Sınavdan korkmayın

Güncelleme Tarihi:

Sınavdan korkmayın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2014 09:00

“Zaman, sessiz bir testeredir” der Immanuel Kant. İşte bu sessiz testere son hamlelerini yapmaya başladı.

Haberin Devamı

Hayatınızda önemli bir yere sahip olan ÖSYS’nin birinci basamağı olan YGS’yi bitirdiniz ve şimdi sırada ikinci basamak LYS’ler var. YGS’den sonra var olan iki buçuk aylık süreyi iyi bir şekilde değerlendirdiğinizi tahmin ediyorum. LYS’lere az bir zaman kala ise en doğru hamleler nelerdir, sınava kalan zaman en iyi nasıl değerlendirilir, gelin birlikte inceleyelim.

Ağırlıklı olarak zamanınızı, ders çalışmaya ve konuları son kez gözden geçirmeye ayırmalısınız. Sınav konularının büyük bölümü bittiği için her gün mutlaka alanınıza uygun LYS denemeleri çözmenizi öneririm. Bu denemeyi çözerken süreyi mutlaka gerçek sınav süresine göre ayarlayın. Her gün çözdüğünüz denemeler sınav kaygınızı da düzenlemenize yardımcı olur. Deneme çözümleri sonrasında yapamadığınız sorularla ilgili yaptığınız tekrar çalışmaları konu eksikliklerinizi kapatmanızı hızlandırır. TM ve MF öğrencileri Matematik-Geometri denemesinde toplam 80 soruya 120 dakika, TM ve TS öğrencileri Edebiyat-Coğrafya denemesinde 80 soruya 120 dakika, sadece MF öğrencileri Fen Bilimleri denemesinde 90 soruya 135 dakika, sadece TS öğrencileri ise Sosyal Bilimler denemesinde 90 soruya 135 dakika ayırmalı. Böylece hem tüm konuları tekrar etmiş olacak, hem de sınav zamanını kontrol etmeye alışacaksınız.

Haberin Devamı

Sosyal etkinlik zamanlarını derse ayırın

Yukarıda da bahsettiğim gibi sadece denemeyi çözmek için değil hataları kontrol etmek ve tamamlama çalışması yapmak için de vakit ayırmanız gerekir. Bu planlamayı yaparken, sosyal etkinlik zamanlarını ders çalışmaya ayırmalısınız. Unutmayın ki belli bir süre sonra kendinize yeterince zaman ayırabileceksiniz. Eğer bu zamanlama konusunda sıkıntı yaşıyor ve ders çalışma sürenizi arttırmıyorsanız bunun bir sorun olduğunu kabul etmeli ve çözüm üretmelisiniz.

Sınav yaklaştıkça doğal olarak kaygıda da artar. Sınav kaygısı bu süreçte tüm öğrencilerin yaşadığı bir durum. Yaşadığınız sınav kaygısının doğallığını kabul edip, kaygınızla barışırsanız olumsuz gibi görünen bu durumu olumluya çevirebilirsiniz. Aslında sınav kaygısı belirli düzeylerde olduğu sürece sınava olan ilginizi ve dikkatinizi arttırır. Hiç kaygınız, beklentiniz olmadığında sınava girdiğinizi hayal edin sizce de sınav anlamanı kaybetmez mi? Bu konuda kendinizi bir dinleyin. Sizde kaygı, sorun olacak derecede mi? Örneğin, kalp atışlarınız hızlanıyor, elleriniz titriyor ve dikkatinizi sorulara vermekte zorluk mu çekiyorsunuz? Cevabınız evet ise, çözüm yolları arayın (sınav kaygısı ve baş etme yöntemleri vb.) Sınav ile ilgili olumsuz konuşmaları umursamayın ve dikkate almayın. Psikolojiniz açısından en sağlıklı durum budur.

Haberin Devamı

Sınava birkaç gün kala neler yapılmalı?

Sınav öncesi 2- 3 gün, sınavdan ve başarısızlıktan korkmayın, sınav salonunuzu daha önceden görün ve mümkünse sıranıza oturun, son olarak uyku düzeninizi sağlayın. Sınav öncesi son gün, her gün kalktığınız saatte kalkın, spor karşılaşmaları gibi yorucu faaliyetlerden kaçının, yakın çevrenizle sinir bozucu tartışmalardan uzak durun, yiyeceklerinize dikkat edin, sağlığı bozucu yiyeceklerden uzak durun, evraklarınızı hazırlamayı unutmayın.

Gün boyunca sizi huzursuz edecek ortamlardan kaçının, akşam yemeğinin hafif olmasına dikkat edin, ders çalışmayın, sadece hatırlatıcı bazı konulara bakabilirsiniz, heyecan verici konuşmalar yapmayın, son günlerde kendinizi alıştırdığınız saatte yatın, uyku kaçırıcı ilaç ve içeceklerden uzak durun, rahat bir uyku için sınavı düşünmeyin.

Haberin Devamı

Son olarak sınav sabahı imkan varsa duş alın, sabah kahvaltısını mutlaka yapın, kahvaltının fazla sulu olmamasına, glikoz ağırlıklı olmasına dikkat edin. Kıyafetiniz rahat olsun, evden çıkmadan sınavla ilgili belgelerinizi son kez kontrol edin.

Sizler istediğiniz üniversiteye gitmek için tutkulu olduğunuz, soruları tekniğine uygun cevapladığınız ve sınavın üstesinden geleceğinize dair cesur davrandığınız sürece başarılı olmamanız mümkün değil. Puanınızın yettiği değil, hayal ettiğiniz bölüme yerleşmeniz dileğiyle...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!