En ‘hassas’ şirket

Güncelleme Tarihi:

En ‘hassas’ şirket
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2014 01:26

Arı kovanı, çöp konteyneri ‘tartılı’ olacak.

Haberin Devamı

KENAN İstanbullu’nun kurduğu Tem Ltd., yılda 40 bin elektronik terazi (tartı)üretiyor. Firma, İsveçli bir hastane zinciri ile ‘obezite, onoreksiya ve bulumiya’ hastalarının online takibi için 100 bin adetlik üretim anlaşması yaptı.

YÜKSEK teknoloji ürünleri üreten firmalarımızın ihracatı daha hızlı artıyor. Elektronik mühendisi Kenan İstanbullu’nun 1995’te kurduğu Tem Ltd.’in Tuzla’daki fabrikası, elektronik terazi (tartılar) konusunda 20 civarında patent sahibi. Cirosunun yüzde 5’ini Ar-Ge harcamalarına ayıran firma, yılda 40 bin civarında elektronik tartı cihazı üretiyor. Marketlerden kuyumculura kadar perakendenin her alanı için en hassas terazileri üreten firmanın kurucusu Kenan İstanbullu şöyle konuşuyor:

İTÜ’LÜ MÜHENDİS

İTÜ’de elektronik ve bilgisayar tahsili yaptım. 1980’de mezun oldum ama asistan olup kaldım. Okuldayken de firmalara danışmanlık yaparak o dönemde Türkiye’de yaşanan ‘elektronik’ teraziye (tartı) geçiş sürecinde önemli projeleri hayata geçirdik. Bu anlamda bakkallar ve marketler için ilk yerli üretim elektronik teraziyi üreten ekipte yer aldım. Sonra eşimle kendi şirketimizi kurduk. Eşim Seyhan Hanım işletme muzunu. 1995’te, Çamlıca’da 300 metrekare bir atölye tuttuk ve imalata, 10 kişilik bir ekiple başladık.

AB STANDARTLARI

İşi bilmenin ve piyasayı tanımanın avantajı ile sağlıklı büyüdük. Ancak bir süre sonra da işimizi çok olumlu etkileyen bir gelişme oldu. Avrupa Birliği (AB) standartları zorunlu hale gelince bir anda piyasadaki firma sayısı azaldı. Biz hem perakende için hem endüstriyel alanda elektronik tartılar üreterek yürüdük. Bu avantaja tartı aletleriyle bilgi işlem sistemlerini entegre ederek kendimiz de yeni bir ajantaj kattık. Tematik Yazılım’ı da kurduk ve kendimizi geliştirdik. Ardından perakendedede önceden paketlenmiş ürünler devreye girdi ki bu noktada da paketleme makineleri üretmiyle yerimizi aldık. Bunun için de üçüncü şirketimizi kurduk. Tartı aleti, yazılım, ve paketleme makinesi üreten bir yapı oluşturduk.

30 ÜLKEYE İHRACAT

2001’de Dudullu’ya 2.500 metrekarelik bir fabrikaya geçiş yaptık. 2009’da da Tuzla OSB içinde 8 bin metrekare kapalı alanı olan şimdiki yerdimize geçtik. Şu anda 130 kişilik istihdamımız var ve yılda 40 bine yakın tartı aleti üretiyoruz. 30 ülkeye ihracatımız var. Ortadoğu, Kuzey Afrika, Batı Avrupa’ya (Fransa, İtalya) ihracat yapıyoruz. Ciromuzun yüzde 20’si ihracattan. Bu yıl bu oran yükselecek. Avrupa’nın en büyük endüstriyel ürün satan marketlerinden biriyle anlaşma yaptık. Ürünlerimizi tüm Avrupa’da satacaklar.

Haberin Devamı

Kenan İstanbullu ve eşi Seyhan İstanbullu, birlikte kurdukları şirketi büyüttü ve Türkiye’nin elektronik tartı sistemleri üreticisi haline getirdi. Firma cirosunun yüzde 20’sini, 30 ülkeye yayılan ve sürekli yükselen ihracattan elde ediyor.

Haberin Devamı


Tartı olmayan yer kalmayacak

KENAN İstanbullu, çok güçlü bir Ar-Ge kurduklarını belirterek, “Akıllı rafları geliştirdik. Bir raftaki ürün miktarını uzaktan takip edebiliyorsunuz. Tarımsal ürün toplama sistemine yönelik de bir patentimiz var. Marketler için alışveriş arabasını ‘tartılı’ hale getirerek yeni bir sistem kuruyoruz. Arı kovanlarındaki bal miktarını GSM ile takip edebileceğimiz sistem geliştiriyoruz. Bir başka projeyle, çöp konteyner’lerindeki çöp miktarını takip mümkün olacak. Beton mikserlerine de tartılı sistem kurmak için çalışıyoruz” dedi.

Medikal tartı hızlı büyüyor

KENAN İstanbullu, son dönemde medikal tartı aletleri de üretmeye başladıklarını belirtiyor ve şöyle konuşuyor: “Akıllı telefonlarla, tablet bilgisayarlarla entegre çalışan medikal tartı aletleri diyetisyen-doktor ve hasta arasında verileri aktarıyor ve anlık müdahale imkanı sağlıyor. Yeme bozukluklarına bağlı obezite, anoreksiye ve blumia gibi hastalıkları tedavi eden İsveç merkezli bir hastane grubuyla anlaştık. 150 noktada klinikleri var. Onlara özel bir tartı aleti üreteceğiz. Bu kapsamda 100 binlik bir anlaşma yaptık.”

Ayakkabı da bizim işimiz

Haberin Devamı

GAZİANTEP’te, 19. Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Kış Fuarı (GAPSHOES) 18 Haziran’da açılacak. Fuarda, Gaziantep’in yanı sıra İstanbul, Adana, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Antakya, Şanlıurfa, Manisa ve Samsun’dan 160 firma, 250 markayla ayakkabı, terlik, deri, saraciye ürünleri ile ayakkabı makinelerini ziyaretçilerin beğenisine sunacak. 20 bin kişinin ziyaret etmesi beklenen fuar, 21 Haziran’a kadar açık kalacak. Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, “Türkiye’den geçen yıl yapılan 723 milyon 275 bin dolarlık ayakkabı ihracatının yüzde 16.4’lük kısmını Gaziantep yaptı. Bu sektörümüz daha çok iç piyasaya çalışıyor. İhracata daha çok önem vermeliyiz. Dünya ayakkabı ihracat pastasından daha büyük pay almalıyız. Bunun için firmalarımızın marka ve tasarıma önem vererek, tanıtımı daha iyi yapması gerekiyor” dedi.

Tasarımcı gençlere ödül

Haberin Devamı

AKDENİZ Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin (ATHİB) düzenlediği Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması’nda final, 13 Haziran akşamı Adana’da gerçekleşcek. 82 başvuru yapılan yarışmada, finale kalan 12 tasarım; Uğurkan Erez’in koreografisi ve ünlü mankenler eşliğinde jürinin karşısına çıkacak. ATHİB Başkanı Zeki Kıvanç, “Parasal ödülün yanında, Ekonomi Bakanlığı da uygun gördüğü öğrencilerin yurtdışında eğitim görmelerini sağlayacak” dedi.

KOSGEB ödüllerine başvurun

KOSGEB KOBİ ve Girişimcilik Ödülleri kapsamında; 40 KOBİ ve girişimci finalist olarak belirlenecek ve 8’ine ödül verilecek. Bu ödüllerin yanı sıra, KOBİ ve girişimcilik konularında katkı sağlayan bir kişi/kurum/kuruluşa da Jüri Özel Ödülü takdim edilecek. Başvurular, 15 Haziran’a kadar yapılabilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!