YASIMIZ ORTAK

Güncelleme Tarihi:

YASIMIZ ORTAK
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2014 09:20

NSU terör örgütünün bombalı saldırısının 10. yıldönümünde ırkçılığa karşı düzenlenen anma festivaline Cumhurbaşkanı Joachim Gauck da katıldı. Gauck, burada yaptığı konuşmada neonazilere ithafen “Sizin nefretiniz, bizim motorumuz olur” dedi. Gauck, etkinliğe katılan on binlerce kişiye “Biz farklıyız ama bütünüz” mesajını verdi.

Haberin Devamı

TAM 10 yıl önce Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün “Küçük İstanbul” olarak tanınan Keup Caddesi’nde düzenlediği bombalı saldırının yıldönümü anması, bu sene

YASIMIZ ORTAK
‘Birlikte’ ismiyle festivale dönüştü. Festivalin en önemli konuğu ise Cumhurbaş­kanı Joachim Gauck oldu. Esnafı da ziyaret eden Gauck, Keup Cadde­si’nde ilk olarak bombanın patla­dığı Özcan Kuaför Salonu'na gitti.

Kuaför salonuna toplam 12 gazeteci alındı. Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu’nun da eşlik ettiği ziyarette yazılı basından sadece Hürriyet gazetesine izin verildi. Hasan ve Özcan Yıldırım kardeşlerle konuşan Cumhurbaşkanı Gauck, olay anını dinledi.

Özcan Yıldırım, Cumhurbaşkanı Gauck’a “Bizi yalnız bırakmayıp geldiğiniz için size çok teşekkür ederim. Biz Almanya’ya güveniyoruz. Sorumluların haket­tiği cezayı alacağına ve olayın tüm detaylarıyla aydınlığa kavuşacağına da inanıyoruz" dedi.

Hasan Yıldırım Cumhurbaşkanına saldırıdan sonra yaşadıklarını ve duygularını kaleme aldığı bir kitapçık hediye etti ve okumasını rica etti. Cumhurbaşkanı okuyacağı sözü verdi.

Haberin Devamı

MEVLANA’DA YEMEK

Cumhurbaşkanı Gauck ise “Asıl ben size teşekkür ediyorum. Gitme­yip kaldığınız, ‘burası bizim de ülke­miz’ dediğiniz; kararlı durduğunuz için biz size müteşekkiriz. İyimser­liğiniz beni çok etkiledi“ dedi.

YASIMIZ ORTAK
Özcan kardeşlerle tercüman aracılığıyla konuşan Gauck, “Yine geleceğim. Gelecek sefer Almanca konuşacağız ama... Size bol müşteriler diliyorum" diyerek veda etti.

Gauck ardından Mevlana Restoran’da yemek yedi. Keup’ta esnaflık yapan Elif Akgün ise Alman Cumhurbaşkanı’nın ziyaretinin kendilerine cesaret verdiğini söyledi.

TERÖR ESTİRDİLER

Cumhurbaşkanı Gauck 15.50’de bir dakikalık saygı duruşundan sonra halka hitaben bir konuşma yaptı.

Ga­uck “Buradayız, birlikteyiz, 10 yıl önce Almanya’nın göbeğindeki saldırıyı anmak için. O zaman vücudundan ve ruhundan yaralananlar ve aileleriyle, dostları ve komşularıyla aynı duyguyu paylaşıyoruz. Bizim aramızda yaşa­yan, Nürnberg, Hamburg, Münih, Ros­tock, Dortmund, Kassel, Heilbronn’da korkunç cinayet serisine kurban gidenlerin yasını tutuyoruz" dedi. Aşırı sağ bir çetenin Almanya’nın en büyük değeri olan bu birlikteliği, açık, özgürlükçü toplumu bozmak için 10 yıl boyunca Almanya’yı dolaşarak terör estirdiğini söyleyen Cumhur­başkanı Gauck, “Bugün bu birlikteliği, açıklığı ve özgürlüğü güçlendirmek için burada birlikteyiz“ dedi. Gauck aşırı sağa “Sizin nefretiniz bizim motorumuz. Nefret ve kin yayanlara karşı korku hediye etmeyeceğiz“ mesajı verdi. Gauck hal­ka yönelik ise “Biz farklıyız ama bir bütünüz“ dedi.

Haberin Devamı

YASIMIZ ORTAK


GÜVERCİNLER BARIŞA UÇTU

NSU’nun bombayla saldırdığı Keup Caddesi’nde düzenlenen saldırının yıldönümü anması ‘Birlikte’ ismiyle festivale dönüştü.

Etkinliğin açılış törenine Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Köln Anakent Belediye Başkanı Jürgen Roters, Başkonsoloslar, Konsoloslar, sanatçılar, sporcular, tanınmış isimler, çevre esnafı ve çeşitli milletlerden çok sayıda kişi katıldı. Beyaz güvercinler barış için uçuruldu.

Cumartesi günü “Die Lücke-Boş­luk” isimli tiyatro gösterisiyle başla­yan etkinliklerde cadde esnafı pazar günü ziyaretçileri bahçelerinde misafir etti. İrili ufaklı kurulan 30 platformda da müzik grupları sahne aldı.

Fenerbahçenin efsane kalecisi Toni Schumacher de Türkiye’de yaşadığı unutulmaz anılarını anlattı, “Türkiye benim ikinci vatanım” dedi. Almanla­rın katılımının Türklerden fazla olması gözlerden kaçmadı.

Haberin Devamı

9 Haziran 2004’te Keupstrasse’de düzenlenen bombalı saldırıda çoğu ağır 22 kişi yaralanmıştı. 9 Türk, 1 Yunanlı ve bir Alman polisi öldüren ırkçı Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü, 2011 yılında yakayı ele verene kadar caddenin neonazi saldırısına hedef olduğu açıklık kazanmamıştı.

YASIMIZ ORTAK

ETKİNLİĞİN düzenlendiği bölgede yoğun güvenlik önlemleri de dikkat çekti. Polisler, kontrol noktalarında eğitimli köpeklerle aramalar yaptı. Söz konusu caddede, çok sayıda ulusal ve uluslararası basın kuruluşlarının bombalı saldırıda iş yerleri zarar gören Türklerle röportajlar yaptı.

Etkinlik kapsamında akşam Zülfü Livaneli, Sertab Erener, Peter Maffay’ın arasında bulunduğu Türk ve Alman sanatçıların konser vere­ceği alanda da kalabalık oluşmaya başladı. Konser alanındakilerin ellerinde Türk ve Alman bayrakları da dikkatleri çekti.

YASIMIZ ORTAK

YALNIZ DEĞİLSİNİZ

32 derece sıcağın altında toplanan on binlerce insan bir dakika saygı duruşuyla neonazi terör saldırısının kurbanlarını andı. 10 yıl önce saldırıdan görüntüler ekrana getirildi. Yaralılar, bombada hasar gören araçlar, dükkanlar. Müzik grubu Arsch Huh polis protokolünden pasajlar okudu. İlk protokolde saldırganların büyük bir ihtimalle Alman oldukları ve motifin yabancı düşmanlığı olduğu satırları okundu. Ancak iki yıl sonra polis protokollerinde bunun kişisel, şahsi bir düşmanlık olabileceği görüşlerinin yer aldığına dikkat çekildi. polisin sadece sağ gözünün kör olmadığı, aynı zamanda soruşturmayı da yanlış yönlendirdiği vurgulandı. Arsh Huh sanatçısı “Ama samimi olalım. Bu sözlere biz de inanmadık mı? Türk toplumuna mesafeli durduğumuz için. Nerede kaldı çığlığımız?“ diye sordu.

SANATÇILAR GEÇİDİ

Cumhurbaşkanının konuşmasın­dan sonra müzik programına geçildi. Sunuculuğu Sandra Maischberger ile Fatih Çevikkollu yaptı. Müzik progra­mını Aynur açtı. Onu Sertap Erener, Demir Demirkan, Peter Maffay, Zülfü Livaneli, Udo Lindenberg ve çok sayıda sanatçı izledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!