Kocaoğlu’ndan Vali’ye sert sözler

Güncelleme Tarihi:

Kocaoğlu’ndan Vali’ye sert sözler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2014 01:18

İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İl Özel İdaresi Mallarının Maliye hazinesine kararı nedeniyle İzmir Valisi Mustafa Toprak'ı sert sözlerle eleştirdi.

Haberin Devamı

Kocaoğlu, Toprak'ı eski Valiler ‘den Hüseyin Öğütcen'le karşılaştırarak "Vali vardır yapar, büyütür, geliştirir. Vali vardır bir telefonla satar. Ben Vali'ye karşı İzmir'in mallarını, şerefini, yaşam biçimini, geleneklerini koruyorum. Buna 'ideolojik' demek, bölmek, işi sulandırmak, siyasi boyuta çekme oyunudur" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifiyle 2014 yılı için 4 milyon 981 bin Tl bedelle 4 milyon 5 bin adet mevsimlik çiçek, çalı ve ağaç alım sözleşmesi imzalandı. Sözleşme törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli, Kooperatif Başkan Ersoy Sümerkan, CHP milletvekilleri Alattin Yüksel, Oğuz Oyan, Mustafa Moroğlu, ilçe belediye başkaları, üreticiler ve ilçe halkı katıldı.

Haberin Devamı

Kocaoğlu’ndan Vali’ye sert sözler

Başkan Kocaoğlu, Bayındır'daki konuşmasın da son günlerin İzmir'in tek gündemi haline dönüşen İl Özel İdare Mallarının paylaşımı tartışmasıyla ilgili Vali Mustafa Toprak'a yönelik sert açıklamalar yaptı. Kocaoğlu, kamunun kullanacağı okulu, hastaneyi, camiyi, imam evini, kaymakam lojmanını talep etmelerine karşın bazı kesimlerin istemiş gibi gösterdiğini söyledi. Bu mallar kime lazımsa onun kullanacağını belirten Kocaoğlu, "Biz köy ve beldelerde sadece korumak, ağaçlandırmak ve kooperatifler kanalıyla yerel kalkınma için 30 bin metrekareden büyük olan alanların Büyükşehir Belediyesi'ne verilmesinde fayda olduğunu söyledik. İçe belediye başkanları ile mutabık kaldık. Sonra Vali bunları ilçe belediyesine vereceğini söylediğinde de 'hay hay' dedik. Sadece suyla ilgili yerler kanun gereği İZSU'ye verildi" dedi.

KARAR VERİLMEDİ BİLGİ EDİNME YOLUYLA İSTEDİK
İl Özel İdare'ye ait 1700'e yakın malın dağıtım toplantısında, kendilerine mutabık kalacakları belirlemek için liste istemelerine karşın verilmediğini, Aliağa'dan başlayarak dağıtıma başlandığını görünce toplantıyı tutanak tutarak terk ettiğini belirten Kocaoğlu "Daha sonra Vali Bey malların dağıtıldığını açıkladı. Ben de 1 saat sonra komisyonun kararının tarafımıza verilmesi için yazdım. Aradan bir hafta-10 gün geçmesine karşın yanıt verilmedi. Bugün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı İzmir Valiliği'ne Bilgi Edinme Yasası'ndaki vatandaşın kullanacağı hakkı kullanarak İl Özel İdare Mallarının dağıtım bilgisini istemek üzere yazı yazdı. Nereye geldiğimiz ne yaptığımız belli" dedi.

Haberin Devamı

ARAZİLER SATILACAK; BİR YANDAŞA TESLİM EDİLECEK

Kocaoğlu, malları İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ne yapacağının sorulduğunu belirterek "10 senedir kamu malların ne yaptıysak, bir kuruşunu satmadan kentin gelişimine proje ile katkıda bulunduysak İl Özel İdare'den gelecek malları da öyle yapacağız. Maliye Hazinesi veya Bakanlığa bağlı kuruluş Karayolları, Tekel arazine ne yapmak istiyorsa limanlara ne yapmak istiyorsa Maliye Hazinesi ve merkezi hükümet de Özel İdare mallarına onu yapacak. Yani ya satacak bütçe açığını kapatacak ya da yap işlet devletle birisine verecek. Yani toplamında bir yandaşa teslim edecek" dedi.

Kocaoğlu’ndan Vali’ye sert sözler

Haberin Devamı

SÜMERBANK ARAZİSİNİ İZMİRLİLER BAĞIŞLAMIŞ!

Sümerbank arazisinin en önemli gayrimenkullerden bir tanesi olduğuna dikkat çeken Kocaoğlu, bu araziye yıllar önce İzmirlilerin bölgeye fabrika gelmesi için bağışladığını söyledi. Kaya Termal'in 250 bin TL kira ödediğini, Balçova Termal Oteli İl Özel İdaresi şirketinin işlettiğini belirten Kocaoğlu "İl Özel idaresinin işlettiği oteli, şirketi, İzmir Büyükşehir Belediyesi işletmekten aciz mi? Bu malların 1960'lı yıllarda muhterem Vali'nin girişimiyle bölgeye yatırım gelsin diye Balçovalıların 5 TL gibi göstermelik bedellerle arazilerini bağışlamasıyla büyümüş. Sonra tekrar kamulaştırma yapılıyor. Geçen yıl kaybettiğimiz Hüseyin Öğütcen Valimiz jeotermalle ilgili yatırımı yapıyor. Evlerin, konutların, okulların ısınması başlatılıyor. Bu yatırımların hepsi İl Özel İdaresi kaynakları ile yapılıyor. Para nerden gelirse gelsin Özel İdare ile İzmir Büyükşehir Belediyesi kaynakları arasında fark yoktur. İkisi de yerel sermayedir. Öğütcen parayı har vurup harman savuracağına İl Özel İdaresine Balçova'ya yatırım yapmış. Bu tesisler 1 milyar TL değerindedir" dedi. Sümarbank arazisine Ege Medeniyetler Müzesi yapılabileceğini, ayrıca 35 dönümlük turizm planlı alana ise kongre merkezi ve otel yapılabileceğini belirten Kocaoğlu, "Biz bu kentin kalkınması gelişmesi, için bunları öngördük. Ben iki senedir Bayındır-Ödemiş arasında asfalt ve fen işleri şantiyesi kurmak için şantiye yapacak arazi arıyorum. Özel İdare'nin imarlı 46 dönüm alanı var. Burayı alırsam belediye hizmet alanına dönüştürüp şantiyeye çevirebilirim" dedi.

Haberin Devamı

VALİ VAR BİR TELEFONLA SATAR

Kocaoğlu, yerelin malının İzmir'in malının İzmir'de kalması gerektiğini söyledi. Balçova'da jeotermal enerjiyle ilgili tesisler ve yatırımlar yapan Vali Hüseyin Öğütcen ile Vali Mustafa Toprak'ı karşılaştıran Kocaoğlu "Vali vardır yapar. Vali vardır büyütür. Vali vardır geliştirir. Vali vardır bir telefonla satar. Vali bir telefonla 'Trabzon İzmir değildir. İzmir Trabzon değildir' gibi basın mensupların karşısında ciddiyetten uzaklaşır. Vali vardır 'ideolojik davranıyor olabilir' der.. Siz buraya gelgeli bir sene olmadı. Ben 1946 yılından beri İzmir'deyim. 10 yıldır Başkanım. Kime ideolojik davranmışım? 2009'de sadece Bayındır'da AKP yerel yönetimi aldı. Tüm Bayındır'a soruyorum. Benim hizmetimde, arazi yollarının asfaltlamasında, çiçek alışımda, arıtma çalıştırmamda, tüm belediye hizmetlerinde en ufak bir eksilme oldu mu? Burası AKP'li diye hizmet etmediğim oldu mu? Bu kez de lütfettiniz CHP'yi iktidara getirdiniz" dedi.

Haberin Devamı

Kocaoğlu’ndan Vali’ye sert sözler

VALİ'YE KARŞI İZMİRLİNİN MALINI; ŞEREFİNİ KORUMA GÖREVİ YAPIYORUM

Başkan Kocaoğlu, kara propagandaya karşı uyanık olma çağrısı yaptı. Herkesin kendi yaptığı yanlışı, karşısındaki kendini savunan, memleketini savunan adama mal etmeye çalıştığını belirten Kocaoğlu, "Memleketin mülkünü savunan adam yapıyormuş gibi bilgi kirliliği yaratarak İzmir'i yönetmeye çalışıyorlar. Buna İzmirli müsaade etmeyecektir. Tüm basın mensupları, meslek odaları, Odalar, Sivil toplum örgütleri, halkımız herkes tüm İzmirliler İl Özel İdaresi mallarının yerel yönetimlere yani ilçe ve büyükşehir belediyesine kalması için fikir beyan etti. Dayanışmaya içine girdi. Bir tek kişi hariç İzmir valisi. Mücadeleye katılan hangi siyasi partiden olursa olsun destek veren, bu işin siyasi olmadığını, bu işin kentin malına sahip çıkma olduğunu İzmirli anladı, algıladı. Burada ideolojik demek bölmek, işi sulandırmak işi siyasi boyuta çekerek kendisini göre gerekçe üretme oyununa İzmirli gelmedi. İzmirli üçüncü kez başkanı yaptı. Beni sadece belediye hizmetlerin yapmam için seçmedi. Bu ülkeye malını, canını, namusunu şerefini hasiyetini, yaşam biçimini, örf, adet geleneğini korumam için seçti. Benim bir de böyle görevim var. Şu anda Sayın İzmir Valisine karşı bu görevimi gerçekleştiriyorum" dedi.

Kocaoğlu’ndan Vali’ye sert sözler

TARIM KALKINMASI ÇALIŞTAYI YAPILACAK

Kocaoğlu, çiftçi ve hayvancının sırtını Büyükşehir Belediyesi'ne verdiğini söyledi. Artık, sıranın Ege'ye, Türkiye'ye, dünyaya açılmaya geldiğini belirten Kocaoğlu "Dünyaya açılacak, iyi, organik, kaliteli ürünü ürettiğimizde Türkiye'nin kalkınmasına katkımız olacak, çocukların geleceği açısından örnek teşkil edeceğiz. Kooperatif başkanları ile 15 gün içinde kırsalda kalkınma, kooperatiflerin düşünceleri, ilçe belediye başkanları, meslek odaları, üniversiteler, ziraat odalarıyla birlikte bir çalış tay düzenleyeceğiz. Çalıştay'la tarımın kalkınmasının yol haritasını, stratejik planını hazırlayacağız. Kiminle ne yapacağız, kiminle ne yapmacağız belirleyeceğiz. Artık hiç kimse bu sistemi, modeli engelleyemez, tersine çeviremez. Artık biz pazara kadar değil mezara kadar birlikte yürüyeceğimizi biliyoruz" dedi.

Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ersoy Sümerkan ise yaptığı konuşmada "Kooperatifimiz 2000 yılında faal olarak çalışmaya başladı. Ortak sayımız bugün 400'ü geçti. Daha önce Bayındır merkezdeydi, artık sınırlar içindeki tüm mahallerden üyelerimiz var. Avrupa'da kooperatifleşme oranı çok yüksek. Tüm çiftçiler, kooperatifleşmektedir Türkiye'de bunun ne yazık ki tersi olmaktadır. Dört tane çiçekle ilgili sivil toplum kuruluşu kuruldu. Bölünmekten daha çok birleşme zorunluluğumuz var. Önce çıkan bir Kooperatif olduğu zaman çatı daha da büyüyor. Çatıyı daha da büyütmeliyiz. Bayındır Kooperatifi olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi'yle olan anlaşmasıyla yazlık çiçekten 130 üreticiye bitki ürettirmek için fidan, violin, harç masrafını karsız karşılamıştır. 130 kişiye ekmek vermiştir. Büyükşehir Belediyesi Türkiye'ye örnek oldu. İnşallah ihracat da yapacağız. Büyükşehir Belediyesi'nden çiçek ve sebze fidesi üretmek için destek istiyoruz" dedi. Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli de Büyük
şehir Belediyesi'nin tarım politikası Türkiye'ye örnek olduğunu söyledi. Sesli, Bayındır'a bir mezbaha yapılmasını talep etti. Konuşmaların ardından sözleşme imzalandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!