Havagazı fabrikası arsasına AVM iddiası

Güncelleme Tarihi:

Havagazı fabrikası arsasına AVM iddiası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2014 01:45

Ankara'da, 1933 yılında elektrik ve santralinin geliştirilmesiyle yerleşke haline gelen Maltepe Elektrik ve Havagazı Fabrikası'nın arazisinin AVM yapılacağı iddia edildi.

Haberin Devamı

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Ankara'da 1928 yılında elektrik santrali, binası ve bacaları, 1929 yılında havagazı fırınları kurulan ve 1933 yılında elektrik ve santralinin geliştirilmesiyle yerleşke haline gelen Maltepe Elektrik ve Havagazı Fabrikası'nın arazisine AVM yapılacağı duyumları aldıklarını söyledi.
Candan, "52 bin 270 metrekarelik alanda 1928 yılında inşa edilmeye başlanan havagazı fabrikası Cumhuriyet döneminin sanayi hamlesi olarak kurulmuştur. Ankara'nın havagazı ve kok kömürü ile çalışan ilk elektrik üretim tesisidir. Mimarı Werner Issel olan yapı Alman firması tarafından yapılmıştır. Cumhuriyet döneminin tanıkları arasında yer alan Havagazı fabrikası tesisleri kentin tekno-tarihsel profilinin katmanlarından birisidir. Aynı zamanda türünün ayakta kalabilmiş son örneğidir. Londra'nın Kings Cross Tren Garı’na Komşu ve Victoria Dönemi ticari canlılığının bir simgesi olarak 3 adet "gazometre" benzer şekilde korunmuştur. Bizde ise bu tür yerler korunmak yerine rant aracı olarak yok edilmeye çalışılmaktadır" dedi.

Haberin Devamı

GECE YARISI YIKILDI

Havagazı Fabrikası'nın, 1990 yılında da iş merkezi yapılması amacıyla yıkımının gündeme geldiği, yerleşkenin bir bölümünün gece yarısı operasyonu ile yıkıldığını ifade eden Candan, şöyle devam etti:
"1990 yılında şubemiz koruma kuruluna, havagazı fabrikasının korunması için başvurmuş ve 19 Mart 1991 tarihinde tescil edilmesini sağlamıştı. 2006 yılında tescil kararı kaldırılarak fabrikanın bir bölümü gece yarısı yıkıldı. Şimdi Torunlar İnşaat'ın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte alışveriş merkezi yapılması için çalıştıklarının duyumunu aldık. Havagazı Fabrikası yerleşkesinin tamamı yok edilmek istenmektedir. Alanın korunması için herkesi endüstri mirasına sahip çıkmaya davet ediyoruz. Ankara'nın AVM'ye ihtiyacı yok, Ankara'nın mirasına sahip çıkarak kent yaşamına katılacak alanlara ihtiyacı var. Havagazı Fabrikası yerleşkesini AVM'ye teslim etmeyeceğiz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!