Kale gibi yatırım

Güncelleme Tarihi:

Kale gibi yatırım
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2014 01:03

F16 savaş uçaklarının yerini alacak F35’lerin motor parçalarını üretecek Kale&Pratt Whitney Uçak Motor Sanayi Tesisleri açıldı. 75 milyon dolarlık yatırımla tamamlanan tesiste, 5 yıl içinde 700 kişilik istihdam sağlanması bekleniyor.

Haberin Devamı

EGE Serbest Bölgesi’nde (ESBAŞ) 75 milyon dolarlık yatırımla kurulan Kale&Pratt Whitney Uçak Motor Sanayi Tesisleri’nin açılışına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yanı sıra iş ve siyaset dünyasından pek çok temsilci katıldı. Dünyanın en gelişmiş savaş uçağı olarak gösterilen F35, aynı zamanda bugüne kadar geliştirilen tek 5’inci nesil uçak projesi olarak gösteriliyor. Yüzde 51 Kale Grubu, yüzde 49 Pratt & Whitney ortaklığı ile kurulan İzmir fabrikasında ise F35’lerin F135 olarak adlandırılan gelişmiş motorunun kritik parçaları üretilecek. Temeli 2011 Mayıs ayında atılan ve ilk etap yatırım bütçesi 75 milyon dolar olan fabrika, 13 bin metrekare kapalı, 101 bin metrekare de açık alana sahip olacak ve ilk beş yılın sonunda 700 kişilik istihdam hedefliyor.

Kale gibi yatırım


Abdullah Gül, uçak motoru parçası gibi ürünlerin sanayide sınıf atlama ve standart yükseltme anlamına geldiğinin altını çizerek, “Bu tip tesislerin sayısının arttığını görmekten her zaman gurur duyuyoruz. Türkiye gibi büyük ülkelerin muhakkak ki sanayisinin güçlü olması gerekir” diye konuştu. Devlet yönetiminde ve yatırım politakalarında daima bunu gözettiklerini vurgulayan Gül, “Bazı aileler vardır ki, tabii ki kimseyi kınayamayız, herkes çok kazanmak için uğraşmak ister. Bu en doğal haklarıdır. Ama bazı aileler de vardır ki çok kazanmaktan çok üretmeye, sanayici olmaya önem verirler. Onların en önde gelenlerinden birisi de Bodur ailesidir” dedi.

Haberin Devamı

‘MİLLİ UÇAK’A İŞARET

Türkiye’de atılımlar yapıldığını ve siyasi istikrarın ekonomik büyümeyi beraberinde getirdiğini belirten Gül, sivil havacılıktaki gelişmelerle birlikte bu alanda üretim faaliyetlerinin de başladığını dile getirdi. “Havacılık söz konusu olunca askeri alanı ihmal edemeyiz” diyen Gül, sıfır hatayla üretilmesi gereken bu ürünlerde ABD’li firmanın ortaklık için Kale Grubu’nu seçmesinden dolayı da gurur duyduğunu ifade etti. Gül, şunları söyledi: “Bu aynı zamanda Türk sanayine, müteşebbisine, mühendisine ve nihayet organizasyon kabiliyetine güvenmektir. Bu nedenle de gurur duyuyoruz. Açılışını yaptığımız bu tesis umuyorum ki büyüyecek, genişleyecek ve üretilen parçalar daha da artacak ve Türkiye’nin kendi tasarlayacağı ve yapacağı uçaklar için de hep kullanılacaktır. Bu tip tesislerin tüm vatandaşlarımızın kendi ülkesine olan güveni artırdığını ifade etmek istiyorum. Emeği geçen herkesi tekrar tebrik ediyorum.”
Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay ise, ilk işleri seramiğe işaret ederek “topraktan gökyüzüne” hedefler koyarak yükselmeyi ve ikinci nesil olarak güvenilirliklerini artırmayı amaçladıklarını vurguladı. Okyay, “Kale Havacılık şirketi de dünyanın en önemli askeri havacılık projesi olarak gösterilen F35 projesinde yer almaya 2005’te hak kazandı. 200’ün üzerinde kritik gövde ve kanat parçası üretimini üstlenerek bu projede kilit bir oyuncu konumuna geldi. Bugün ise Kale Grubu, İzmir’deki fabrika yatırımıyla uçak motoru sanayine de adım atmış oldu. Biz sanayiye toprakla girdik ve gökyüzüne doğru yükseliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Croswell’den övgü

PRATT&Whitney Askeri Motorlar Grup Başkanı Bennett Croswell, dünya standartlarında en iyi fiyata askeri uçak motor parçaları üretme imkanı sağlayan bir tesisi kurduklarını belirterek Kale Grubu gibi bir iş ortağını bulmaktan da mutlu olduklarını vurguladı.

Bodur: Sanayiye ilgi azalıyor


KALE Grubu Onursal Başkanı İbrahim Bodur, sanayiye adanmış bir grup olduklarını belirterek “Son yıllarda sanayiye ilginin azaldığını görüp üzülüyorum. Ancak böyle ileri teknoloji yatırımları ile saygın bir ülke olabiliriz. Dünyada yeni ve iyi olan ne varsa bizim sanayimizde de olmalı” dedi.

Boeing ve Airbus’a da üretim

HAVACILIK sanayinde Boeing, Lockheed Martin, Airbus gibi dünya devlerinin, kritik gövde ve kanat parçaları üreticisi olduklarını belirten Kale Grubu Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay, “Bu yatırım ile uçak motor sanayine de giriyoruz. Yatırımlarımız sektöre ne kadar stratejik baktığımızı gösteriyor” dedi.

Haberin Devamı

F16’nın yerini alacak

Kritik motor parçaları İzmir’de üretilecek F35 savaş uçakları, NATO ülkelerinin ortak saldırı uçağı olacak.
“Uçan bilgisayar” F35, radara da yakalanmıyordığı için hayalet uçak olarak tanımlanıyor.
Türkiye adet F35 almayı planlarken, sipariş edilen ilk 2 uçağın 2017 yılında teslim edilmesi bekleniyor.

İnsansız hava aracından F35’e

İBRAHİM Bodur tarafından 1957’de kurulan Kale Grubu Avrupa’nın 3’üncü, dünyanın 12’inci büyük seramik karo üreticisi. Savunma sanayine 1987’de Stinger Projesi ile dahil oldu. İlk yerli insansız hava aracını üreten Kale, şimdi de F35’ler de önemli bir görev almış oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!