Beş Alman'dan biri yabancı düşmanı

Güncelleme Tarihi:

Beş Almandan biri yabancı düşmanı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2014 14:55

Leipzig Üniversitesi'nin araştırmasında, beş Alman'dan birinin yabancı düşmanı olduğu belirtildi. Batı eyaletlerinde de Yahudi düşmanlığı ve nasyonalsosyalizmi tehlikesiz görenlerin oranının yüksek olması dikkati çekti.

Haberin Devamı

Almanya'da yapılan bir araştırmada, aşırı sağcı düşünceye sahip kişilerin her kesimde ve siyasi partide bulunduğu, beş Alman'dan

Beş Almandan biri yabancı düşmanı
birinin yabancı düşmanı olduğu ortaya çıktı. Leipzig Üniversitesi'nin 2432 kişi üzerine gerçekleştirdiği araştırmaya göre, Almanya'da aşırı sağcı düşünceye sahip kişilerin oranında gerilme kaydedildi ancak belirli gruplara olan karşıtlık hala devam ediyor. Almanlardaki katı aşırı sağcı düşüncenin 2002 yılında yüzde 9,7 olduğu ve 2014 yılında yüzde 5,6'ya gerilediği belirtildi. Buna rağmen Müslüman, mülteciler ve Roman karşıtlığının yüksek olduğu ifade edildi.

Haberin Devamı

YAHUDİ DÜŞMANLIĞI NORMAL
Araştırmada, aşırı sağcı düşüncenin toplumun her kesiminde var olduğu vurgulandı. Ülkede beş kişiden birinin yabancı düşmanı görüşlere sahip olduğu ortaya koyulurken, yabancı düşmanlığının batı eyaletlerine göre doğuda daha yüksek olduğu belirtildi. Doğu eyaletlerde diktatörlüğü onaylayan, yabancı düşmanlığı ve şoven görüşlere sahip olanların oranı yüksekken, batı eyaletlerinde de Yahudi düşmanlığı ve Nasyonalsosyalizm'i tehlikesiz görenlerin oranının yüksek olması dikkati çekti.

Eğitim seviyesi yüksek olanların daha az oranda yabancı ve Yahudi düşmanı düşünceye sahip olduğu öne çıkarken, bu kişilerde Nasyonalsosyalizmi tehlikesiz görenlerin ve diktatörlüğü onayların oranının da düşük olduğu görüldü. Lise diplomasına (Abitur) sahip olanların yüzde 6,8'inin, bu diplomaya sahip olmayanların ise yüzde 20,8'inin yabancı düşmanı düşünceye sahip olduğu görüldü.

Almanya'nın doğu eyaletlerinde yabancı düşmanlığı yüzde 22,4 olurken, batı eyaletlerinde bu oran yüzde 17 olarak gerçekleşti. Erkeklerde yabancı düşmanlığı yüzde 19,6, kadınlarda ise yüzde 16,7 olarak belirlendi. Erkeklerin diktatörlüğe kadınlardan daha olumlu baktığına, Nasyonalsosyalizmi tehlikesiz gören kadınların oranının erkeklerden daha yüksek olduğuna işaret edildi.

Haberin Devamı

Beş Almandan biri yabancı düşmanı
Araştırmada, yabancı düşmanlığı ve Yahudi düşmanlığı oranının, özellikle 60 yaş üstü kişilerde, emeklilerde ve işsizlerde yüksek olduğu ortaya çıktı. Tüm siyasi partilerin seçmenlerinde aşırı sağcı görüşlerin bulunduğu vurgulanan araştırmada, Sosyal Demokrat Parti ve Hristiyan Birlik partileri seçmenleri arasındaki yabancı düşmanlığı oranının hemen hemen ülke ortalamasıyla aynı olduğuna işaret edildi.

MÜSLÜMANLAR GELMESİN
Almanların üçte biri Müslümanlara ülkeye girme yasağı getirmesini istiyor. Araştırmada, Müslümanlar, mülteciler ve Romanlarla ilgili sorular soruldu.

Ankete katılanların yüzde 36,6'sı Müslümanların ülkeye gelmesinin yasaklanması gerektiğini söyledi. Müslümanlardan dolayı kendi ülkesinde yabancı hissettiğini söyleyenlerin de yüzde 43 olduğu göze çarptı.

Haberin Devamı

Devletin, iltica başvurularında daha hoşgörülü olmasına karşı çıkanların oranının yüzde 76, iltica talebinde bulunanların kendi ülkelerinde baskı altında olduklarına inanmayanların oranının da yüzde 55,3 olduğu belirlendi.

Beş Almandan biri yabancı düşmanı

Romanların kent merkezlerinden gönderilmesini savunanların oranının da yüzde 47 olması dikkati çekti. Araştırmanın değerlendirme bölümünde, ırkçı düşüncenin geçen yıllara göre gerilediği ancak bu gerilemenin Müslümanlar, mülteciler ve Romanlar söz konusu olduğunda görülmediği kaydedildi.

AB'YE ŞÜPHEYLE BAKIYORLAR
Araştırmanın bir başka sonucuna göre, Alman halkı Avrupa Birliği'ne (AB) şüpheyle bakıyor. Almanya'nın AB üyeliğini “iyi bir şey” olarak görenlerin oranı yüzde 44,9'da kaldı. Almanya'nın bu üyelikten avantajı olduğunu inananların oranı da yüzde 43 olarak belirlendi. Özellikle yabancı düşmanlığı düşüncesi ve kendinden olmayan grupları küçümseyen kişilerin AB'ye karşı çıktığı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!