TBMM komisyonu faciayı araştırmak için Soma'da

Güncelleme Tarihi:

TBMM komisyonu faciayı araştırmak için Somada
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2014 10:44

MANİSA'nın Soma İlçesi'nde, 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayı araştırmak üzere oluşturulan Meclis Araştırma Komisyonu üyeleri, çalışmalarına başladı. İlk olarak maden şehitliğini ziyaret edip dua eden milletvekilleri, kaymakamlıkta brifing aldılar. Ziyaret sırasında dikkat çeken Atatürk Anıtı önündeki, maden şehitlerinin isimleri yazan 301 baret, görenlere "Keşke gerekli önlemler önceden alınsaydı keşke facia yaşanmasaydı da bu baretler burada olmasıydı" dedirtti.

Haberin Devamı

Geçen 13 Mayıs'ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait ocakta meydana gelen yangın sonrasında 301 işçi hayatını kaybetti. Türkiye'yi yasa boğan olay sonrasında da TBMM'de grubu bulunan partilerin teklifiyle meclis araştırma komisyonu kuruldu. Ankara'daki hazırlık çalışmalarını tamamlayan komisyon üyeleri, bugün sabah saatlerinde de Soma'ya ulaştı.

AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun başkanlığındaki komisyon üyeleri Yılmaz Tunç, Ali Aydınlıoğlu, Fatoş Gürkan, Namık Havutça, Canan Candemir, Necati Özensoy, Ayşe Türkmenoğlu, Vural Kavuncu, Nesrin Ulema, Erkan Akçay, Muzaffer Yurttaş, Özgür Özel, Sakine Öz, Selçuk Özdağ ve Faysal Sarıyıldız ilk olarak ilçe girişindeki hayatını kaybeden işçiler için oluşturulan maden şehitliğini ziyaret etti. Mezar başlarında dua edip tek tek mezarlardaki isimlere bakan, üzerlerine bırakılan yazıları okuyan milletvekilleri, daha sonra oturarak okunan Kuran'ı dinledi.

Haberin Devamı

GRUPLAR HALİNDE AİLELERİ ZİYARET EDECEKLER

Mezarlık ziyaretinin ardından komisyon üyeleri, Soma Kaymakamlığı'na gitti. Burada milletvekillerini kapıda karşılayan Kaymakam Mehmet Bahattin Atçı, ardından da toplantı salonunda maden faciasıyla ilgili brifing verdi.

ATATÜRK ANITI ÖNÜNDE BARETLER

Hayatın kaybeden 301 madenci için Atatürk Anıtı önüne ise üzerinde maden şehitlerinin isimleri yazan 301 baret konuldu.

"BİZ ARAŞTIRMA KOMİSYONUYUZ"

meclis araştırma komisyonu üyeleri, üç grup halinde hayatını kaybeden işçilerin evlerini ziyaret etti. Milletvekilleri ardından da kaymakamlık binasında tekrar bir araya geldi. Burada basın mensuplarının karşısına çıkan milletvekilleri adına komisyon başkanı AK Parti Aksaray milletvekili Ali Rıza Alaboyun, açıklama yaptı. Soma'ya gelmeden önce ilçe, madencilik, yeraltı hakkında, uzmanlardan bilgi aldıklarını dile getiren Alaboyun, “Burada ilk olarak aileleri ziyaret ettik, acılarını paylaştık. Bunların gerçek halini görmeden dillendirmek çok zor. Madenciler belki ekmek parası kazanmak için oraya giriyorlar ama bize enerji sağlamak için canlarını veriyorlar onlara çok şey borçluyuz. Bizlere bu rahatlığı sağlayan o madenciler. Allahtan rahmet diliyorum. Komisyon olarak birinci görevimiz bu olayın, kazanının oluşunu tüm safhalarıyla ortaya çıkarmak herkesi dinliyoruz Her söyleneni önemsiyoruz. Herkesi dinliyoruz. Dinleyemediklerimizi, Ankara'ya çağırıp dinleyeceğiz.

Haberin Devamı

Böyle bir kazanın olmaması ikin elimizden geleni yapacağız. Oybirliği ve gönül birliğiyle böyle bir komisyon oluşturduk. Komisyonunun amacı bir daha söyle olaylar olmaması için genel çözümler üretmek. Yeraltı kömüründe çalışanların eğitimleri için sosyal hakları için ayrı bir düzenleme yapacağız. Sosyal hakları için adımlar atacağız sorun büyük. Belki şu anda ocaklarda riskler hala var sayılar büyük olunca bize yansıyor. Buna köklü bir çözüm getirmemiz lazım. Bunu ABD, Avrupa çözüm getirmiş, bizde maden konusunda değişiklikler yapmışız, ama çözmekte geç kalmışız. Kömür madeni farklı her kömür sahası için de farklı düzenleme yapılması gerektiğine inanıyoruz. Bu komisyon bunu çözecek. Araştırma komisyonuyuz soruşturma komisyonu değiliz. Bir kimseyi suçlamak durumunda değiliz. Araştırma içerisinde çıkacak durumlar mutlaka o soruşturmayı yapacak olan kişiler için yararlı olacak. Milletvekilleri olarak o sahayı inceleyeceğiz. İşçilerimizle bir araya geleceğiz. Bazı aileleri ziyaret ettiğimizde aynı aileden çalışan işçiler var onlardan da bilgi aldık. Bu sorunu elbirliğiyle çözelim bir daha olmaması için madencilik sektörünün de önünü açalım. Sektörde zan altında kalıyor. Yeniden değerlendirmemiz lazım" dedi.

Haberin Devamı


KOMİSYON OLARAK SÜREMİZ ÜÇ AY

Komisyon olarak sürelerinin üç ay olduğunu ve bu süre içerisinde de raporlarını yazmak durumunda olduklarını ifade eden Ali Rıza Alaboyun, “Biliyorsunuz, cumhurbaşkanlığı seçimleri var, ramazan var. Biz Haziran ayı içerisinde yapacağımız tüm kritik görüymeleri ve incelemeleri yapmak istiyoruz. Ama kaza olan madeni de incelemeden raporumuzu yazmak istemiyoruz. O maden de şu anda kapalı ne kadar daha öyle kalacağı da belli değil. Eğer üç ay içerisinde açılmazsa, biz orayı incelemeden raporu yazabiliriz. Ama bunu yapmamak için çeşitli yöntemlerde bakacağız. Komisyon olarak çalışma kararı alırsak haziranda sonra devam ederiz. Yazın çalışmazsak o süreye uzatabilme imkanımız var. Başında benim olduğum teknik ekipler çalışmalarına devam edecek. Komisyonun bir daha toplanıp toplanmayacağına bu ayın sonunda birlikte karar vereceğiz. Madencilik derken biz komisyon olarak sadece kömüre konsantre olacağız ama taş ocaklarında da bayağı sıkıntılar var, onlar hala basına yansımadı. Farkında değiliz oranın da araştırılması lazım. Onunu için de komisyon kurulması için önerimiz olacak" dedi. Ali Rıza Alaboyun, ailelerin bazılarından gelen yardımın ulaşmadığına yönelik iddialar içinde de gerekli kurumlarla görüşmeler yapacaklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

KALP HASTASI ÇOCUK İÇİN YARDIM İSTEDİLER

Milletvekilleri, madende hayatını kaybeden işçiler 27 yaşındaki Recep Türk, aynı yaştaki Kenan Akdeniz, 37 yaşındaki Halil Ergöz ve 29 yaşındaki Ömer Elibol’un evine ziyarete gitti. Burada ailelerle yapılan görüşmelerde, gerekli yardımı alıp almadıklarını milletvekilleri öğrenmeye çalıştı. Bu arada hayatını kaybeden işçilerden Kenan Akdeniz’in kalp rahatsızlığı bulunan 6 yaşındaki kızı Rabia Akdeniz için ailesi, yardım istedi. Milletvekilleri de, gerekli yardımın yapılması için girişimde bulunacakları sözünü verdi.

FACİANIN YAŞANDIĞI OCAKTA İNCELEME

Meclis Araştırma Komisyonu üyeleri, kazanın yaşandığı ocakta inceleme yaptı. Ocakta, yangının çıkış yeri ve 5 gün boyunca süren kurtarma çalışmaları hakkında ayrıntılı olarak şirket yöneticilerince bilgi verildi. Soma Kömür İşletmeleri Işıklar Maden Ocağı işletme Müdürü Haluk Evinç de, facianın yaşandığı maden ocağındaki yangının söndürüldüğünü ancak durumun yaklaşık iki ay boyunca takip edilmesi gerektiğini dile getirdi. Evinç, “İki aylık takibin ardından bizim hem duvar ördüğümüz kapılarda hem de içeriyle bağlantımızı sağlayan borulardan günlük olarak üç kez ölçüm yapıyoruz ve bunları da defterlerimize işliyoruz. Yangının tamamen söndüğünden emin olunduktan sonra ise, madenin tekrar açılması için gerekli olan başvurular yapıyor. İncelemeler olur ve maden tekrar faaliyete geçer. Bu prosedürler takip edilir" dedi. Bu arada Haluk Evinç, işçilere gönderilen işe çağrı yazılarıyla ilgili olarak ise, “Biz maden işi yapıyoruz. Maden ocakları özelikle kömür içerisinde açılan galeriler günlük bakımdan geçmediği takdirde, kapanır. Biz de bunun olmaması için gönüllülerin gelip bu tür temizlikleri ve onarımlar yapmaları için çağrıda bulunduk. Gelip çalışanlar var, onlar elbette gelip çalışmayanlardan daha fazla ücret alacaklar. Bizler madenlerin çalışmaya hazır hale tutulmasını istiyoruz. Bu madenler tamamen kapatılmadı" dedi.

Haberin Devamı

Somak kömür İşletmeleri A.Ş. İnsan kaynakları Müdürü Celalettin Gökaşyan ise, işten çıkarma gibi bir durumun olmadığını sadece personel bilgisi edinmek istediklerini dile getirdi. Gökaşan, “Bizi işçilerin gelip çalışmaya devam edip etmeyeceklerini söylemelerini istedik. Çünkü bizler de planlarımızı ona göre yapmak durumundayız. Gelip çalışacak olanlar çalışmaya başlıyorlar ama kömür çıkarmıyorlar onarımda çalışıyorlar. Bunun için ücretlerini alacaklar. Ama çalışmak istemeyenlere de kanunlar neyi emrediyorsa o yapılacak. Yani ya ücretsiz izne çıkartılacaklar. Ya da maaşlarını biz vereceğiz ya da devlet karşılayacak. Ama bunlar henüz belli değil. Kanunlara göre bunun değerlendirilmesi önümüzdeki günlerde yapılacak açıklanacak. İşten çıkarma söz konusu değil" dedi. Bu arada ismini açıklamak istemeyen bir şirket yöneticisi ise, kimseyi işten çıkartamayacaklarını, zaten Işıklar Maden Ocağı'nda var olan Bin 500 civarındaki iş sayısının 600'e düştüğünü, Ata bacasındaki işçi sayısının ise, 1200 civarından 340'a düştüğünü, çalışacak işçi bulamadıklarını dile getirdi.

Bu arada facianın yaşandığı ocaktaki incelemelerini tamamlayan milletvekilleri, daha sonra başka bir firmaya ait olan İmbat Kömür Ocağı'na girip madenin nasıl işletildiğine yönelik inceleme yapacakları açıklandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!