Bir kültür mirası

MÜZİK kültür miraslarının en etkileyicisi, belleklerden silinmeyenidir.

Haberin Devamı

Üstelik bu müziğin ardında bir inanç varsa, çok daha fazla anlam kazanır.
İki CD’den oluşan Aleviler’e Kalan(1) adlı derlemeyi dinlerken, müzik ve ritüeller arasındaki münasebeti düşünüyorum.
Albüm şöyle tanıtılıyor:
“Ahmet Aslan, Cengiz Özkan, Erdal Erzincan, Kardeş Türküler, Musa Eroğlu, Tolga Sağ, Şevval Sam ve daha birçok sanatçı, müzik dinleyenlerin hafızalarına kazınmış 35 Alevi-Bektaşi türküsünü bu albüm için yeniden yorumladı. Farklı düzenleme anlayışlarının buluşmasıyla oluşturulan ‘Aleviler’e Kalan’ albümü, bugüne kadar yapılan en kapsamlı Alevi-Bektaşi müziği seçki albümü olma özelliğini taşıyor.”
CD’lerdeki parçalardan çoğunu bizim kuşak dinledi, hatta buluşmalarda, toplantılarda seslendirdi. Bugünün Türkiye’sinde yaşayan birçok kişi ya ezbere biliyordur ya da ezbere bilmese bile defalarca dinlemiş, duymuştur bu albümdeki türküleri...
1950’lerin ikinci yarısı itibariyle, 27 Mayıs 1960 öncesi ve sonrası, birçoğunu Ruhi Su’nun sesinden dinledik, onun çaldığı kulüplere gittik. Sözü Pir Sultan Abdal’a, müziği Ruhi Su’ya ait, “Gelin canlar bir olalım”ı dinlerken, engebeli siyasetin egemen olduğu günleri anımsadım.
1960 öncesi, Moda’da bir lokantada Muhyî’yi söyledik.
Rahmetle anayım Bâki Hoca (Abdülbâki Gölpınarlı), Prof. Dr. İsmet Sungurbey, ODTÜ’lü gençlerle birlikte.
Bir dörtlüğü okuyalım:
“Sayılmayız parmak ile
Tükenmeyiz kırmak ile
Taşramızdan sormak ile
Kimse bilmez ahvalimiz.”
Türkiye’nin tanınmış, önemli müzikçileri el ele vermişler, gerçekten diskoteğimizde bulunması gereken çok iyi bir CD hazırlamışlar.
CD satan herhangi bir mağazaya gidin, inceleyin, mutlaka edinin.
Ses tarihi ile sadece bir inancın değil, ruh dünyasını kuşatan bu müziği dinleyin. Bu albümün Anadolu kültür mozaiğinin en önemli yapıtaşlarından birini içerdiğini fark edeceksiniz. Gerçek bir kültür mirası!

Haberin Devamı


BATI İLE DOĞU BİRLEŞİNCE

SELİN ŞEKERPINAR/YUDUM ÇETİNER piyano ikilisi(2), çok beğendiğim bir repertuvarı seslendirmişler.
Hem bizim bestecilerimizden, müziğimizden seçmeleri almışlar CD’lerine hem de Batı müziğinin gerçekten popüler parçalarını.
Bestecilerin adlarını okuduğunuzda, dinlemek isteyeceğinizden kuşkum yok. Fazıl Say, W.A. Mozart, Claude Debussy, Witold Lutoslawski, Ahmed Adnan Saygun, Astor Piazzola, Sergei Rachmaninoff, Âşık Veysel, Zülfü Livaneli.
Duo Blanc & Noir hakkında kısa bilgi vereyim:
Selin Şekeranber ve Yudum Çetiner’in 1997’de başlayan müzikal yolculuğu 2008’den beri daha da renklenerek, derinleşerek devam ediyor. Zengin repertuvarlarının yanı sıra geleneksel Türk müziğini ve klasik Batı müziğini harmanlayan renkli ve orijinal bir müzikal anlayışla konserlerine devam eden genç sanatçılar iki piyano repertuvarına yeni bir soluk katıyorlar bu albümleriyle...
Albümün kitapçığında sanatçıların biyografileri de yer alıyor.
Onların iyi bir öğrenim gördüğü, ustalarla birlikte çalıştıkları, ödüller aldıkları yazılı bu satırlarda.


* * *

Haberin Devamı


İKİ değişik albüm ile farklılığın lezzetini tadacaksınız.

1) Aleviler’e Kalan / Kalan Müzik
2) The Essence Of Piyano Duo / Duo Blanc & Noir, Selin Şekeranber-Yudum Çetiner, AK Müzik.

Yazarın Tüm Yazıları