Gördünüz çevre gününüzü

PERİ Vadisi, Elazığ Karakoçan’da. Adı gibi peri, öyle bir vadi. Hükümet vadiyi kamulaştırıyor, “acele” kararıyla. Danıştay “Kamu yararı yok” diyor, durduruyor.

Haberin Devamı

Durmak yok, yola devam. Bir kez daha kamulaştırma, Danıştay bir kez daha durduruyor.
Durmak yok ya, AKP yola devam diyor ya, neden acelesi var, belli oluyor, Peri Vadisi’ne de bir HES geliyor. Yöre halkı ayaklanıyor, çevreyi korumak için direnen halk Çevre Günü mahkemede, para ve hapis cezası istemiyle. Karakoçan halkı çevreciliğini mahkemede kutluyor. Çevreyi korumaya kalkın, görürsünüz siz çevre gününüzü.
Yirmi metre yüksekliğinde bir ağaç her gün 50-70 kişinin tükettiği oksijeni üretiyor, karbondioksit emerek havayı temizliyor. AKP döneminde Türkiye 164 bin 222 dekar ormanını kaybediyor. Kaybolan orman ve temiz hava kuraklık olarak geri dönüyor. Türkiye çölleşiyor. Görürsünüz siz çevre gününüzü.

AKKAYA BARAJI

Niğde Bor yakınında Akkaya Barajı. Bölgede 207 tür kuş var, göçmen kuşların geçiş alanı. “Uluslararası sulak alan” ilan edilen bir yer.
Çevrede ne kadar atık varsa, bu baraja akıyor. Balıklar ölüyor, hava kirliliği ve pis koku öyle böyle değil, Bor halkı pencerelerini açamaz halde. Arıtma tesisi var ama çalışmıyor. Sivrisinek, böcek, onların yaydığı hastalıklar ne ararsanız var, kuş cenneti sizlere ömür. Bir zamanlar kuşları, tarlaları besleyen barajın yanından şimdi geçen kokudan bayılıyor.
İki gün önce, Çevre Günü’nde CHP Akkaya Barajı için HDP’nin de desteklediği Meclis araştırma önergesi veriyor. Sonuç malum, Soma araştırma önergesi gibi, AKP oylarıyla reddediliyor. AKP Soma’dan hâlâ ders almamış.
On iki yıldır Türkiye’nin pek çok yerinde hepimiz sık sık çevre gününü görüyoruz. Piyangoya bu yıl Karakoçan ile Bor Halkı da dahil oluyor.

Haberin Devamı

Soma komisyonu

-AKP Manisa milletvekili Muzaffer Yurttaş faciadan iki hafta önce Soma’daki maden kazalarıyla ilgili Araştırma Komisyonu kurulmasının aleyhinde konuşuyor. Yurttaş şimdi Meclis Soma Araştırma Komisyonu’nda üye.
-Komisyon başkanı Aksaray, başkanvekili Balıkesir, sözcü Bartın milletvekili. Üçü de, AKP’li. Soma Manisa’ya bağlı, komisyon yönetiminde Manisa milletvekili yok.
-Komisyonda CHP önerge veriyor, “Hiçbir işçi, işveren tarafından bir siyasi partinin mitingine toplu halde götürülemez, bu konuda yaptırım uygulanamaz”. Buz gibi de götürülür, gitmeyen cezasını çeker. AKP önergeyi reddediyor. Böylece AKP mitinglerinin sırrı deşifre oluyor.
-Günlerdir madenlerde taşeronluk sisteminin facialara nasıl yol açtığı tartışılıyor, toplum bu görüşü benimsiyor. Buna rağmen, AKP taşeronluğu daha yaygın hale getiriyor. MHP’li Erkan Akçay tasarıdan taşeronluk sisteminin kaldırılmasını öneriyor. Sürpriz yok, AKP oylarıyla reddediliyor.
-Tasarı Soma ile sınırlı. Soma’da hayatını kaybedenlerin yakınlarına maddi katkı ve kamuda iş olanağı tanıyor. Diğer maden kazalarında ölenlerin yakınları şu anda out.

Haberin Devamı

Davutoğlu bilir

SURİYE Başkanı Beşar Esad’ın siyasi ömrü ile ilgili en isabetli tahmin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na ait. Suriye ile köprüler atılmış, sadece savaş ilanı eksik, Suriye muhalefetine kucak açılmış, Davutoğlu’nun Esad’ın devrilmesiyle ilgili tahmini müthiş gerçekçi, ta 2012’de bir TV’de: “Bu süreci yıllarla, aylarla değil, hatta haftalarla ifade etmek gerekir” diyor. Bu sözlerin üzerinden iki yıl geçiyor, Esad iki yıldır yerinde ve yüzde 88.7 oy alarak yeniden başkan seçiliyor. Suriye’de seçimin seçim olmadığı malum ama “yıllar, aylar ve hatta haftalar” tahmini son yıllarda dudak ısırtan dış politikanın son rekoru.

Yazarın Tüm Yazıları