İşbirliği yok sorun çok

30 Mart’taki yerel seçimlerin üzerinden iki aydan fazla süre geçti. Yerel gündem halen hareketli değil.

Haberin Devamı

Ne çılgın projeler sıralanıyor ne de siyasi çekişmeler gündemi meşgul ediyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar süreç böyle devam edecek gibi gözüküyor.
Ankara için geçtiğimiz beş yılın en büyük problemlerinden biri kurumlar arasındaki koordinasyonsuzluktu.
Ne Büyükşehir ile ilçe belediyeleri arasında ne de belediyelerle elektrik-gaz gibi hizmetleri sunan özel şirketler arasında uyum vardı.
Bu dönem de herhangi bir olumlu adım atılabilmiş değil.
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek yalnızca bir kez AK Partili 20 belediyeyi topladı. Metropol ilçe belediye başkanları toplantıya kısa süreli katıldı. O toplantıda ana konu sonradan bağlanan dış ilçeler ve sorunlarıydı. CHP’li Çankaya Yenimahalle, MHP’li Etimesgut ve Polatlı belediyeleriyle ise henüz bir temas yok.
En azından yerel seçim sürecinin dışında olan ilk dört buçuk yıl Büyükşehir’in muhalefet belediyeleriyle koordine içinde çalışması gerekmez mi?
Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ya da Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel siyaset merkezli yönetim anlayışına sahip değiller.
Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’in, ‘Büyükşehirle ilişkilerin gergin olmasını istemiyorum’ açıklaması var.
Muhalefet belediye başkanlarının Gökçek’le temas için bir girişimi var mı, bilemiyorum. Ama olası bir girişimi Gökçek’in elinin tersiyle itmemesi hatta AK Partili belediyelerle toplantılarına muhalefetteki belediyeleri de dahil etmesi gerekli.
İşbirliğinin kazananı Ankara olur.

* * *

Haberin Devamı

Konu işbirliğinden açılmışken... Ankara’da yoğun yağışlarda ya da afetlerde ‘orası senin bölgen, burası benim yetki alanım’ tartışması yaşanıyor mu?
Büyükşehir ya da ilçe belediyesi elinden geldiği kadar müdahalede bulunuyor.
Belediyelerin rutin hizmetlerinde de aynı mantıkla hareket edilmeli.
Dünkü Ankara Hürriyet’te okudunuz. Kentin göbeğindeki Selanik Caddesi toz toprak içerisinde. Bir bölümü Çankaya Belediyesi tarafından yapılmış. İkinci bölümü yapım aşamasındayken Büyükşehir ekiplerince durdurulmuş. Büyükşehir’in ‘şov yapıyor, diğer bölgelere baksın’ açıklaması tatmin edici değil. Çankaya genelinde yılların ihmali var, pek çok insanın şikayetçi olduğu ortada. Ama konu bu değil. Büyükşehir’in yatırım programında Selanik geri sıralardaysa ilçe belediyesinin yapmasının ne zararı olabilir?

Haberin Devamı

OLACAKSA ‘FESTİVAL GİBİ’ OLMALI

Ankara Alışveriş Festivali Soma’daki maden faciası nedeniyle ertelenmişti. İstanbul’daki festival ise önceki gün başladı. İstanbul’la aynı dönemde başlaması Ankara’daki festivalin handikaplarından biriydi. Bu handikap ortadan kalkmış oldu.
Festivalin eylül ayında yapılması planlanıyor. Bu kez Büyükşehir’in düzenlediği festivalle ATO’nun düzenlediği Alışveriş Festivali ayrı iki organizasyon olacak. Bütçeler ayrı komite farklı.
Geçmişteki iki organizasyondan ders alınmalı. Büyük bütçelerin harcandığı, Alışveriş Merkezleri’ne sıkışan salon organizasyonları yerine alışveriş sokakları oluşturulmalı.
Henüz zaman var. Esnaf da bu organizasyona inanmalı. Bu kez de festival, ‘festival gibi’ olmuyorsa bir daha yapılmamalı.

Yazarın Tüm Yazıları