarak bir ayrıcalık beklemediklerini belirterek, "Cemaat üyeleri olarak bu coğrafyanın bir insanıyız. Burada doğduk, yaşıyoruz, öleceğiz. Eşit vatandaşlık istiyoruz, pozitif ayrımcılık beklemiyoruz. Bir Türk vatandaşına nasıl bir muamele görüyorsa biz de aynısı görmek istiyoruz. Farklı bir beklentimiz yok" ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!