Gitarı kıskanan kadınlar gördüm

Nev, şarkılardaki zevk panoramasını geniş tuttuğunu söylediği yeni albümü “Kıyısız Deniz”le sevenlerinin karşısına çıktı. Annesiyle yaşayan ve “Her şeyden önemlisi valideye olan vefa duygum” diyen ünlü şarkıcı, aile kurmaya da hazır hissediyor kendini: “Gerçek dostum olabilecek bir kadın bulursam, aile kurmaya hazırım.”

Haberin Devamı

*Yeni albümün hayırlı olsun. Önce adından başlayalım, neden “Kıyısız Deniz”?
- Benim için müzikteki çıkış noktası üretmek, yoktan var etmek. Burada ilham olarak deniz çok önemli. Ben Karadenizli’yim, babam da kaptandı.

*Albümün tarzından bahseder misin biraz...
- Şarkılardaki zevk panoramasını geniş tutmaya çalıştım. Dört mevsimlik şarkılar var içinde. Kendi iç sesiyle konuşan, samimi insanlara arkadaş olacak bir albüm oldu. İlk klibi de “Toy” aldı şarkıya çektik.
Gitarı kıskanan kadınlar gördüm
*Şarkılar nerede yazıldı?
- Göcek, Bedri Rahmi Koyu çok ilham veriyor. Dalgıcım zaten. Deniz kenarı, altı, üstü hep ilham verir bana.

*Ne zaman başladın şarkı yazmaya?
- Ben memur çocuğuyum. Babamı 10 yaşındayken kaybettim ve eve yük olmayayım derken belli bir süreç geçti. Kendimi ilk başta yakalayamadım.

*İlk yazdığın şarkı?
- “Her Şeye Rağmen”... Engelli dostlarım için yazmıştım. Sevdiğim adamlar, kahramanlarım hep yoktan var eden insanlar. Erkan Oğur, Fikret Kızılok, MFÖ, Eric Clapton, Cat Stevens çok önemli insanlar benim için.

*İşletme okumuşsun. Neden müzik değil?

- Annem memnun olsun diye. Müziği seçmeye cesaret edemedim. O anki albümler içinde kendimi göremedim de açıkçası.

*Çocukluk hayalini hatırlıyor musun? Müzik var mıydı içinde?
- Pek yoktu. Sandallar çok etkilerdi beni. Bir ara sandal kiralayan adam olmak istedim. Daha da küçükken şehirler arası otobüs şoförü olmak istiyordum. Apoletleri vardır ya onların, özenirdim.
Gitarı kıskanan kadınlar gördüm
*Eğitimini aldığın mesleği yaptın mı hiç?
- Pazarlama müdürlüğü yaptım, bir ara kendi firmamı kurdum. İyi geçti o yıllar. 19 ülkeye ihracat yaptık. Ama o arada bir grubum vardı ve cover parçalar çalıp söylüyordum. Sonra istifa edip tamamen müziğe geçtim.

*Müziğe geçmek için mi istifa ettin?
- İsmi lazım değil bir patronum bana “Müzikle uğraşman hiç hoşuma gitmiyor” dedi. Ben de ben varsam hayat var, ben neye hazırsam hayat da ona hazır deyip ayrıldım işten. Hayatta her seçimin bir vazgeçiş olduğunu biliyorum. İşimi bıraktım ama yaratıcılığımı beslemeye başladım.

*Pişman oldun mu hiç?
- Asla. Zorluklarla baş edebildim. Eve gidip istifa ettiğimi söyledikten sonraki bir sene boyunca annemin kaşları ters V şeklindeydi. “O zaman niye okudun oğlum” dedi bana.

*Sen ne cevap verdin?
- “Annecim merak etme, iki üç sene içinde Türkiye’nin en iyi şarkıcı ödülleri buraya gelecek” dedim. Pek çok ödül de getirdim gerçekten eve.

Gitarı kıskanan kadınlar gördüm

Haberin Devamı

“KIZIMI SEN KURTARDIN” DİYE BANA SARILDI
*İlk albümünün çıkış şarkısı “Zor”du. Zor oldu mu bu çıkış?

- Hiç zor olmadı. “Nakaratını söylemek zor” diye eleştirdiler önce. “Papağan mı arıyorsunuz” dedim onlara. Zor çıkalı 12 yıl olmuş, insanlar hâlâ o şarkının nakaratını söylüyorlar.Gitarı kıskanan kadınlar gördüm

*Konserlerde ilginç şeyler yaşıyor musun? İlk aklına geleni anlatsana.
- Çorlu’da bir konser sonrası “Misafirleriniz var” dediler. Sakallı bir amca bana sarıldı, “Kızımı sen kurtardın, bize geri getirdin, sana minnettarım” dedi. Gelen amcanın kızı “Mühürlü Kaderim” adlı şarkımı çok seviyormuş. Trafik kazası sonrasında bilinci kapandığında o şarkıyı dinlerken hayata dönmüş. Bizim üstümüzden akıp giden duyguların başkalarının hayatlarında neler ifade ettiğini görmek çok güzel.

*Müzikten beklentilerin neler?
- Daha çok insana ulaşmak, daha çok keyif yaşatabilmek isterim.

*Sektörün sıkıntıları malum. Sen en fazla hangisinden yakınıyorsun?
- Her olayda müzisyenler cezalandırılıyor. Müzik hep eğlence olarak algılanıyor maalesef. Ama müzik, gönlümüzün ağlama şekli de aynı zamanda. Bizler toplumsal olaylardan çok etkileniyoruz. Ben yoktan var etmeyi, üretmeyi kendime düstur edinmiş biri olarak daha da etkileniyorum. Albüm çıkarır ya da konser verirken kötü bir şey yapıyor gibi algılanmamıza üzülüyorum. Ben orada hüznümle var olmak, kendimi ifade edebilmek istiyorum. Bıraksınlar biz de müziğimizle ağlayalım.

Haberin Devamı

HER ŞEYDEN DAHA ÖNEMLİSİ ANNEME OLAN VEFA DUYGUM
*Tasavvufa nereden merak sardın?

- Uykuyla uyanıklık arasında kalbine bir duygu düşüyor. Kendi hikayeni temiz bir aynada anlatmaya çalışırken binlerce ruha, kalbe dokunuyorsun. Bundan daha büyük bir mucize olamaz.

*Nev bütün gün okuyor, başka alemde geziyor gibi geldi bana. Sıradan bir hayat yaşadığını sanmıyorum.
- Ben annemle birlikte yaşıyorum. Tabii ki özel alanlarım var ama ailemle olmayı çok seviyorum. Her şeyden önemlisi valideye olan vefa duygum.

*Kendi aileni kurmak istemiyor musun?
- Doğru kişiyi bulmuş olsaydım, çoktan yapmıştım zaten.

*Aşkı tarif eder misin bana?
- Aşk tutulacak bir sözden çok yaşanacak bir masal. Aşk, tanrıyı başka bir bedende arama şekli derler. Ama karşımızdakine o kadar çok şey yüklüyoruz ki, hayal kırıklıkları oluyor.

*En uzun ilişkin ne kadar sürdü?
- Üç yıla yakın.

*Nasıl kadınlardan hoşlanıyorsun? Hayalindeki kadını tarif etsen?
- Benim yola devam edeceğim kadın arkadaşım gibi olmalı. İnsan gerçek dostuna yamuk yapmıyor. Yani gerçek dostumu arıyorum. Derdim karı kız peşinde koşmak değil, gerçek arkadaşımı bulmak.

*Neden yürümüyor ilişkilerin?
- Gitarı kıskanan kadınlar gördüm ben... Gitarın nesini kıskanıyorsun? Altı tane tel bağlanmış bir odun işte...
Gitarı kıskanan kadınlar gördüm
*Gitarın başka kadınlar üzerindeki etkisini kıskanıyorlardır!
- İyi de benim suçum ne? Bir an geliyor, belki o an mucizeler yaratacaksın, ama bir kadın gelip tepende söyleniyor, işte o an çıldırıyorsun. Sen sonsuzlukla sevişirken seni kafese koymaya çalışıyorlar.

*Kadınlar elde etmeye çalışırken yanlışlar yapıyorlar diyorsun yani!
- Aslında kadınları da anlamaya çalışıyorum. Her ay hormonal dengelerle uğraşıyorsunuz, toplumsal baskılar var, o var, bu var. Siz de sizi hak eden, fark eden birini istiyorsunuz. Mübalağa edeceğim biraz ama mesela bir kadın erkeğe “Sevgilim bugün sinemaya gidelim” demiyor, “Of ne zamandır sinemaya gitmedik” diyor. Adam da “Ben başarısızım, yine mutlu edemedim” düşüncesine kapılıyor. Sonuçta ya maçolaşıyor ya iyice küçülüyor.

AŞK YAVAŞ YAVAŞ TANITACAK KENDİNİ
*Şu anda biri var mı hayatında?

- Hayır, yok. Uzun zamandan beri yalnızım.

Gitarı kıskanan kadınlar gördüm*Sadık mısındır?

- Hem de nasıl. Gözüm başka bir şey görmez. İyi de bir baba olacağıma inanıyorum. Hayatımızda her başladığımız ilişkide sonunun nereye gideceğini bildiğimize inanıyorum ben. Aşk yavaş yavaş tanıtacak seni sana, büyütecek seni türlü mevzularla. Ara sıra kaybettirip izini, sonra soracak anladım mı diye.

*Anladın mı sen?
- Erkek çocukları biraz geç büyüyor. 40’lı yaşlarda anca... Büyüdüğümü hissettiğim için “Toy”u yazdım.

*Çok egon yok senin. Bu şarkıcılığa ters bir durum değil mi?
- Ben her türlü rahatlayabiliyorum, ürettiğim için enerjimi dökebiliyorum. Şişmiyorum yani. Hiçliğe çok inanıyorum. Ben hediyeli bir adamım, şükretmeyi biliyorum.

BÜLENT ERSOY’LA BİR DAHA GÖRÜŞMEDİM
*Sen “Bir Nev-i Alaturka”yı çıkardığın dönemde Bülent Ersoy “Beyaz Show”a telefonla bağlanıp “Türk musikisi eğitimin var mı?” diye sordu. O olaydan sonra bir daha görüştünüz mü?
- Yok, bir daha görüşmedik. Ne olduğunu anlayamadım ki o gün. Beyaz’a “Çocuğu dinledin mi?” diyor, kaç yaşında adamız. “Eğitimi var mı?” diyor, en değerli hocayla çalışmışım.

*Rock müziği yaparken nasıl oldu da böyle bir proje hazırlamaya karar verdin?
- Böyle bir proje yapmak için cesaret ve iyi bir donanım lazım. Ama ben ne kadar bilirsem bileyim, ne kadar eğitim alırsam alayım o gün televizyonda da söylediğim gibi bu bir proje albümü. Ve bunun amacı eserleri aslını hiç bozmadan bilenlere farklı bir keyifle sunmak, bilmeyenlerin de fark etmesini sağlamak, bir köprü oluşturmak. Bence çok başarılı bir albüm. Aslan gibi de anlattım o gün.

*Hiç sevmediğin özelliğim?
- Çok netim. Dik konuşabiliyorum. O zamanlarda “Coştu bizim deli” diyorlar.

*En sevdiğin özelliğin?

- Büyüklerimin, ailemin ve bana ihtiyacı olanların yanında olmam.

*Sana en zor gelen şey ne?
- İş kotarmak için, esnaflık duygusuyla hareket eden insanlarla çalışmak zorunda kalmak.
Gitarı kıskanan kadınlar gördüm
*Ne zaman efkarlanırsın?
- Televizyonda, canlı yayında sesim kötü çıktığında... Onca sene uğraşıyorsun ve seninle alakalı olmayan nedenlerden dolayı kötü bir yayınla ekranda oluyorsun. Televizyona bakıyorum, “bu benim sesim değil” diyorum. Teknik hatalar nedeniyle hiç hak etmediğim eleştirileri almam üzücü.

*Hayat amacın ne?
- Doğamın, bana verilen hediyenin hakkını verebilmek, gideceği yere götürmek... Ben iyileştiren bir adamım, bunu şarkılarla yapıyorum.

*Hayranların seninle ilgili gelişmeleri, konser tarihlerini nereden öğrenecekler?
- Nev.com.tr internet sitesinde bizimle ilgili her şeyi bulabilirler.

PARA BENİM İÇİN AMAÇ DEĞİL ARAÇ
*Parayla ilişkin nasıl?

- Hayatımda araçları amaç haline getirmedim. Para da bir araç benim için. Ama ileride çok param olursa içini stüdyo yapacağım bir tekne almak istiyorum. İşyerim denizde olmalı.

*Takma adın var mı?
- Eskiden boyum kısaydı, Cüce Simon diyorlardı bana. Ortaokul aşkım uzadı gitti, öyle bakakaldım. Sonradan uzadım.

*Başka bir meslek yapsan ne olmak isterdin?
- Karikatürist... Küçük bir alanda çok büyük şeyler anlatabiliyorsun çünkü...

Yazarın Tüm Yazıları