Normandiya Çıkarması’nın yıldönümü liderleri buluşturdu

Güncelleme Tarihi:

Normandiya Çıkarması’nın yıldönümü liderleri buluşturdu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2014 14:48

Fransa’nın Alman işgalinden kurtulması için ABD ve İngiltere başta olmak üzere yedi müttefik ülkenin “D-Day” olarak anılan 6 Haziran 1944’de başlattığı Normandiya çıkarmasının 70’inci anma törenlerine 20 dünya lideri katıldı. Normandiya çıkarmasını diplomatik bir başarıya çevirmek için tüm gücüyle Rusya lideri Vladimir Putin ile Ukrayna'nın yeni seçilen Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko'yu bir araya getirmek için çalışan Hollande sonunda istediğini aldı. Ancak törende en çok Putin ile Obama arasındaki köşe kapmaca dikkat çekti.

Haberin Devamı

Elysee Sarayı'nda çorba menülü akşam yemeğinde bir araya geldiği Putin'i ikna eden Hollande, Ukrayna seçimlerini tanımayan Putin ile yeni seçilen Poroşenko'yu Benouville Şatosu'nda verdiği öğle yemeğinde bir araya getirdi. Görüşmede Almanya Başbakanı Angela Merkel de bulundu. Görüşmeden ilk yansıyan fotoğraflar Poroşenko ve Putin'in hayli gergin olduğunu gözler önüne serdi.

Putin ve Poroşenko, liderlere verilen yemeği öncesi bir araya gelerek Ukrayna krizi ile yaşanan tansiyonu düşürmek için yapılması gerekenler ve Putin'in Ukrayna seçimlerini tanıması konusunu görüştüler. Elysee kaynakları iki liderin son derece normal bir şekilde el sıkıştıklarını ve konuştuklarını kaydetti. Görüşmede Rusya'nın Kiev'e bir elçi göndermesi ve ardından da Ukrayna'da ateşkesin konuşulması kararlaştırıldı.

Haberin Devamı

YILDIZ SAVAŞI GİBİ
Törenlerde hala hayatta olan ve çıkarmaya katılan bin 800 asker de hazır bulundu. 'Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın bütün iktidarı boyunca gerçekleştirdiği en büyük diplomatik eylem' olarak değerlendirilen törenlerin yıldızı savaşı bizzat yaşayan Kraliçe Elizabeth ve ABD Başkanı Barack Obama oldu. Diplomasi kulislerin gözü ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in üzerindeydi.

Dünya liderleri Nomandiya Çıkarması'nın 70’inci yıldönümünü binlerce müttefik askerinin Fransa için hayatını yitirdiği Normandiya sahillerinde bir araya geldi. Liderler, askeri birlikler, turistler ve yerel halk olmak üzere 1 milyon kişi izledi. Resmi törenler Hollande’ın Caen kentindeki askeri anıta çelenk koymasıyla başladı. Ardından Obama ve Hollande Amerikan mezarlığındaki törende bir araya geldiler. Törende konuşan Hollande, “Fransa, Amerika’nın ve bu askerlerin yaptıklarını asla unutmayacak. Fransızların Amerikalıların en çok sevdiği özelliği özgürlük tutkuları. İki halk özgürlük için bir araya geldi” dedi. Obama da “Bir gemiye dolup hiç tanımadıkları insanları kurtarmaya gelip burada öldüler” diyerek iki kez hayatta olan çıkarmaya katılan Amerikan askerilerini ayağa kaldırarak alkışlattı. “Burası tam bir cehennemdi. Ama Amerikan askerleri hiç tanımadığı insanlar için kalkıp buraya kadar geldiler ve burada öldüler. Umutsuz olduğunuzda bir dakika durun ve bu askerlerin yaptıklarını düşünün. Özgürlük için savaşanlar, burada zaferiniz emin ellerde. Huzur içinde uyuyun. Tanrı Fransa’yı ve Amerika’yı korusun” dedi. Törenin ardından yaşamını yitiren askerler için 21 top atışı yapıldı ve saygı duruşunda bulunuldu.

Haberin Devamı

Normandiya Çıkarması’nın yıldönümü liderleri buluşturdu

Törenlerin yıldıızı ise 2'nci Dünya Savaşı’nı yaşayan ve hemşire olarak da destek veren Kraliçe Elizabeth oldu. Obama ve Hollande Amerikan askeri mezarlığındaki törene katılırken, aynı anda Kraliçe Elizabeth ve Prens Charles da Bayeux’deki İngiliz askeri mezarlığındaki törenlere katıldı.

Normandiya Çıkarması’nın yıldönümü liderleri buluşturdu

HOLLANDE'A MİKROFON AZİZLİĞİ
Yıldönümü kutlamaları uzun süredir popülaritesi tepe taklak olan Hollande’ın yıldızını yeniden parlattı. Kraliçe Elizabeth’le çay içip, Obama ve Putin ile aynı akşam iki ayrı akşam yemeği yiyen Hollande, törenden törene geçerek dünya lideri görüntüsü verdi. Taa ki, Colleville-Sur-Mer kentindeki Amerikan mezarlığında Obama ile anma törenine katılana kadar. Başkan Obama’nın boyuna göre ayarlanan kürsü ve mikrofon Hollande’a zor anlar yaşattı. Obama’dan önce konuşan Hollande, Obama’nın boyuna göre ayarlanan mikrofonlarda konuşmasını güçlükle tamamladı. Mikrofonlar Hollande’ın ağız hizasını geçerek gözlerini de kapatınca gülümseten fotoğraflar ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Normandiya Çıkarması’nın yıldönümü liderleri buluşturdu

PUTİN-MERKEL GÖRÜŞMESİ
Müttefiklerin savaştığı Almanya’nın Başbakanı Angela Merkel törenler sürerken Rus lider Vladimir Putin ile Deauville-Sur-Mer’de bir araya geldi. Merkel, G7 zirvesinde alınan Rusya’ya yaptırım kararlarının ardından Putin’i tansiyonu düşürmesi için adım atmaya çağırdı. G7’ye Putin’i almayan liderlerden yalnızca ABD Başkanı Obama, Putin ile görüşmedi. İç politikada Cumhuriyetçiler tarafından ‘yeterince sert olmamakla’ eleştirlen Obama, Putin ile yan yana gelmemeye özen gösterdi. Ancak Merkel ve Hollande, törenler boyunca görüştükleri Putin’i, Ukrayna’nın yeni Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile el sıkışarak resmen tanıması konusunda ikna etmeye çalıştılar.

Haberin Devamı

Normandiya Çıkarması’nın yıldönümü liderleri buluşturdu

ŞATODA OBAMA-PUTİN KÖŞE KAPMACA OYUNU
Törenler Obama ile Putin arasındaki soğuk savaşa sahne oldu. Gezi boyunca tüm liderler Putin ile ikili görüşmelerde bir araya gelirken, Obama, Putin ile görüşmedi. Putin 13.00’de başlayan yemeğe beş dakika geç geldi. Ceketi elinde arabadan inen Putin kırmızı halıda yürürken ceketini giyerek, rahat bir tavır sergiledi. Hollande, Putin’in gelişiyle kırmızı halıyı terk ederek Putin ile beraber salona geçti. Hollande’ın yemek öncesi Putin ile bir araya geldiği dile getirildi. Hollande 20 dakika sonra yeniden kırmızı halıda görüldü. Obama yemeğe 25 dakika gecikmeli gelmesine rağmen bir süre de arabanın içinde kaldı. Daha sonra arabadan beraber indiği Normandiya’da çarpışan bir Amerikan askeri ile beraber yemeğe girdi. Sonunda aile fotoğrafı çekildi ve yemeğe geçilebildi. Aile fotoğrafında ortada duran Hollande’ın iki yanında iki kraliçe yer alırken, Elysee protokolü Obama ve Putin’i aynı mesafede koymaya özen gösterdi.

Haberin Devamı

Normandiya Çıkarması’nın yıldönümü liderleri buluşturdu

Fotoğraf sonrası liderler kısa sohbet ederken, Putin bulunduğu yerde sessiz kalmayı tercih etti. Obama ve Putin kameralar önünde el sıkışmadı ve tek kelime konuşmadı. Putin önden giderken, hemen arkasında yer alan Obama, Kraliçe Elizabeth ile koyu bir sohbete girdiği görüntüsünü vermeyi tercih etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!